ARCHITECTURALE ZWEMBADEN IN DE WERELD

Een zwembad maakt deel uit van een geheel en is soms zelfs mee bepalend voor het architecturaal visitekaartje van een huis. Dat is zo in deze projecten, geënt op de woning en voorzien van een bijzonder zwembad met een verhaal en visie. Verfrissende, verrassende en soms imposante ontwerpen waarvoor we gerust een virtuele reis van formaat maken: van de Antwerpse kempen tot Canada, van Italië tot Singapore. Droom je mee de wereld rond?

Valdaora (I)

Tussen hemel en aarde

In de categorie van de recente opgeleverde hotelzwembaden kan dit Hubertus project in het Italiaanse Valdaora, een realisatie van ‘noa* network of architecture’, beslist indruk maken. Nergens kan je beter van het zicht over het Pustertal genieten dan vanuit dit indrukwekkende uitkragende zwembad. Net alsof het zweeft tussen hemel en aarde, met de bergen als stille getuigen.

Architect noa* network of architecture - Foto’s Alex Filz

Familiehotel krijgt nieuw elan

Je vindt Hubertus in Valdaora aan de voet van het bekende ski- en wandelgebied Kronplatz, op een hoogte van 1.350 meter aan de rand van de Dolomieten. Het familiehotel is op zich niet nieuw, maar werd recent wel aanzienlijk uitgebreid met onder meer zestien suites, een nieuwe keuken en restaurant, een wijnkelder en een fitness- en relaxatieruimte met panoramisch terras. Maar het hoogtepunt – ook letterlijk – is ongetwijfeld het indrukwekkende zwembad dat als een vrijdragende balk uittorent tussen de bestaande en bijgebouwde hotelvleugel en zo ook oud en nieuw op een zeer bijzondere manier met elkaar verbindt.

Natuurlijke rots

Met een formaat van 5 op 25 meter, waarvan een goeie zeventien meter over de rand uitsteekt en dit tot twaalf meter boven de begane grond, weet dit zwembad een wow-gevoel los te weken. De keuze van materialen en kleuren, met name antracietkleurige steen, maakt dat het zwembad iets heeft van een natuurlijke rots. De boordstenen, aan het zicht onttrokken door het overlopende water, doen de grens tussen zwembad en landschap vervagen waardoor ze één lijken te worden. Het geheel oogt natuurlijk en doet zelfs denken aan een weliswaar zwevend bergmeer, genesteld in het imposante berglandschap dat tot het Unesco-werelderfgoed behoort. Dit ‘zwevend’ gevoel wordt alleen maar versterkt door het glazen zwembaduiteinde én het raam dat in de bodem werd geïntegreerd. Als steunpalen werden ontschorste lariksstammen gebruikt die ook elders in de architectuur een belangrijke rol spelen. Een knap totaalplaatje dat doet dromen van vakantie.

www.noa.network

 

Singapore (SG)

Buitenzwembad als deel van het interieur

Een buitenzwembad in een rijwoning? Dit project van Ong&Ong in het verre Singapore bewijst dat het kan. Bij een ingrijpende renovatie werd het huis als het ware in twee delen opgesplitst met in het midden een open ruimte, als het ware een binnentuin die bijna volledig wordt ingenomen door een zwembad. Dit concept zorgt niet alleen voor extra daglicht doorheen de hele woning, het maakt dat binnen een beetje buiten en buiten een beetje binnen wordt.

Architecten Ong&Ong, Maria Arango & Diego Molina - Foto’s Derek Swalwell

Oud en nieuw
Dit is op het eerste zicht misschien niet meteen het grootste en meest spectaculaire zwembad, maar de manier waarop het in de woonst geïntegreerd werd, maakt het wel zeer apart. Dit zwembad bevindt zich in een bijzonder pand, een van de typische Aziatische en fraai gerestaureerde pareltjes op Blair Road, met authentieke en rijkelijk geornamenteerde gevel. Niets doet vermoeden dat er achter deze traditionele façade een zeer eigentijds interieur én een zwembad schuil gaat. Oud en nieuw vinden elkaar in een uniek concept. Om extra daglicht in huis binnen te trekken, werd het halverwege een vide gecreëerd met beneden water en boven de hemel. Helemaal open dus. Het aluminium latwerk aan de muren heeft niet alleen een zeer eigentijdse uitstraling, het reflecteert ook het licht voor een optimale lichtinval. Opzet geslaagd!

Frangipani-tuin
Ondanks de vide, in de vorm van een binnenplaats met zwembad, wou men toch geen afbreuk doen aan de continuïteit van de ruimtes. Vandaar dat de leefruimte langs de ene kant en de keuken langs de andere kant van het zwembad werden uitgerust met flexibele glazen wanden. Wanneer men deze allebei helemaal openschuift, wordt het gelijkvloers, inclusief zwembad, één grote ruimte. Binnen wordt een beetje buiten en buiten een beetje binnen. Stapstenen en een platform verbinden de keuken en leefruimte en maken dat je, zonder natte voeten, het zwembad kunt oversteken. Enkele planten dragen bij tot het groene buitengevoel, net als het extra dakterras met planten. Opmerkelijke aanwezige: de oude Frangipani boom, gelinkt aan de boeddhistische en hindoeïstische culturen, met gedraaide stam draagt bij tot het karakter van het huis. Hij zit vervat in een strak en eigentijds houten platform en weerspiegelt het concept van het huis: oud en nieuw op een unieke manier verzoend.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel)