Een tweede leven voor je zwembad

Na flink wat jaren kan je zwembad stilaan beginnen verslijten. Mozaïektegeltjes komen los, de verlichting oogt niet meer mooi, het rolluik hapert soms wel eens. Dankzij een professionele zwembadrenovatie geef je je zwembad een tweede leven en kun je terug met plezier in het water duiken. Je zwembad oogt niet enkel mooier maar kan ook een stuk energiezuiniger gemaakt worden.

Oud, versleten, slecht gebouwd, te klein, energieonvriendelijk, te groot, niet geïsoleerd, oncomfortabel… Er zijn voldoende redenen om een zwembad te renoveren. De meeste zwembaden kunnen dankzij professionele zwembadbouwers perfect gerenoveerd en opgefrist worden. Alles hangt uiteraard af van het type zwembad waarin je jaren geleden geïnvesteerd hebt. Prefabbaden met een dunne folie en metalen platen laten doorgaans geen grote renovaties toe en dienen na bepaalde tijd simpelweg vervangen te worden. Met bouwkundige baden daarentegen kun je alle kanten uit. Het is mogelijk om lekken te dichten of versleten of klassieke onderdelen te vervangen. Wie helemaal iets anders wil kan ook kiezen voor een complete make-over. Zwembadrenovatie van betonnen baden is het hele jaar mogelijk. Enkel voor renovaties van polyesterbaden zijn de stand van het grondwater, de omgevingstemperatuur en de relatieve vochtigheid belangrijke parameters.

“Aan de goedkope doe-het-zelf pakketten kunnen we niet veel veranderen. Deze zwembaden zijn na pakweg tien jaar helemaal op. Bovendien is het riciso op complicaties te groot. Verder dan een andere bekleding of boordsteen gaan we niet”, zegt Tom Noppe van Noppe Zwembaden uit Wijnegem. “Monoblokzwembaden kun je wel renoveren. Het is mogelijk om de verkleurde bekleding te herstellen, een nieuw rolluik te installeren, het aandrijfsysteem aan te passen, de pomp en filters te vervangen of de boordsteen te veranderen. Met een bouwkundig bad kun je echter nog een stuk verder gaan met de renovatie. Als er maar één skimmer aanwezig is kun je uitbreiden naar twee skimmers. Of wat dacht je van een verhoogde waterlijn door een overloop-skimmer? We kunnen de bestaande mozaïektegeltjes vernieuwen of vervangen door een naadloze polyester bekleding. Betonnen boordstenen verwijderen om ze vervolgens te vervangen door bijvoorbeeld graniet kan eveneens. Ook op vlak van watertechnieken is uiteraard heel wat mogelijk.”

Vormgeving
Ook op esthetisch vlak zijn er flink wat mogelijkheden. Een oud, lelijk bad kan middels een professionele aanpak omgetoverd worden tot een prachtig designbad. “Heel wat oude baden beschikken over een simpel laddertje. Indien de klant liever een gemetste trap heeft, is dat perfect mogelijk”, legt Wim Stein van Funny Pool uit Kalmthout uit. “Een klassieke ronde trap kan aangepast worden tot een moderne rechte trap, we kunnen een hoektrap voorzien of zelfs de treden verbreden. Daarnaast kunnen we ook oude verlichting vervangen door moderne, energiezuinige ledverlichting. We kunnen automatische rolluiken installeren of tegelbaden zelfs helemaal ombouwen tot foliebaden.”

Energievriendelijk
Heel wat mensen doen beroep op een renovatiespecialist omdat ze een oud zwembad hebben dat ze toch maximaal willen benutten. Door de alsmaar stijgende energiefacturen willen anderen dan weer investeren in energiezuinige middelen. Ook daarvoor kun je beroep doen op een specialist. “Eigenaars van zwembaden die op een oude manier verwarmd worden grijpen alsmaar vaker naar de groenere verwarmingsmethoden”, zegt Johan Gors van Bad Weelde. “Warmtepompen of zonnecollectoren zijn de laatste jaren erg in trek. De investering is groot maar wanneer je de eindafrekening van de je energiefacturen bekijkt, is het de investering meer dan waard.” Naast de alternatieve energiebronnen kiezen ook steeds meer mensen voor minder diepe zwembaden. Enkele decennia geleden was het de regel om een bouwkundig bad zo’n twee meter diep te maken. Daar hebben heel wat eigenaars nu spijt van. Het kost hen niet alleen veel water en energie maar het is ook onveilig voor kinderen. Wie echter een diep bouwkundig bad heeft, hoeft zich dat niet langer te beklagen. Ook dat is door professionele zwembadrestaurateurs aan te passen. 

