Smartphones en zwembaden, een leuk huwelijk

We leven steeds meer in een scherm en nu zwemmen we er ook al bijna in. Smartphones veroveren de wereld en de wellness- en zwembadsector ontsnapt daar niet aan. Met je slimme telefoon kan je tegenwoordig al je hele huis, je wellnesscenter én je zwembad bedienen. Zelfs vanop afstand. Hoever staan we, welke zijn leuke apps om op je smartphone te downloaden? Wij legden ons oor te luisteren bij enkele specialisten en gingen surfen op het internet. 

Met de nieuwste smartphones heb je mogelijkheden bij de vleet. Zo kun je er je volledige domoticasysteem mee vanop afstand bedienen en er je huis annex zwembad mee controleren. Je kan bijvoorbeeld checken of je niet vergeten bent het zwembadrolluik te sluiten en je kan de temperatuur en de kwaliteit van het water aflezen via je smartphone. “Onze nieuwe, zogenaamde Windows-phones – Lumia type 620, 820 en 920 – zijn anno 2013 perfect inzetbaar voor allerlei domoticatoepassingen voor huis en tuin,” stelt Katrien van Nokia. “Je kan de nodige applicaties makkelijk downloaden via de site marketplace.com. Meestal zijn die gratis en zo niet kan je ze aanschaffen voor een prikje. In de praktijk kan je alle bestaande besturingssystemen vlotjes beheren via je smartphone.”

Verhoogde levenskwaliteit 
“Aan slimme telefoons allerhande geen gebrek tegenwoordig op de markt. Het aanbod is enorm,” aldus Justin van de Cool Blue Smartphoneshop. Idem dito voor de kosteloos te downloaden applicaties. “Jawel, ik schat dat er bij benadering zo’n slordige 400.000 zogenaamde ‘apps free to use’ op het internet te vinden zijn. Dat betekent dus dat je met een smartphone of iPhone van de recente generatie alle kanten op kunt.”
Maar voldoet de infrastructuur thuis wel aan de technische normen van vandaag? “Wil je de TV in het poolhouse laten werken via je gsm of de muziek laten spelen bij het zwembad, dan zul je toch een installatie moeten hebben die valt onder de ‘high end’ standaard. Het besturingssysteem voor de domotica moet kunnen samenwerken met een universeel en actueel protocol, stijl Windows 4.0, Android of iOS van Apple. Anders is er geen connectie mogelijk met slimme telefoons.”
Nog belangrijk: je hebt echt wel een internetverbinding nodig, om signalen uit te sturen en te kunnen opvangen en verwerken. “Je gebruikt eigenlijk je slimme telefoon als draadloze modem. Wat je ook zou kunnen doen met een tablet of een iPad uiteraard. Of een combinatie van alles, al naargelang waar je bent op dat moment. Wat telt is dat je eender wanneer en waar, heel vlot kunt inspelen op de zaak.” “Overbodige luxe? Volgens de ene wel en de andere niet. Feit is dat je snel verhangen geraakt aan die technologische snufjes. Maar langs de andere kant verhogen ze het comfort van alledag en de levenskwaliteit.” 

Ongelukken vermijden
Bij zwembadbouwer LPW pakt men eerstdaags uit met een innoverende nieuwigheid: Intelliflow. Een intelligent systeem dat toelaat om via tablet, PC, Mac of slimme telefoon het zwembad te sturen en van A tot Z de werking te checken en bij te sturen. Dan kun je bijvoorbeeld van de display van je gsm aflezen hoe efficiënt en drastisch energievriendelijk de nieuwste Varioflow-pomp wel is. Concreet sta je in contact met een frequentiegestuurde kast, zowat het brein van het wellnessgebeuren, zeg maar. “Waar je je ook bevindt, als je een internetverbinding hebt, kan je inloggen en aldus de toestand van het zwembadwater controleren: hoe zit het met de pH, is er voldoende chloor toegevoegd, doet de zoutelektrolyse het nog naar behoren? Met de afstandsbediening kun je ook de temperatuur en de verlichting in en rond het zwembad regelen,” vervolgt Raf van LPW. “Het openen en sluiten van het rolluik of de overkapping kan wel met een touchscreen in huis, waar je een zicht hebt op de situatie. Wel hebben we die functie bewust niet geactiveerd als je vanop afstand werkt. Je kan wel verifiëren of het rolluik al dan niet dicht is, maar het vanop afstand bedienen is onmogelijk gemaakt. Een bewuste keuze uit veiligheidsoverwegingen. Het lijkt ons niet aangeraden dat je een rolluik kan sluiten als je niet ziet of weet of er nog mensen of huisdieren in het zwembad zitten.” 

