Heel wat mensen hebben een hekel aan de winter. Temperaturen onder het vriespunt, gladde wegen door sneeuw of ijzel, donkere ochtenden en avonden, enzovoort. Het zijn voldoende redenen om het thuis extra gezellig te maken. Niet enkel binnen, maar ook buiten. Wij schotelen je een heleboel tips voor zodat je ook tijdens de koudste maanden van het jaar kan genieten van wellness at home.
Zodra we het winteruur instellen, horen we alsmaar meer mensen klagen. De ijskoude temperaturen zorgen ervoor dat we minder sporten, we komen minder buiten, onze weerstand zakt waardoor we sneller een verkoudheid of griepje oplopen enzovoort. Je hoeft het echter allemaal niet door zo’n zwarte bril te bekijken. De winter heeft immers ook zijn charmes. ’s Ochtends ontwaken en nog even knus onder een warme donsdeken blijven liggen terwijl je naar een sneeuwwit tapijt op het gazon tuurt, je opwarmen aan een heerlijke espresso of latte macchiato, lekker tafelen met familie of vrienden of relaxen in de spa.
“Je kunt een spa het hele jaar door gebruiken”, zegt Marjolein Nijs van Gervi. “We raden onze klanten zelfs aan om de hot tub ook in de winter te gebruiken. Daarom is het ook zo belangrijk om de spa niet te ver van het huis te plaatsen. Regen of sneeuw? Dat mag geen boosdoener zijn. Dankzij een speciale spa-parasol is het weer geen spelbederver meer. Je zal snel merken dat een spa ook in de winter erg veel deugd kan doen. Zeker wie tijdens de koudste periode van het jaar last heeft van pijnlijke spieren of gewrichten,
raden we aan om regelmatig in de spa te kruipen.” Een spa vereist geen speciaal winteronderhoud. Het is gewoon belangrijk dat je dezelfde routine aanhoudt tijdens het volledige jaar: controleer op tijd en stond de waterkwaliteit, reinig de filters, check het skimmermandje en gebruik de cover wanneer je de spa niet gebuikt. Spa’s zijn voldoende geïsoleerd zodat het water niet kan bevriezen in de winter.
Zwemmen bij vrieskou
Een zwembad van pakweg 4 x 8 meter verwarmen wanneer het stenen uit de grond vriest? We raden het je niet aan. Wellicht haalt enkel je energieleverancier hier voordeel uit. Wie tijdens de wintermaanden toch in openlucht wil zwemmen, kan maar beter voor een swimspa kiezen.
“Deze compacte unit kun je het hele jaar door gebruiken. Het is veel sneller geïnstalleerd dan een zwembad en de elektriciteitskost ligt stukken lager aangezien het watervolume kleiner is en een swimspa erg goed geïsoleerd is. Je hebt bij ons al een swimspa met tegenstroom vanaf 21.750 euro”, legt Marjolein Nijs van Gervi uit. “Ook hier is een overkapping mogelijk zodat je zelfs bij lichte neerslag volop kunt zwemmen.”
Wie zowel wil sporten als relaxen, kan kiezen voor een swimspa met twee volumes: eentje om heerlijk te bubbelen en eentje om aan je conditie te werken. Hier kun je de watertemperatuur verschillend instellen aangezien je in de swimspa een stuk actiever bent dan in de gewone spa. Optioneel kun je in de swimspa kiezen voor tegenstroom. Op die manier kun je ter plaatse blijven zwemmen. Nog een troef van een zwemspa is dat die ook perfect geïntegreerd kan worden op kleine terrassen of in compacte tuinen.
Outdoor designsauna
Na een flinke wandeling in de vrieskou is het heerlijk om te genieten van een saunasessie. Dat kan binnen, maar ook buiten. Gervi heeft samen met ontwerpstudio Segers uit Maaseik de NOBEL Outdoor Sauna ontworpen. De buitensauna is volledig afgewerkt met Nobelwood en antracietkleurig aluminium. Het prachtig staaltje design is een unit op maat van de klant die bestaat uit een elegante Q lounge sauna en een omkleedruimte. De buitensauna oogt strak en wordt ongetwijfeld de eye-cather van je tuin. Je kunt echter ook voor een binnensauna opteren en die in een poolhouse of tuinhuis plaatsen. De enige vereiste is dan dat het tuinhuis voldoende geïsoleerd is. Wie chronisch of af en toe last heeft van spier- of gewrichtspijnen, kan uiteraard ook investeren in infraroodelementen. Deze zijn eenvoudig in te bouwen en geven een mildere warmte af.