Herstellingen
Naast complete make-overs is het uiteraard ook mogelijk om herstellingen te laten uitvoeren. Net zoals bij wagens en huizen is de levensduur van bepaalde onderdelen beperkt. Ook al spendeer je erg veel aandacht aan het onderhoud van je zwembad, na enkele jaren zijn de filters simpelweg opgebruikt. Een filterherstelling of de plaatsing van nieuwe kranen is dan ook geen overbodige luxe. Herstellingen zijn in de regel snel uitgevoerd en de prijzen zijn democratisch.

Totaalprijs
De meeste professionele zwembadbouwers maken vrijblijvend een offerte na een bezoek ter plaatse. Het is echter ontzettend moeilijk om een totaalprijs te plakken op een renovatie. Het vereist niet enkel vakkennis maar ook heel wat studiewerk om een goede offerte in elkaar te boksen. “We weten in de meeste gevallen immers niet wat we allemaal tegenkomen”, zegt Wim Stein van Funny Pool. “We kunnen niet voorspellen wat er zich achter het water bevindt. Zijn de muren gescheurd? Hoe zit het met de leidingen? Bovendien kunnen heel wat eigenaars ons niet veel informatie over hun bad bezorgen omdat ze niet de eerste eigenaar zijn. Daarom maken we in onze offertes altijd een vaste prijs voor alle renovaties tot aan het water. Verdere kosten zijn in regie. Tijdens de afbraakwerken leggen we de klanten uit wat de eventuele mogelijkheden zijn en hoeveel hen dat maximaal zal kosten.”

Meerwaarde
Heel wat mensen onderschatten de kostprijs van een zwembadrenovatie. Bij een nieuw aangelegd zwembad start je van nul maar bij een complete renovatie heb je vaak eerst nog afbraakwerken vooraleer je opnieuw kunt opbouwen. “Vastgoedmakelaars prijzen een zwembad altijd als meerwaarde aan in hun immozoekertjes. Potentiële kopers zouden echter beter een professionele zwembadbouwer inschakelen om te checken of het zwembad echt een meerwaarde voor de woning is. Huizen raken vaak snel verkocht omdat er een ‘prachtig zwembad’ aanwezig is terwijl de nieuwe eigenaar misschien wel enkele duizenden euro’s kwijt is vooraleer hij zijn eerste duik kan nemen”, legt Tom Noppe van Noppe Zwembaden uit.

Zwemvijvers
Zwembadbouwers krijgen ook regelmatig de vraag om van een zwemvijver een zwembad te maken. Veelal gaat het dan om mensen die moeite hebben met het karakter van zo’n vijver: de natuur heeft immers haar voor-, 
maar ook haar nadelen. Eén libelle vinden ze prachtig, maar te veel planten en diertjes rond het water zien ze niet langer zitten. Soms hebben ze gewoon onderschat dat een zwemvijver ook onderhouden moet worden. Maar even vaak gaat het om mensen die gewoon eens iets nieuws willen.

Zwembad verwijderen
In zeldzame gevallen krijgen zwembadbouwers ook de vraag om een zwembad te verwijderen omdat het zo erg versleten is en er geen budget meer is voor een complete renovatie. Een metalen bad of polyester kuip kan uit de grond verwijderd worden. Volgens het Belgisch wetboek ben je zelfs verplicht om de kuip te verwijderen. Toch schakelen heel wat mensen een tuinman in om het bad simpelweg te laten volstorten met grond om er vervolgens gras op te zaaien. “Ik maak voor de verschillen tussen de types zwembaden vaak de vergelijking met een tuinhuis”, zegt Johan Gors van Bad Weelde. “Sommige mensen plaatsen een houten tuinhuis. Dat is relatief goedkoop maar niet duurzaam. Renovatie is zo goed als onmogelijk, je kunt het enkel een beetje oplappen. Hetzelfde geldt voor stalen baden. Ze bieden je heel veel plezier maar na pakweg 15 of maximaal 20 jaar moet je het verwijderen en vernieuwen. Een gemetste tuinberging daarentegen is duurder maar ook stukken steviger. Het zal niet enkel langer meegaan maar kan ook gerenoveerd en gerestaureerd worden op allerlei vlakken. Bouwkundige baden zijn net zo flexibel. Je kunt ze aanpassen aan al je wensen.”