Terrassen met liefde voor de natuur

Je terras is het verlengde van je huis. ‘s Zomers is het er heerlijk vertoeven. Je tafelt er. Je leest er je boek. Je geniet er van je tuin en van je spelende kindere. Een terras kiezen dat perfect bij jouw behoeften past, vraagt enige tijd. Er is immers een ruime keuze aan vloermaterialen. We verkenden voor jou enkele nieuwe trends. En we hielden uitgebreid halt bij houtcomposiet, dat als alternatief voor hout steeds meer indruk maakt.  

Na het Internationaal Jaar van het Bos (2011) kies jij misschien ook resoluut voor een terras in hout-kunststof-composiet, of kortweg houtcomposiet. Houtcomposiet is een waardig alternatief voor echt hout. Het kan zowel de zachtere houtsoorten zoals den en grenen, als tropisch hardhout vervangen. Er zijn vandaag meer dan voldoende overtuigende argumenten om voor houtcomposiet te kiezen als vloermateriaal voor je terras. 

Hout en kunststof in één
Hout-kunstof-composiet of Wood Polymer Composite (ook wel Wood Plastic Composite) bestaat uit een mengeling van houtvezels en kunststof. De houtvezels worden van dennenhout of van ander gerecycleerd hout gemaakt. Als kunststof gebruikt men ofwel polyvinylchloride (PVC), polyethyleen of polypropyleen. De twee grondstoffen worden in elkaar geperst, samen met een fractie stabilisatoren en met pigmenten die het houtcomposiet in de massa kleuren. De kwaliteit en de onderlinge verhouding van de grondstoffen bepaalt de kwaliteit van het opgeleverde composiet. Het is raadzaam om bij je aankoop op de precieze samenstelling te letten. Raadpleeg daarvoor uw architect. 

Terrassen en veel meer 
Ontwerpers maken vandaag dankbaar gebruik van houtcomposiet om zonweringen, gevels, terrassen en buitenmeubels aan te kleden. Ook rond het water zien we schitterende toepassingen: van wellnessinrichting over zwembaden, zwemvijvers, aanlegsteigers tot scheepsdekken. De afgelopen jaren is de kwaliteit van houtcomposiet toegenomen. De producenten streven ernaar om de esthetische troeven van echt hout te verenigen met het onderhoudsvriendelijke en bewerkbare karakter van plastic materiaal. 

Milieuvriendelijk
Houtcomposiet is vriendelijk voor moeder natuur om twee redenen. Je hoeft houtcomposiet niet te lakken of te beitsen (impregneren) met een chemische bescherming. Zeker voor zachtere houtsoorten als grenen is dat een voordeel. Want die moet je wel, soms herhaaldelijk, behandelen tegen bederf. Bovendien hoef je geen hardhout uit regenwouden te kappen om houtcomposiet te maken. Met houtcomposiet kies je voor een materiaal dat gemaakt is van gerecycleerde houtvezels en kunststof dat bovendien 100% recycleerbaar is. 

Warme, natuurlijke uitstraling
Houtcomposiet oogt niet (meer) artificieel. Sommige merken in houtcomposiet benaderen heel sterk de look en feel van echt hout: een mat uitzicht met dezelfde warme uitstraling. Het oppervlak is lichtjes ruw maar voelt zacht aan. En wat meer is: houtcomposiet ruikt ook naar echt hout. Er zijn ook steeds meer kleurvarianten beschikbaar. Je kan typische houttinten kiezen, diverse grijssoorten (die lijken op verweerd hout), dieprood als van baksteen of lichtere kleuren. Welke kleur je ook kiest, je planken blijven goed kleurvast. Ze patineren licht na verloop van tijd, maar écht vergrijzen, zoals onbehandeld echt hout, doen ze niet. Zonlicht, regen of zelfs zeewater hebben er geen invloed op. En omdat houtcomposiet in de massa gekleurd is kan je het schuren of polijsten zonder kleurverandering.

Nieuws en tips bij de terrasklassiekers
Klinkers en tegels blijven de grote klassiekers om een terras mee aan te leggen. Ze bestaan in alle mogelijk varianten. Elk jaar komen er nieuwe tinten of dessins bij. Indien je terras naast een zwembad of vijver komt te liggen beperkt dat je keuze niet. Zwembad- en terrasaannemer Hugelier is laureaat zwembadbouwer 2010. Hij legt uit. “Tegenwoordig laten we zelfs terrasvloeren doorlopen tot in het zwembad. Misschien dat een of ander marmersoort een uitzondering vormt, maar verder kunnen we met onze creaties alle kanten op. Het hedendaagse aanbod in kleuren, vormen en afmetingen laat de schitterendste ontwerpen toe. Reuzenformaten zijn volop de trend. Tegels bijvoorbeeld van 1 m x 1 m.”
Helemaal anders is een gazon tot tegen de zwembadrand. Vormt dat geen bedreiging voor je waterreiniging? Niet indien je beschikt over een overloopzwembad. Dwarrelende blaadjes krijgen daar de kans niet om te zinken. Ze stromen meteen over de rand uit het bad. Nieuw is ook de intrede van het hoogwaardig kunststof Corian (dat we kennen van keukens en badkamers) als vervanger van steen in buitentoepassingen en waarmee zwembadboorden afgewerkt kunnen worden.
Tover in enkele muisklikken je nieuwe terras
Een terrasvloer kiezen is niet gemakkelijk. En eenmaal je keuze is gemaakt, blijft het afwachten hoe je terras er in het echt zal uitzien. Tegel- en klinkerproducent Marlux bracht een online configurator uit voor haar assortiment in design terrastegels (Xtirio). Het programma helpt je om vóór je aankoop een beter beeld te vormen van het eindresultaat. De tool is gratis. In een paar klikken ontwerp je jouw terras. Je kiest je voorkeurstijl: less is more, so chique, naturals of rustic charm. Vervolgens probeer je verschillende combinaties van tegels, kleuren en legpatronen uit. Ook je gevelkleur kan je naar believen aanpassen. Je ontwerp kan je vanuit verschillende perspectieven bekijken. Je staat ervan te kijken hoe sommige keuzes uitpakken. www.marlux.com 
Certikera
Pro-Caro, de koepel van een aantal Belgische tegelinvoerders, voerde afgelopen jaar een eigen keurmerk in: Certikera. Een garantie voor haar beste en meest betrouwbare tegels. 
Mosbestrijding
Mos ontsiert. En het maakt je terras gevaarlijk glad. Maar mos gedijt nu eenmaal goed in ons klimaat, zeker op vochtige, schaduwrijke plaatsen. Regelmatig schoonmaken is een goeie remedie. Ook een beschermende laag aanbrengen kan helpen. Een hogedrukreiniger mag je inzetten bij hout en houtcomposiet, maar is uit den boze bij alle steensoorten. Je spuit er de voegen mee kapot. En je maakt het oppervlak van je steen ruwer en poreuzer. Grotere poriën vergroenen nadien nog sneller. Bleekmiddel helpt goed tegen mos, maar is niet milieuvriendelijk. Er bestaan groenvreters op basis van natuurlijke organische vetzuren zoals onbehandeld echt hout, doen ze niet. Zonlicht, regen of zelfs zeewater hebben er geen invloed op. En omdat houtcomposiet in de massa gekleurd is kan je het schuren of polijsten zonder kleurverandering. 

