Modern binnenzwembad op Brits landgoed

Een zwembad is soms niet gewoon een zwembad. Er zijn er waarbij je mond van verbazing openvalt. En zo’n zwembad vinden we in een typisch Victoriaans landhuis in het Engelse Buckinghamshire. Paul + O Architecten realiseerde er een bijgebouw dat met het hoofdgebouw wordt verbonden door middel van een glazen gang. Het zwembadhuis omvat een fitnesszaal, een speelkamer en een uitzonderlijk binnenzwembad van wel 15 meter lang.

Aan de vorm en de gebruikte materialen van het bijgebouw van 525 m² zien we dat architecten Paulo Marto en Paul Acland zich lieten inspireren door het bestaande hoofdgebouw. Het ontwerp van het zwembadhuis is gebouwd in een speelse en moderne stijl. Voor de muren is gebruikgemaakt van Belgische rode bakstenen, die iets smaller zijn dan de Engelse.

Opvallend is de asymmetrische daklijn, die bijdraagt aan de speelse, maar nog altijd subtiele uitstraling van het zwembadhuis. Voor het dak is gebruikgemaakt van handgemaakte tegels van klei uit Turkije. De isolatielaag van Sto op de muren en het plafond vormt een organisch geheel en zorgt ervoor dat de geluiden van de spelende kinderen en het spatten van het water perfect worden onderdrukt. Mede dankzij de prachtige dakramen, over de volledige lengte van het zwembad, is er overal voldoende natuurlijk licht. Door de verborgen goot tussen de muren en het dak ziet het er vanbuiten uit als een fraai geheel. Bijna als een huid rondom het zwembadhuis, het zit als ‘gegoten’. De buitenzijde van het gebouw dient als de vierde muur van een omheinde tuin. En de zorgvuldig aangelegde beplanting zal er voor zorgen dat over enkele jaren het zwembadhuis en de tuin steeds meer een harmonisch geheel gaan vormen. Het interieur van het zwembad is strak en modern, met strakke, lege en in wit gepleisterde muren. De bekabeling is volledig weggewerkt en er is een minimum aan materialen gebruikt. Het prachtige mozaïek waarmee de binnenkant van het zwembad is afgewerkt, is van het merk Bisazza uit Italië.  Rondom het zwembad ligt een donkere stenen vloer en op de hoeken van het gebouw maken de robuuste muren plaats voor prachtige Zwitserse Vitrocsa glazen ramen. De ramen met een hoogte van 3,8 meter zorgen voor een prachtig uitzicht vanuit het zwembad op de tuin en het omringende landschap. Bovendien zorgen ze voor een optimale warmte-isolatie van de winterzon. Bij mooi weer schuif je de hoge ramen open. Ze verdwijnen geruisloos in de spouwmuur. De grens van binnen en buiten vervaagt en je krijgt het gevoel je in een buitenzwembad te begeven. Ook de gang die het zwembad verbindt met het huis heeft een glazen dak en is afgewerkt met hoge glazen schuifdeuren die naar de tuin openen. Behalve dat de gang de doorgang vormt naar het hoofdgebouw en de carport, kan hij ook gebruikt worden als zit- en eetruimte. ’s Avonds zorgt de verlichting voor een intieme en gezellige sfeer. Aan het uiteinde van de glazen gang bevindt zich de fitnessruimte, met een doorgang naar de op een hoger niveau gelegen speelruimte. Van hieruit heb je een mooi uitzicht op het eronder gelegen zwembad. 

De architecten
Paul + O Architecten is een klein Londens architectenbureau met twee bestuurders, Paulo Marto en Paul Acland, en twee ondersteunende medewerkers. Het bureau bestaat sinds 2002 en heeft al vele internationale prijzen gewonnen. In 2009 waren zij “Architect of the Year” en ook in 2010 en 2011 sleepten zij grote designprijzen binnen (Best Redesign in 2010 en Spears Design for Living, Grand Design in 2011). Ook het ontwerp van dit zwembad bleef niet onopgemerkt, het was één van de genomineerden voor de “RIBA Award” – een architectuurprijs van het Royal Institute of British Architects -  van de regio Zuid-Engeland in 2011. Het architectenbureau onderscheidt zich door de eigentijdse ontwerpen, het gebruik van traditionele materialen, de rigoureuze aanpak en de aandacht voor details. Dit alles zien we ook zeker terug in het ontwerp van dit zwembadhuis. Modern en eigentijds, maar met sympathie voor de laat-Victoriaanse bouwstijl.