Telefoon als hulpstuk 
Zelf op virtuele wijze het zwembad of het bubbelbad voor je tuin concipiëren, kunstig dek incluis, via tablet of portable computer, het kan. Je vindt allicht een applicatie op internet die je aan de slag helpt en er zijn ook zwembadbouwers die op hun site de mogelijkheid bieden om zelf iets uit te werken. (zie kader)
Trek er dan mee naar een bedrijf zoals ClimaWorld bijvoorbeeld, en zij zullen je droom mee waar maken in de realiteit. ClimaWorld realiseert swimspa’s en bubbelbaden van hoge kwaliteit. Pure luxe haal je zo in de tuin. De automatisering is ver gevorderd. In de machinekamer vertelt de computer je niet enkel of het pH-gehalte op peil is en of er misschien chloor moet worden bijgevuld, de nodige schikkingen worden tevens meteen genomen in de praktijk, volautomatisch. Wat water verversen en bijvullen betreft, idem dito. Met je slimme telefoon kun je dan van op afstand checken of alles oké is zoals voorzien.
“Wij zien een slimme telefoon meer als een hulpstuk. In het verlengde van het hele systeem werk je met de smartphone. De domotica in huis en tuin accuraat bedienen, en dus ook het hele wellnessgebeuren en het zwembad onder controle houden, doe je in de eerste plaats met enkele vaste en mobiele touchpanels”, merkt Kris van ABC - Domotica Projects terecht op. “Dat heeft meteen zijn impact. Als je eerst moet inloggen met je smartphone, om online te zijn, dan gaat er altijd wel een tijdje overheen. Maar om van op afstand actie te ondernemen, is een slimme telefoon uiteraard ideaal. Of je gebruikt een PC, een tablet of iPad uiteraard, dat is evengoed een oplossing.” 
Leuke gadget: maak verbinding met de website van brisud en bezoek op aanschouwelijke wijze de meest gedroomde zwembaden via het schermpje van je iPhone of Nokia. Om waterachtig van te worden als je nog geen zwembad hebt, toch? 

Aangename snufjes

Bij vanop afstand bedienbare domotica, weze het nu met een gsm of een vaste of mobiele touchscreen of de combinatie daarvan, draait het erom het dagdagelijks bestaan zo aangenaam mogelijk te maken. Heel wat fabrikanten spelen handig in op deze trend met leuke producten. Zo is er het draadloze muzieksysteem van Sonos. Binnen en buiten, op het terras, in en rond het poolhouse, overal kun je simpelweg ‘on demand’, met een druk op een knop, de gewenste sfeer creëren. Goed om weten: de nodige software laat zich gratis downloaden. 

De slimme telefoon type Lumia 920, van Nokia, laat zich perfect benutten als verlengstuk van domotica en dus ook om in de tuin het buitenleven te regelen. Interessant: je hoeft dit toestel nooit in te pluggen, er is immers een draadloze lader bij. Niks zo fijn als relaxed op een luie ligbank bij het zwembad, met de smartphone bij de hand. Jij krijgt een mooi kleurtje en de telefoon wordt automatisch opgeladen.