Aroma’s
Het klinkt gek maar fabrikanten van aroma’s spelen ook in op de seizoenen. Terwijl er in de zomermaanden voornamelijk vraag is naar frisse geuren, is er tijdens de koudste maanden van het jaar meer vraag naar typische wintergeuren voor spa’s en opgietsessies in sauna’s. Onder andere eucalyptus is dan erg in trek aangezien het ideaal is tegen (beginnende) verkoudheden.
Cocoonen
Om het in de winter thuis gezellig te maken, steken we de haard wel eens aan of kruipen we gezellig onder een dekentje op de sofa. In combinatie met een goed glas wijn, een schotel lekkere hapjes en een spannend boek of romantische film beleef je gegarandeerd een fijne avond. Dit kan echter ook buiten.
Heel wat tuinmeubilair kan dag in dag uit buiten blijven staan. De zitbanken en tafel zijn vervaardigd uit speciale weerbestendige vezels en kunnen daardoor zowel zon, regen en sneeuw verdragen. Zelfs de kussens mogen in principe het hele jaar door buiten blijven liggen. Hier hangt uiteraard een stevig prijskaartje aan vast. De meubelreeksen van bijvoorbeeld Dedon en Roberti zijn ideaal voor wie in het voor- en najaar niet alle terrasmeubelen in en uit de tuinberging wilt zeulen.
Weerbestendige audio-installaties zorgen voor een streepje muziek. Ook hier is de keuze erg uitgebreid. Er bestaan waterdichte luidsprekers die je gewoon op het terras installeert en binnen met je audio-installatie verbindt. De enige vereiste is dat je luidsprekerkabels op je terras hebt voorzien. Een minder ingrijpende oplossing is een Bluetooth speaker die je draadloos met je smartphone of tablet koppelt. De meeste speakers zingen het met één laadbeurt gemakkelijk acht uren uit. De SoundLink Mini van Bose bijvoorbeeld biedt erg goede geluidskwaliteit. Deze is echter niet waterdicht. Wie ook net naast de spa van zijn lievelingsmuziek wilt genieten, kan daarom bijvoorbeeld beter opteren voor de boomBOTTLE van Scosche.
Gezellige warmte
Met een bio-ethanolhaard haal je dezelfde gezelligheid als in je woonkamer naar je terras of tuin. Een bio-ethanolhaard van het designmerk Tulp bijvoorbeeld, is een echte sfeermaker. De grootste troef is dat zo’n haard onderhoudsvriendelijk is en ook onder een overdekt terras kan gebruikt worden. Of zelfs binnen. In je poolhouse, bijvoorbeeld. Er zijn echter nog heel wat andere manieren om het wat warmer te krijgen tijdens het cocoonen. Met een vuurkorf verkrijg je heel wat meer warmte dan met een bio-ethanolhaard. Bovendien is het knetterende hout zalig om naar te kijken. In combinatie met een gietijzeren grillschaal of wok kun je zelfs lekker kokkerellen boven de Barbecook-vuurschaal en je buitenbelevenis compleet maken. Vuurkorven bestaan in allerlei maten, vormen en stijlen. Ze zijn budgetvriendelijk maar vereisen wel iets meer werk dan een bio-ethanolhaard. Je moet het vuur immers aanmaken en de assen van de verbrande houtblokken nadien opruimen. Wie zijn handen daar niet aan vuil wil maken, kan ook kiezen voor elektrische terrasverwarmers. Deze verwarmingselementen beginnen met een druk op de knop te gloeien en geven dus onmiddellijk warmte af. Onder andere Boretti en Fuego bieden erg mooie terrasverwarmers met een strak design. Er bestaan mobiele terrasverwarmers maar wie een terras heeft dat (gedeeltelijk) overdekt is, kan ook kiezen voor vaste elementen zoals ook heel wat horecazaken gebruiken.
Grillen en wokken
Hoe vaak heb jij afgelopen zomer gebarbecued? Ook dat kan perfect in de winter. En dan hebben we het niet enkel over de tradionele winterbarbecue met worst en wortelstoemp. Dankzij de modulaire buitenkeukens van Indu+ kun je koken, wokken of grillen waar je maar wil: in de tuin, aan het zwembad, in de orangerie of op het terras. De enige voorwaarde is de aanwezigheid van elektriciteit. “De modules van Indu+ zijn in principe mobiele kookeilanden. Je kunt de opstelling volledig aanpassen aan je eigen wensen. De kookplaten zijn eenvoudig te wisselen zodat je vandaag kunt wokken en morgen vis op de tepanyaki kan bakken. Met behulp van optionele snijplanken, antispatranden, messenhouders of een extra lade bouw je de keukentrolley uit zoals je zelf wilt. Bovendien kun je de mobiele buitenkeuken ook perfect binnen gebruiken. Ideaal tijdens speciale gelegenheden.”