Van natuurlijke naar zwemvijver

Stel, je koopt een woning met een grote fraaie vijver. Maar als je in die vijver een frisse duik wil nemen, is je water helaas niet zo helder als je zou wensen om in te zwemmen. Je moet dan echter niet wanhopen. Met een investering van slechts enkele duizenden euro’s maak je van deze siervijver een zwemparadijs.

De zwemvijver waarvan sprake in deze reportage was oorspronkelijk bedoeld als siervijver maar werd al vlug een zwemvijver. Het spiegelende water was te uitnodigend, jong en oud doken erin. Maar na verloop van tijd bleken de kinderen met hun gestoei zoveel vuil op te werken dat het niet meer plezierig was en de frisse duik veranderde in een sprong in vuil water. De eigenaar zocht heil bij een firma die gespecialiseerd is in zwemvijvermateriaal om een oplossing uit te werken.

Dirk Verachtert (Distri Pond): ‘We vertrokken hier van een bestaande vijver, gelegd in Firestone EPDM folie. Het probleem was dat de vijver enkel voorzien was van twee kleine moerasfilters die het water wel filterden, maar onvoldoende. Ze volstonden niet voor het vuil dat door de vissen wordt veroorzaakt of dat van buitenaf in de vijver belandt. Dit laatste drijft een tijdje op het water en zakt dan naar de bodem waar het composteert en bij de minste beroering opdwarrelt. Dat maakt dat het zwemmen niet echt plezierig meer was. We moesten dus een systeem ontwikkelen dat toelaat efficiënt vuil uit het circuit te verwijderen en de moerasfilters minder te belasten.’

Er werd besloten om twee drijfskimmers van Messner te plaatsen, zonder opvangmandjes, die het oppervlaktevuil afzuigen en rechtstreeks transporteren naar een pompput met daarin een boogzeeffilter die het water mechanisch filtert en waar een groot deel van het vuil achterblijft. Een voordeel in onderhoud, want het vuil dient slechts op één enkele plaats weggehaald te worden. Het is een Pond Technics boogzeef met zeefelementen van 300 tot 200 micron, dus een erg fijne zeef die zo gebouwd is dat ze gemakkelijk te onderhouden is. Vervolgens wordt dat gezuiverde water via een leiding van 30 meter met een diameter van 110 mm getransporteerd naar de overzijde om daar terug in de vijver gepompt te worden. De grote diameter vermindert debietverlies. De skimmers werden aan de oostzijde van de vijver geplaatst omdat we hier in België meestal met westenwind te maken hebben en op die manier het vuil al door de natuurelementen naar de skimmers geleid wordt. De inspuiters die aan de westkant geplaatst werden zorgen voor een bijkomende beweging van het water.

Dirk Verachtert: ‘Een groot deel van het vuil dat door de zwemmers of spelende kinderen wordt opgewoeld komt ook aan de oppervlakte en wordt eveneens naar de skimmers getransporteerd. Op die manier wordt de vijver op de lange duur volledig gezuiverd. Het voordeel van drijvende skimmers ten opzichte van vast ingebouwde skimmers is dat ze meebewegen met de waterstand. Er blijft dus een continue watertoevoer naar de pomp zodat deze nooit droog kan lopen. We hebben hier een pompput in de grond opgesteld die ons de nodige ruimte biedt om zowel de boogzeef als erachter de pomp in droogopstelling te plaatsen. De pomp bevindt zich dus buiten de vijver, wat een pluspunt is m.b.t. veiligheid.’ De moerasgedeeltes werden ook opnieuw aangelegd en voorzien van een drainage onder de hele moerasfilter en een collector. De drainage zorgt ervoor dat het gezuiverde water uit het moerasgedeelte gezogen en ook naar de overzijde gepompt wordt waar het terug in de vijver gespoten wordt. Het moeras is bovenaan opgevuld met een toplaag van het filtermineraal Clinopti Plus, een natuurlijk poreus gesteente van het zuiverste soort dat zowel mechanisch als biologisch het vijverwater filtert.

Dirk Verachtert: ‘We hebben al heel wat van dit soort projecten afgewerkt. Meestal waren dat vijvers die langzaam maar zeker aan het dichtslibben waren. Met deze ingrepen kan je die terug helder en ‘zwembaar’ maken.’

Skimmers tegen vervuiling
Volgens verschillende onderzoeken valt bij vijvers in de meeste gevallen 80 % van de vervuiling uit de lucht. Bij zwemvijvers is dit percentage zelfs nog hoger. Vuil onder de vorm van bladeren, stuifmeel, zaadjes, zand, leemdeeltjes maar ook dode insecten, pluimen en ander materiaal waait op het water en gaat eerst drijven. Daarna zinkt het materiaal en zorgt voor ongewenste vervuiling van de vijver. Met skimmers kan men tot 85 % van het oppervlaktevuil vangen vooraleer het naar de bodem zinkt. Dit betekent dat veel verontreiniging preventief weggehaald wordt alvorens te gaan ontbinden. Vermits het meest grove vuil in de skimmer achterblijft worden filter en moeraszone veel minder belast en daalt de kans op verstopping ervan. Dat is een enorm voordeel. Voor zwemvijvers zijn skimmers bijna onmisbaar. De bedoeling is immers dat het wateroppervlak van bovenaf gezien helder schittert en echt uitnodigt om erin te springen.
Boogzeef is onderhoudsvriendelijk 
Boogzeven zijn eigenlijk zeer fijne zeven (300 à 200 micron) in RVS. Door hun speciale gebogen lamellenconstructie beschermen ze zichzelf tegen verstopping en vuildeeltjes worden afgevoerd. De tegengehouden grove deeltjes zoals bladeren kunnen gemakkelijk worden verwijderd. Men kiest voor de aanvoer naar de boogzeef best voor een ingang met buis van 110 mm. Na het passeren door de zeef zal het water via een opvangbak verder getransporteerd worden door middel van een pomp. Het zo voorgereinigde water kan bijvoorbeeld naar een filterend moerasbed worden geleid. De boogzeef beschikt over een klep die de watertoevoer en dus het waterniveau regelt en bijgevolg ook toelaat om de boogzeef in de grond te plaatsen. Goed geconstrueerde boogzeven zijn zeer efficiënt en onderhoudsvriendelijk. Zo kan men met minimaal waterverlies het vuil uit het systeem spoelen. Hiervoor is er een extra afvoer voorzien die men ook op de riolering of op een stortput kan aansluiten. Praktisch en efficiënt.


Met een investering van slechts enkele duizenden euro’s maak je van deze siervijver een zwemparadijs.


Met dank aan: Distri Pond NV (www.heldervijveren.com) en Cools bvba (www.coolsbvba.be).