Terrastegels - In natuursteen of fabricaat?

De kwaliteit van betonnen en keramische terrastegels blijft verbeteren. Sommige tegelsoorten zien eruit als echte natuursteen en gaan ermee in concurrentie. De keuze aan hoogwaardige tegels is daardoor heel ruim, maar niet sneller gemaakt.  

Ideaal is het als de kleur en stijl van je terras perfect passen bij die van je huis, zwembad en tuin. Om die puzzel in elkaar te laten passen, vind je beslist je gading in het marktaanbod.  Maar niet alleen het uitzicht telt. Hoe lang gaat de tegel mee? Bezorgt hij je geen kopzorgen in onderhoud? En wat gaat hij kosten? We zetten de plus- en minpunten van natuursteen en van fabricaattegels – betonbasis of keramiek - op een rij. 

Een algemeen advies voor je terras: ga voor tegels die hoog scoren qua slijtageweerstand, vorstbestendigheid en mechanische weerstand. Scheurvorming in keramische of natuurstenen terrasvloeren komt frequent voor. Tegels kunnen blootstaan aan enorme temperatuurschommelingen waardoor ze krimpen of uitzetten. In de winter kan dat gaan tot -15 °C, en in de zomer tot 60 °C. Om barsten in de tegels of in de meestal minder harde voegen te voorkomen, wordt het vaakst aangeraden om de tegels te verlijmen op een verharde dekvloer en op een stabiele ondergrond. 

Als een oprit deel uitmaakt van je terras moeten je tegels en de drager ervan (de ondergrond) ook het gewicht van een wagen kunnen weerstaan. Daarvoor heb je extra sterke tegels nodig. Een witte of al te bleke terrasvloer is te vermijden om verblinding bij fel zonlicht te voorkomen. Een donkere steen is dan weer meer onderhevig aan temperatuurschommelingen, daar wordt de mechanische weerstand aan trekspanningen relatief belangrijker. 


NATUURSTEEN

Plus
•    Bijna onverslijtbaar. Natuursteen is erg hard, al varieert de hardheid van soort tot soort. 
•    Vorstbestendig. Graniet en basalt scoren hierop het hoogst, met de hoogste mechanische weerstand. Goed om weten: de ene steensoort kan meer water absorberen dan de andere, maar dat staat niet in relatie met zijn vorstbestendigheid. 
•    Meestal weinig poreus. Sommige granietsoorten zijn helemaal niet poreus: water kan er niet indringen. Het voordeel daarvan is dat ze niet veranderen van uitzicht als ze nat worden, en minder gevoelig zijn voor vlekvorming. Vuil krijgt geen kans om de poriën binnen te dringen. 
•    Natuursteen op je terras staat garant voor een magnifieke uitstraling. Als ook je zwembad met natuursteen wordt betegeld, baad je helemaal in de luxe. 
•    Natuursteen bestaat in veel types en kleurschakeringen, afhankelijk van de herkomst, geschikt voor modern of klassiek. Elke tegel is uniek. 
    Vaak toegepaste soorten zijn arduin (blauwe hardsteen), leisteen en graniet. De gekozen afwerking bepaalt mee het uitzicht. Denk aan arduin: fijn geschuurd (verzoet) is hij lichtblauw, gepolierd wordt hij diep donkerblauw en grover geschuurd of verouderd kleurt hij grijs. Getrommeld in de molen krijgt hij een ouderwets gehavend uitzicht.
•    Antislipafwerking mogelijk. Natuursteen kan spiegelglad geschuurd worden. Maar voor een terras kan je beter kiezen voor op zijn minst een combinatie met ruwer afgewerkte tegels of zones, om te vermijden dat je erop uitglijdt als ze nat zijn. Vaak toegepast is het ruw of fijn punthameren (boucharderen) of frijnen met een lijnenpatroon. Het betegelen met kleine formaten met veel voegen kan ook dienstdoen als antislipwerking. 
•    Quasi onbeperkte formaatkeuze. Natuursteen wordt geleverd in tal van standaardformaten, tot en met reuzentegels van 1 x 1 m. Grotere of afwijkende maten laten zagen kan ook, maar zal de prijs opdrijven. 
•    Bestand tegen chloorwater van zwembaden. Vooraf de bestendigheid van de natuursteen tegen onderhoudsproducten checken, blijft aangeraden (zie minpunten).  