Een ander nieuw gadget dat je dan niet kan missen: de XtremKey, een USB-stick van LaCie. Is tegen zowat alles bestand: ben je het ding vergeten en wordt het nat van de regen en de dauw, of had je het per ongeluk in de pool laten vallen, geen enkel probleem, het blijft intact en bruikbaar.
Het Franse Sokool – producent van zwembadoverkappingen – ontwikkelde een app voor de smartphone waarmee je virtueel een overdekking over je eigen zwembad kan zetten. Je downloadt de app, maakt een foto met je smartphone en het programmaatje zet de door jou – via internet – gekozen overkapping over je zwembad. 

En er zijn nog leuke apps. Zo is er de Swim University waarmee je allerhande nieuwtjes, tips voor het onderhoud van je zwembad, energietips en een FAQ-rubriek kan oproepen. 
Met Pool Doctor kan je de inhoud van je bad berekenen en de gegevens van je zwembad op vlak van chemicaliën bijhouden. 
En zo zijn er nog tal van apps te vinden. Tik op Google bijvoorbeeld eens “smartphones and pools” in en je bent even bezig. Veel surfgenot. De meeste apps kan je downloaden via de iTunes of de Android store. Kennis van het Engels is vooralsnog aangewezen. 

Veiligheid boven

Kris van ABC - Domotica Projects pleit voor een investering qua domotica die loont op de lange termijn: “Werk als het kan met een vast IP-adres, opteer thuis voor een functionele, veilige internetsnelweg, een stabiel sturingssysteem dat zelden hapert of onklaar geraakt en ben je ergens op locatie, zorg dan dat je snel en goed een WIFI- of 3G-verbinding tot stand kunt brengen.”
De telecomoperatoren bieden tegenwoordig standaardabonnementen aan waarin enkele mega- of zelfs gigabytes downloaden inbegrepen zijn. Met zo’n abonnement kan je zorgeloos van waar dan ook internetten en dus connectie maken met je huis en/of zwembad. 
Het is ook altijd leuk als je een plattegrond kunt oproepen die je meteen een klare kijk geeft op de situatie van je huis en tuin. “Veel van onze klanten laten zich verwittigen als ze van huis zijn en er thuis iets mis gaat. Dat kan automatisch via mail, of sms. Maar het zou zeer praktisch zijn indien ook de domotica-installeur verwittigd zou worden en men ons een beperkte autorisatie verleent om op te treden. Is de pomp van het zwembad uitgevallen, in geval van een elektriciteitspanne, brandt er nog ergens licht, een zwembad dat slecht afgesloten is, bij stormschade, ... Wij worden op de hoogte gehouden en naargelang de aard van de feedback kunnen dan de nodige stappen worden gezet die leiden tot een oplossing, zonder zorgen voor de afwezigen. Heel praktisch is ook camerabeveiliging binnen en buiten, zo kunnen we in een oogopslag zien wat er loos is bij de mensen thuis.”

Mogelijkheden legio
Tot besluit: bij Philippe De Wilde worden de apps op maat ontwikkeld, naargelang het project en de wensen van de klant. Technisch gezien lijken er geen beperkingen! 
Philippe De Wilde: “Met je slimme telefoon kun je checken, eender waar en wanneer, of het systeem van zoutelektrolyse wel naar behoren functioneert. Je regelt de temperatuur van het water, bepaalt welke muziek er weerklinkt bij de poolhouse, en hoe luid, doet de lichten in en rond het zwembad aan en uit,… Ben je thuis, dan maak je verbinding via WIFI. Die link laat toe om ook het rolluik van het zwembad te openen en te sluiten. Qua bediening en controle uitoefenen, kun je uiteraard ook van op afstand werken. Bijvoorbeeld vanuit je vakantieverblijf ver overzee. Dan ga je via een externe internetverbinding. Enkel de functie van het rolluik is dan geblokkeerd. Voor de veiligheid. Met je smartphone kun je ook een kijkje nemen thuis. Zo kom je aan de weet of alles goed is met de kinderen en de nanny die op dat moment aan het spelen zijn in het zwembad.” 

www.nokia.com
www.domotica.be
www.lpw.be
www.smartphoneshop.be
www.climaworld.be
www.abris-sokool.fr
www.philippedewilde.be
www.abrisud.nl