Hoe bereid je een zwemvijver voor op de winter?

Planten verzorgen in het najaar
Veel zwemvijvermoerassen zijn beplant met gele lis. Deze knippen we in het najaar af, tot ongeveer 5 à 10 cm boven de waterspiegel, want ze lopen erg vroeg uit in het prille voorjaar. De andere moerasplantenplanten worden normaal gezien niet afgeknipt in het najaar. Wanneer wij ze nu allemaal verwijderen dan zal de vijverplas er heel lang erg kaal uitzien, zo zonder enige verticale structuur. Bovendien zijn er moerasplanten die zelfs groeien in de winterperiode, wat een goede zaak is. We denken bijvoorbeeld aan waterkers en beekpunge, beide wintergroen, maar ook aan lidsteng die al in februari actief groeit.

Blaadjes scheppen en/of een net erover
Een grote bron van vervuiling in de herfst zijn de vallende bladeren van bomen en struiken. De blaadjes gaan eerst even drijven en zinken daarna naar de bodem van de zwemvijver. Daar gaan ze rotten en moerasgassen vormen. Met een schepnet op een telescopische steel kunnen we de blaadjes uit het water scheppen. Ook de wandskimmers halen een hele boel blaadjes weg maar teveel is teveel. Als er echt veel grote bomen rond de zwemvijver staan, is het praktisch om de zwemvijver tijdelijk af te dekken met een afdeknet. De beste keuze zijn de vijverafdeknetten met kleine mazen. Grote maten zijn op maat verkrijgbaar op rol. Echt mooi is zo’n afdeknet over de zwemvijver niet altijd, maar half november kan het alweer terug de berging in.

Waterpeil in winterstand
Zwemvijvers waar het water tot aan of tot net onder de deksteen komt, kunnen beschadigd raken wanneer er een ijsdek op komt te liggen. IJs heeft meer volume dan water en gaat de dekstenen omhoog duwen en wegduwen. Daarom wordt de waterstand bij dergelijke zwemvijvers een aantal centimeters verlaagd in de latere herfst. We zetten de overloop ‘in de winterstand’. Een goede overloop bestaat meestal uit een waterdichte doorvoer met een elleboogvorming stuk buis op. Door deze elleboog te draaien bepaal je het peil van de waterstand. Een andere manier om de waterstand te variëren is de lengte van de verticale buis aan te passen. Vraag het eventueel aan uw aanlegger.

Is je zwemvijver voorzien van een automatische bijvulling, koppel die dan af in de winterperiode. Laat de leiding ervan leeglopen om vorstschade te vermijden.

 

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel)