Outdoor cooking: pellets, gas of houtskool?

Buiten leven is buiten koken. En buiten koken is volop genieten van die relaxte vakantiesfeer in eigen tuin. Ga jij voor een compacte tafelbarbecue, een handige plancha of meteen een full option buitenkeuken? Wil je gewoon een vleesje grillen of ambieer je een Michelinster met je meergangenmenu? En kies je voor de charme van houtskool, het gemak van gas of misschien wel een innovatieve pelletbarbecue? Voor elk wat wils, ook in het aanbod voor het grillseizoen 2020.

Tekst: Eva Goossens

HOUTPELLETS
Beginnen doen we met een opvallende trend: de doorbraak van de houtgestookte pelletbarbecue. Hier komt geen gas of houtskool meer aan te pas maar maakt men gebruik van pellets, de onder hoge druk geperste houtkorrels die niet alleen gebruiksgemak maar ook een bijzondere smaaksensatie bieden. Voordeel: de authentieke rooksmaak van een houtskoolbarbecue wordt gecombineerd met het gebruiksgemak en de precieze regeling van een gas- of zelfs elektrische barbecue. Niet meteen de meest budgetvriendelijke oplossing, wel perfect voor wie wil investeren in een gebruiksvriendelijke barbecue met culinaire mogelijkheden.

GAS
Voor culinaire gemakzoekers die snel en zonder veel gedoe vuur willen en dit ook nog eens met een draai aan de knop willen regelen, is en blijft de gasbarbecue uiteraard een goede oplossing. Je hebt ze in allerlei formaten, kwaliteiten, met of zonder technologische snufjes en bijgevolg ook in zeer uiteenlopende prijscategorieën. Van een compacte gasbarbecue tot een imposante buitenkeuken, alles hangt af van je budget én uiteraard de gastronomische aspiraties. 

HOUTSKOOL
En dan is er natuurlijk nog een trouw publiek dat zweert bij een houtskoolbarbecue pur sang. Het vuur aanmaken, de vuurkruiden strooien, geduldig wachten met een drankje in de hand … het maakt allemaal deel uit van het ritueel. Het oergevoel van vuur maken laat zich niet vervangen door een druk op een knopje. Maar uiteraard geldt ook hier weer: de ene houtskoolbarbecue is de andere niet. 

LEES MEER TIPS IN ZwembadenPlus magazine