Min 
•    Natuursteen is een prijzige optie voor je terras. Arduinen tegels van 2 cm 
dik vind je in de doe-het-zelfzaak al voor om en bij de vijfentwintig euro per vierkante meter (aankoop zonder plaatsing). Een stevigere 3 cm-
dikte kost snel het dubbele. Speciale afwerkingen of exclusievere soorten zoals graniet doen de prijs 
verder oplopen. 
•    Kalkhoudende steensoorten zijn niet bestand tegen zuren. Het is dan uitkijken met zure producten of levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld azijn of andere kalkoplossers. Het sap van fruit, zeker citroen, laat meteen een vlek achter. Je krijgt ze enkel weg door schuren. 
•    Blauwe hardsteen en marmer zijn kalkrijk. Ze vergrijzen na verloop van tijd onder invloed van de regen, die lichtjes zuur is. Voor de arduin hoeft dat niet erg te zijn, het geeft hem karakter. Marmer wordt sneller lelijk.


BETONTEGELS

Plus 
•    Goedkoper alternatief voor natuursteen. Voor minder dan tien euro per vierkante meter koop je al de klassieke stoeptegels van 30 x 30 cm. Het aanbod op de markt bestrijkt echter een heel breed gamma en de kostprijs voor de hoogste kwaliteiten overlapt die van bepaalde soorten natuursteen, zoals kleine tegels in arduin. 
•    Bestaat in een breed gamma van kleuren. Van bleke zandtinten tot zwart. Vaak worden kwarts of stukjes natuursteen erin vermengd, waardoor de tegels er ruwer uitzien. Er bestaan ook talrijke betontegels met een natuursteenlook. Bijvoorbeeld lichtblauwe arduin, of donker gezoet. Of leisteen. Verschillende structuren in de oppervlakte zoals geribd of  gestraald zijn eveneens mogelijk, net zoals bij natuursteen. 
•    Ruime keuze in formaten. Van klinkers in visgraatverband tot strakke reuzenformaten van 1 x 1 m. Opteren voor een ter plaatse gegoten en gepolierde betonvloer kan ook. Met hetzelfde materiaal kan je trouwens ook hellende vlakken of muren bezetten. Gegoten betonvloeren hebben geen of weinig voegen en dus geen of nauwelijks last van vuilophoping of groengroei in de voegen.  
•    Sommige producenten brengen een coating aan op de betontegel. De coating beschermt tegen indringend water of vuil. Er bestaan ook betontegels waarin een waterwerend product ‘in de massa’ is verwerkt, dus niet enkel in de toplaag.

Min 
•    Beton is poreus. De tegels of klinkers kunnen water absorberen waardoor hun tint tijdelijk kan verdonkeren. Maar vooral: vuilabsorptie en mosvorming kan vlugger optreden. 
•    In het hogere gamma betontegels is echter aan dat euvel gewerkt. Een waterafstotende toplaag of product in de massa verwerkt kan die absorptie sterk verminderen. 


KERAMISCHE TEGELS

Plus 
•    Keramische tegels uit het hogere gamma behalen uitstekende scores in sterkte, slijtvastheid en vorstbestendigheid en kunnen wedijveren met bepaalde natuursteensoorten. De tegel wordt gebakken uit een uitgekiende mengeling van aarde met mineralen die zorgen voor een beenhard eindproduct. Wat die mechanische eigenschappen betreft springt fijn verglaasd keraamgres er doorgaans bovenuit.
•    Net als bij de betontegels bestaan er heel wat fraaie keramische terrastegels met een waarachtige natuursteenlook. Binnen een tegelpakket ziet niet elke tegel er identiek hetzelfde uit. Variaties in tekenpatroon of schakering dragen bij tot een natuurlijker uitzicht.
•    Volledig kleurvast door de jaren heen. 
•    Doorsnee minder duur dan natuursteen. Al is dat relatief. Het prijsverschil is kleiner geworden en aan exclusieve keramische tegels van topkwaliteit hangt ook een pittig prijskaartje. 
•    Keramische tegels zijn bestand tegen zuren of andere chemische stoffen. 

Min 
Niet alle tegelsoorten in keramiek zijn even vorstbestendig, sterk of slijtvast. Informeer je vooraf goed naar die kwaliteiten en vergelijk garantievoorwaarden.