Baden in een kleine stadstuin

Voor kinderen is de grootte van een zwembad van ondergeschikt belang. Zowel in grote als kleine zwembaden zullen ze dolle pret beleven. Maar ook als volwassenen kan je zwemmen in verrassend kleine zwembaden door een tegenstroominstallatie te gebruiken. Als het bad zo klein is dat zwemmen er toch onmogelijk in is, is het nog steeds leuk om erin achterover te leunen met een cocktail of glaasje bubbels in de hand. Ook in een kleine (stads)tuin kan jij je zwemdromen waarmaken.

Tekst: Reine Driesen

© WOUTERS ZWEMVIJVERS & TUINONTWERP

Je hebt dus zeker geen reuzentuin nodig om een zwembad te plaatsen. Voor een gewone spa volstaat een buitenruimte van 4 op 4 meter al. Wie een zwemspa – dus een combinatie van een zwembad en een bubbelbad – of zwembad wil, moet minimum 2,50 op 6 meter voorzien. In dat geval moet je tuin wel minstens 4 op 10 meter zijn. Voor een zwemvijver moet de oppervlakte nog wat groter zijn als je het water wilt laten filteren door een plantenzone. Is je tuin daar te klein voor, dan kan een technische installatie met een beadfilter, fosfaatfilter en uv C-filter het water op een natuurlijke manier filteren. Bij RivieraPool vind je minipools die perfect passen in kleine buitenruimtes. Neem bijvoorbeeld het model CSIDE 21 (2,1 x 2,1 x 0,8 m) of de CSIDE 37 (3,7 x 2,1 x 0,8 m). Voor wie een tegenstroominstallatie wil, volstaat een zwembad van minstens 5,5 x 2,7 meter. Dat lijkt klein, maar biedt toch een heerlijke zwemervaring. Ook bij Relex in Boom kan je hiervoor terecht. Daar hebben ze een assortiment ‘city pools’ waarmee kleine tuinen en terrassen worden omgetoverd tot een oase van water en ontspanning. “Met een oppervlakte van slechts 3 bij 3 meter is het al mogelijk. De meeste spa's zijn bijvoorbeeld maar 2 bij 2 meter. Onze zwembaden beginnen vanaf 3 bij 3, of 3 bij 4 meter”, klinkt het daar. Hoe dan ook heeft het veel voordelen om je kleine tuin van een spa of zwembad te voorzien. Een waterelement in de tuin is altijd aangenaam en rustgevend, zowel in de winter als in de zomer. Bovendien zijn de kosten om het water te verwarmen kleiner bij een klein zwembad dan bij een groot bad. En natuurlijk vergen de kuip en het perceel minder onderhoud.

© RIVIERAPOOLS

© RELEX

 

UITDAGINGEN
Het inpassen van een zwembad in een kleine tuin brengt natuurlijk ook logistieke uitdagingen met zich mee. Of je nu kiest voor een bouwkundig zwembad waarvoor betonpompen en -mixers de tuin moeten bereiken, of voor een voorgevormde kuip, er zijn altijd obstakels te overwinnen. Meestal wordt een kraan gebruikt om de hoogte en afstand te overbruggen om een monoblokzwembad op de juiste plek te krijgen. Het is zelfs niet ongewoon dat een monoblokzwembad over een rijhuis wordt getild om het in de tuin te kunnen plaatsen. De toegankelijkheid van een (stads)tuin speelt dus bij de totale bouwkosten van het zwembad een belangrijke rol. Een spa of zwemspa kan je nog met een mobiele torenkraan over het huis tillen. De extra kosten die dat met zich meebrengt, zijn al bij al nog beperkt. De grond uitgraven en die naar buiten brengen, doet de kosten meer oplopen. Dan zijn er nog de kosten voor de plaatsing van de technische installatie, voor het stockeren van materialen, de inname van de openbare weg, huur van parkeerplaatsen en ga zo maar verder. Rivierapool levert haar zwembaden of spa’s doorgaans met de eigen vrachtwagen. “Soms raakt een model zelfs al via de voordeur van het huis tot in de tuin. Maar soms zijn er speciale omstandigheden. Zo is het al voorgekomen dat we een zwembad met een helikopter naar een dakterras hebben moeten vliegen. Hoe dan ook is er een oplossing voor elke situatie”, wordt er bij Rivierapools verteld. De technische ruimte van het zwembad brengt minder logistieke uitdagingen met zich mee. Deze kan je eenvoudigweg in huis plaatsen, want in principe heb je hier slechts 3 m² vloeroppervlakte voor nodig. Je hoeft dus zeker niet de plaats te hebben in de tuin voor een uitgebreid poolhouse om de benodigde techniek onder te brengen.

