Badweelde: vertrouwen, gestoeld op meer dan 20 jaar ervaring

Badweelde is in de Benelux reeds geruime tijd marktleider op het vlak van bouwkundige foliebaden. Maar in de Nederlandse winkel (Kessel) en de vier Belgische vestigingen (Berlaar, Weelde, Genk en Sint-Truiden) kan je ook terecht voor zelfbouwpakketten, zwembadaccessoires, onderhoudsproducten en wellnesstoestellen. Kortom, als je jezelf wil verwennen bezoek je best  eens één van de toonzalen van de Badweeldegroep. Want dankzij de lange staat van dienst (meer dan 20 jaar) en meer dan 5.000 klanten, beschikt het niet alleen over topproducten, maar ook over de nodige ervaring om je als best geplaatste specialist in raad en daad bij te staan.

Badweelde startte als leverancier van zelfbouwpakketten. Van in het begin werden persoonlijk advies en begeleiding hoog in het vaandel gedragen. 
Ingrid Heylen: “In die tijd onderscheidden we ons al van de anderen door gratis advies te geven bij de zelfbouwbaden. We bezorgden hen de gedetailleerde technische tekening en begeleidden hen stap voor stap. Mensen die bij ons een zelfbouwpakket kopen – en dat zijn er nog altijd heel wat – nemen we bij de hand en volgen we goed op.’
Het bedrijf ontwikkelde een aparte sectie op zijn website waar zelfbouwers met al hun vragen en problemen terechtkunnen. Badweelde heeft zelfs een apart videokanaal op Youtube waar je verschillende filmpjes over de aanleg en het onderhoud van zwembaden kan bekijken.

Totaalpakketten
Met de tijd kreeg Badweelde steeds meer klanten met de vraag of het bedrijf het bad ook daadwerkelijk wilde bouwen. In 2008 werd dan Badweelde Construct opgericht waarmee het bedrijf nu ook zelf zwembaden zet.
Een bijzonder leuk pakket is de combinatie van een zwembad met een spa: “Wij hebben thuis zelf zo’n installatie en de ervaring leert dat de spa de gebruiksratio van het zwembad flink verhoogt,” leert Ingrid. “Ik zwem immers graag ‘s morgens vooraleer ik naar het werk ga. 

Maar als het buiten kouder wordt dan ben je sneller geneigd om af te haken. Nu is dat minder het geval.” Gekaderd in het streven naar topkwaliteit op alle niveaus, besloot Badweelde om ook een eigen handel in natuursteen op te richten: “We importeren rechtstreeks vanuit Azië en bevoorraden onze eigen klanten. Tegelijk fungeren we ook als groothandel voor andere bedrijven. We handelen voornamelijk in blauwe steen, graniet en basalt.”

Insupool
Badweeldes bouwkundige baden zijn meestal gemetseld, al behoort ook een volledig in beton gegoten bad tot de mogelijkheden. Het isolatiemateriaal is van Insupool®. Dat zorgt voor 80% meer warmtebehoud in het bad. Insupool® is een crèmekleurige, waterdichte MPE-isolatie van 19 mm dik die speciaal ontwikkeld is voor zwembaden. De isolatie is zacht en geeft een aangenaam loopcomfort. Bovendien is het materiaal niet permanent samendrukbaar waardoor er geen putjes in je zwembad ontstaan waar zich vuil kan ophopen. Een ander groot voordeel van Insupool® is dat je de wanden niet hoeft te bezetten en de vloer niet hoeft te vlinderen. Dat scheelt in tijd en kosten. De ontwikkeling van het materiaal werd destijds mede ingegeven door de frustratie over het tijdrovende zoeken naar een stukadoor of polierder.

Hygiëne superbelangrijk
Waterhygiëne is uitzonderlijk belangrijk bij een zwembad. Ingrid Heylen wéét dat en is dan ook bijzonder goed op de hoogte van het proces van waterbehandeling. Ze benadrukt dat de kwaliteit van het water nauwlettend in de gaten moet worden gehouden: “Mijn medezaakvoerder en partner Johan Gors is chemicus van opleiding. Hij heeft zich verdiept in de chemie van zwembadwater en ontwikkelde al enkele systemen voor de automatisering van de waterbehandeling van het zwembad. Hij heeft de processen die er gebeuren in de interactie tussen de verschillende componenten volledig doorgrond. Het is belangrijk te weten wát je gebruikt, in welke mate en waar je de verschillende componenten van een zuiveringssysteem zet. Er mag niet licht overheen gegaan worden,” zegt Ingrid. “Omwille van de impact op het milieu en zeker omwille van de effecten op de gezondheid. Er duiken steeds meer allergieën op en dat heeft vaak te maken met ondoordacht omgaan met chemicaliën. We hameren daar bij klanten altijd op. De nieuwe wetgeving rond het gebruik van chemicaliën bepaalt dat iemand die chloor verkoopt een certificaat van bekwaamheid moet halen. Onze medewerkers hébben dat certificaat. Zij zijn speciaal opgeleid om de mensen in die materie raad te kunnen geven en te begeleiden. We kunnen ook wellnesscentra adviseren op het vlak van de VLAREM II-wetgeving en -voorschriften.”