Omkeerbare terrasplanken
Meestal brengt men aan de boven- en de onderzijde van terrasplanken in houtcomposiet een verschillend profiel aan. Je kan de planken naar keuze omkeren. Je vindt dan bijvoorbeeld aan de ene kant een fijne – of zelfs geen - rib met zachte look. Op de andere kant zit dan een grovere tekening zoals bij klassieke planken in tropisch hout. Die kant leent zich meer voor een strakke vormgeving. Door gladde met geribde planken af te wisselen kan je extra leven in je terrasvloer brengen. 

Licht en sterk 
Composiet hout heeft een nog hogere dichtheid dan tropisch hardhout. Het weegt zwaarder. Maar dankzij een holle honingraatstructuur kan het materiaal toch lichter gemaakt worden. Waardoor je terrasplanken bij het aanleggen makkelijker kan hanteren. Tegelijk maakt de holle structuur de planken ook stijver, zodat ze niet doorbuigen of kromtrekken. Er zijn terrasplanken verkrijgbaar van zes meter lang.

Onderhoudsarm en duurzaam 
Aan terrasplanken in houtcomposiet heb je weinig onderhoudszorgen of -kosten. Ze zijn bestand tegen zonlicht, water, zout, insecten, schimmels en verrotting. De hoge dichtheid van het composiet laat geen indringend water of vuil toe. Je hoeft ze met geen enkel product te behandelen. Af en toe met de borstel vegen volstaat meestal om je terras in houtcomposiet te onderhouden. Regen spoelt veel vuil vanzelf weer zeg. Indien nodig kan je vlekken schoonmaken met water en zeep. Een hogedrukreiniger bovenhalen mag. In dat geval gelden dezelfde richtlijnen als bij echt hout: stel de druk niet al te hoog in en spuit in de richting van de groeven. Hardnekkiger vlekken kan je reinigen met bleekwater. Daarna polijst je eenvoudigweg de terrasplank terug op. Door de natuur zijn de planken in houtcomposiet dus niet stuk te krijgen, wat maakt dat het materiaal uiterst geschikt is om toe te passen in natte omstandigheden zoals een sauna, een zwembad, een vijver of in zee. spannen net boven het bad en verankerd in de grond. 

Splintervrij en Antislip
Knopen, barsten of loskomende splinters kunnen bij echt hout wel eens hinderen. Houtcomposiet heeft dit euvel niet. Je terras voelt aangenaam en zacht aan. Je kan er zonder probleem op blote voeten op lopen. Kinderen kunnen er zorgeloos op spelen. Op een terras in houtcomposiet glijd je ook niet uit. Ook niet wanneer deze nat wordt. Dat is een belangrijk veiligheidsaspect, zeker in de buurt van zwembaden of zwemvijvers. 

Onzichtbare bevestiging
Er bestaan handige systemen met speciale klipjes in inox of kunststof om planken in houtcomposiet op dragende rails vast te klikken. Zonder schroeven wordt het terras nog mooier. En het systeem bewaart een exacte uitzettingsvoeg tussen de planken. Om terrasplanken met een holle structuur aan hun afgekorte kopse kant af te werken bestaan er aangepaste afdekplaatjes. Bij een schuine of gebogen terrasvorm werk je met een aangepaste plint. Tenzij die kant aansluit op een muur. 

Prijskaartje
Het aanbod in houtcomposiet is ruim. De aangeboden kwaliteiten verschillen sterk. Zo ook de kostprijzen, die in de buurt zitten van tropisch hardhout. Al is door de verscheidenheid, zowel in echt hout als in houtcomposiet, een vergelijking moeilijk te maken. Vergeet in elk geval niet om ook de kosten voor de onderstructuur en voor het plaatsen in rekening te brengen. 
 
Een greep uit het ruime aanbod van verdelers of producenten van hout-kunststof-composiet:
www.exterza.be 
www.twinson.com 
www.decodeck.com
www.geolam.com 
deckplanning.rehau.com

Bij Relazzo (Rehau) vindt u een online configurator om verschillende terrasstijlen in houtcomposiet uit te proberen. Twinson (Deceuninck) biedt heldere montagefilms aan.