© BINDER

 

TEGENSTROOM
Een tegenstroominstallatie maakt het mogelijk om in een klein zwembad continu rechtdoor te zwemmen zonder dat je hoeft te keren. Met het turbinezwemsysteem HydroStar van BINDER is dit zelfs al mogelijk in zwembaden van slechts 2 bij 4 meter groot. Op deze manier creëer je een bad dat als het ware een oneindige lengte heeft. Door de stroming ontstaat er een brede en gelijkmatige boven- en onderstroming op het lichaam, waardoor je benen bij het zwemmen niet te laag in het water hangen, maar omhoog worden geduwd zodat je mooi horizontaal ligt. Het turbinezwemsysteem wordt ook gebruikt voor gezondheidstraining, denk hierbij onder meer aan rugmassage en aquajogging. Als je kiest voor een tegenstroominstallatie met jets, kun je deze in de meeste gevallen afstellen voor zowel massages als zwemtrainingen. Natuurlijk kun je ook, in plaats van een tegenstroominstallatie, opteren voor enkele jets die een combinatie maken van een zwembad en een whirlpool, waardoor je eerder een ‘genotspool’ krijgt – een bad dat bedoeld is om in te genieten in plaats van in te zwemmen. Het is verstandig om bij de fabrikant of installateur te controleren of de tegenstroominstallatie voldoet aan de norm DIN EN 16582, die specifiek is ontworpen voor gebruik in particuliere zwembaden en garandeert dat het aan de vereiste veiligheidseisen voldoet. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat het systeem veilig werkt voor jou en de kids. Meer over tegenstroominstallaties lees je op p. 212. In de meeste gevallen kan je ervoor kiezen dat je kant-en-klare monoblokzwembad al bij de productie wordt uitgerust met een tegenstroominstallatie. Bij de meeste prefab monoblokken worden namelijk alle techniciteiten reeds ingebouwd in de fabriek. Je zwembadbouwer hoeft alleen nog maar een put te graven die net iets groter is dan het zwembad zelf, hierin een betonnen bodemplaat te storten en deze aan te vullen nadat het zwembad is geplaatst en al het leidingwerk is gelegd. Vervolgens hoeft alleen nog de randtegel te worden geplaatst. De bouwtijd voor dit soort zwembaden is meestal zeer kort.

© HOVENIERSGEBROEDERS

© DE COCK E&C

 

PROFESSIONEEL ONTWERP
Op kleine percelen telt elke centimeter. Daar geldt dus – meer nog dan elders – ‘keep it simple’, zodat het niet krap en oncomfortabel wordt. Het toevoegen van enkele stijlvolle elementen kan echter wel, zoals een accentmuur op de achtergrond of een kleine watercascade. Een scheidingswand kan ook nuttig zijn om het zwembad deels aan het zicht van de buren te onttrekken en je gevoel van privacy te verhogen. Kortom, een professioneel ontwerp van zowel je zwembad als je tuin is van essentieel belang. Bij de plaatsing van een zwemvijver is het belangrijk dat deze minstens een derde in de schaduw ligt. Anders kan er in de zomer te veel licht op de vijver vallen, wat kan leiden tot overmatige algengroei. Voor een zwembad geldt het tegenovergestelde: het is het beste als het zoveel mogelijk in de zon ligt, omdat dit zorgt voor een snellere en langere opwarming van het water. In stadstuinen is de kans groot dat de buitenruimte omringd wordt met betonnen platen of muren. Dan is het leuk om deze te verbergen achter een dikke laag groen. Vandaag bestaan er veel opties om gevels in te kleden als een soort hangende tuin, waarvan de irrigatie en voeding automatisch worden geregeld. Verder loont het om de tuin optisch te vergroten door bepaalde lijnen in het ontwerp te brengen. Door de aanplanting van meerstammigen en struiken kan je structuur, hoogte en schaduw creëren. Let bij het plaatsen van bomen ook op de windrichting om te voorkomen dat bladeren in het zwembad vallen. Het is raadzaam om tijdig een landschapsarchitect te raadplegen om alles soepel te laten verlopen.

© GERT KWANTEN TUINAANLEG

 

VERGUNNING
In België mag je een totale oppervlakte van 80 m2 bebouwen zonder vergunning. Dat geldt voor alle niet overdekte constructies, zoals een verhard terras, zwembad, of combinatie ervan. Wat je wel moet doen is naar het gemeentehuis gaan en daar de plannen voorleggen. Want al is daarvoor geen vergunning nodig, een meldplicht is er wel. Uiteraard moet je je houden aan de regels ter zake in de desbetreffende gemeente. Ons advies is steeds een melding te doen op de dienst ruimtelijke ordening om zo rechtszekerheid te bekomen omtrent de toelaatbaarheid van de werken. Want goed begonnen, is half gewonnen.

© GERT KWANTEN TUINAANLEG