Roos zonneverwarming
Niet alleen op vlak van waterhygiëne is Badweelde milieu- en klantbewust. Ook wat betreft de verwarming van het water is er gezocht naar een ecologisch, betaalbaar en energiezuinig alternatief. Dat werd gevonden in de zonneverwarming Roos.
Ingrid Heylen: “Roos is een uniek systeem dat werd uitgevonden door een Duitse ingenieur die zich ergerde aan de systemen met EPDM-matten met dunne buisjes die gemeenzaam gebruikt werden. De Roos-zonneverwarming bestaat uit polypropyleen en dikkere buizen uit ASA, een verbeterde versie van ABS. Het is hard materiaal dat goed bestand is tegen chloor, zout en hagel. De fabrikant geeft 20 jaar garantie en er zijn al systemen die 30 jaar functioneren. Bovendien kan je het systeem recupereren als het dak moet worden vervangen. Een EPDM-systeem moet je verlijmen op het dak en bij de vervanging daarvan gaat het systeem dus verloren. Het is een dankbaar product omdat het altijd de verwachtingen inlost. De prijs-kwaliteitverhouding zit goed en je hebt er nooit problemen mee. De Roos zonneverwarming kan bovendien voorzien worden van een automatische zonnesturingskraan. Daarmee kan de doorstroming van het water worden stilgelegd als de zon niet schijnt - zo voorkom je afkoeling - of ook als het water warm genoeg is.”

Een aan- of ingebouwde spa verhoogt het zwembadgebruik.

Intelligent Pool
Het zelf ontwikkelde systeem Intelligent Pool zorgt op zijn beurt voor een verlaging van de onderhoudskosten en de impact op de natuur. Het kan op maat van het zwembad ingesteld worden en regelt vervolgens op een ‘zelflerende’ manier de waterzuivering. Voor energiezuinigheid kan een Eco Touch-pomp met variabele snelheden ingezet worden (hoge snelheid tijdens bv. stofzuigen, lage snelheid bij filtratie). Hierdoor verminderen zowel het energie- als het chemicaliënverbuik drastisch.
 
Ecologisch en veilig
De verwarming van het zwembadwater is een belangrijke factor in het energieverbruik. Dankzij de Roos-zonneverwarming zorgt Badweelde er al voor dat het water op een goedkope en milieuvriendelijke manier verwarmd wordt. Maar even belangrijk is ervoor te zorgen dat het warm blijft. Naast de isolatie Insupool® op bodem en wanden, wordt ook zeker aangeraden om te investeren in een degelijke afdekking. Bij Badweelde heb je de keuze uit diverse mogelijkheden, gaande van een manueel te bedienen noppenfolie tot een volledig automatisch rolluik. 
Ingrid Heylen: “Er zijn vele keuzemogelijkheden in alle prijsklasses. Voor veel mensen is niet alleen prijs, maar ook veiligheid een zeer belangrijk criterium bij de keuze van een afdekking. In de lagere prijsklasse kan men bijvoorbeeld kiezen voor een manueel veiligheidsdek uit PVC. Dat is verkrijgbaar in alle maten en in verschillende kleuren. Ook opbouwrolluiken met of zonder solarlamellen uit de middenste prijsklasse zijn steeds populairder. De laatste, en tevens ook duurste categorie zijn de inbouwrolluiken in PVC of duurzaam polycarbonaat. Aan wie ook windvrij zwemmen belangrijk vindt, biedt Badweelde overkappingen aan.” Voeg daar nog bij dat de zwembaden en poolomgevingen van Badweelde zijn uitgerust met ledverlichting en je weet dat je zwemt in een ecologisch verantwoord bad.

Renovatie: Center of Excellence
Zwembaden zijn onderhevig aan slijtage. Er kan dus een moment komen dat je moet overwegen om het te vervangen of te renoveren. Badweelde heeft zich in beide gespecialiseerd.
Ingrid Heylen: “We hebben daar bewust voor gekozen vanuit onze zorg voor de klant. Heel weinig zwembadbouwers wagen zich aan een renovatie omdat het altijd een beetje tricky business is. Je weet nooit waar je bij uitkomt als je aan een renovatie begint. We bekwamen er ons ook steeds verder in omdat we een echt Center of Excellence willen worden op het vlak van renovatie.”

Ontvochtiging.
Ingrid Heylen: “Vermits we ook binnenzwembaden aanleggen en overkappingen plaatsen, hebben wij ons ook toegelegd op de kennis van ontvochtigingssystemen. We zetten die nu ook in op het vlak van poolhouses, wellnesscenters en veranda’s. Vooral als de zwembadoverkapping of veranda tegen een woongedeelte worden aangebouwd, moet de zwemruimte zeer goed ontvochtigd worden om te voorkomen dat er zich vocht ophoopt in de muren.” Het feit dat Badweelde onder andere in Amsterdam het binnenzwembad van de familie Heineken mocht aanleggen, bewijst dat het goede papieren inzake ontvochtiging kan voorleggen.
 
Wellnessspecialist
Badweelde heeft in de vestigingen van Berlaar, Kessel en Weelde kijk- en testcentra ingericht waar de liefhebbers letterlijk en figuurlijk kennis kunnen maken met de meer dan twintig modellen van Coast Spas. Dat is hét Canadese topmerk van spa’s dat bovendien een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt. De centra beschikken ook over sauna’s en infraroodsauna’s uit de hoge middenklasse (2500 – 4000 euro). Ook voor sauna’s op maat of hammams kan je bij Badweelde terecht.
Ingrid Heylen: “We werken graag op maat van de klant. Zowel professionele wellnesscentra als particulieren kunnen bij ons terecht voor hun eigen, op maat gemaakte wellnesscenter waarin we sauna’s, stoombaden, hammams, infraroodsauna’s en douchecellen kunnen integreren.”
Kortom, breng eens vrijblijvend een bezoek aan een van de vestigingen van Badweelde waar wellnessarchitecten, je graag zullen helpen met je wellness@home-project.