Hoe creëer je je eigen tropische zwemparadijs

Frank Deboosere mag nog zo vaak zeggen als hij wil dat het een normale zomer was, wij vonden er niets aan. Ons zwembad heeft bijna twee maanden lang eenzaam en mistroostig staan blinken in de tuin. Een mens zou beginnen dromen over een binnenzwembad. Maar dan moet je toch rekening houden met een aantal cruciale elementen, wil je van je zwemparadijs-in-huis een geslaagde onderneming maken. 

Een binnenzwembad is fundamenteel anders dan een buitenzwembad en vergt dus van in de beginfase een heel andere aanpak. Het moet ingepast worden in een bestaande woning of ontwerp. Het vereist een aantal bijkomende technieken en installaties en moet op een andere manier onderhouden worden. Het controleren en beheersen van de luchtvochtigheid alleen al vergt een bijzondere aanpak en investering. Ook de omkadering van het zwembad verdient bijzondere aandacht. 

Basic of een zwemparadijs
Het succes van een zwembad staat of valt met de vrije ruimte rondom. Naast het zwembad zelf wil je immers vrije loopruimte hebben en voorzie je op z’n minst kleedkamers, toilet en een douche. Ga voor jezelf na hoeveel tijd je in en om je zwembad wil vertoeven. Als regelmatige gebruiker wil je misschien niet alleen vaak in het water plonzen, maar ook kunnen relaxen langs de waterrand. Of genieten van een hapje en een drankje na een fikse waterinspanning? Jijzelf, maar ook je vrienden die je uiteraard uitnodigt in je eigen tropische zwemparadijs. Een barmeubel met eventueel bijhorende krukken, een koelkast en enkele ligstoelen of loungezetels toveren je zwembadruimte al snel om in een heuse chillroom. En wil je van je binnenzwembad écht een totale ontspanningsruimte maken, dan mogen een sauna (al dan niet infrarood), een regendouche en een solarium niet ontbreken.

Swimspa
Voorzie dus voldoende ruimte, als je die mogelijkheid nog hebt. Een binnenzwembad is meestal tussen de negen en elf meter lang en vier meter breed. Je mag minstens het dubbele tellen om op een min of meer comfortabele manier van je ruimte te genieten. Heb je die ruimte niet, dan kan je misschien overwegen om een swimspa of een klein zwembad met tegenstroom te zetten. Die nemen veel minder ruimte in beslag en je kan er toch je energie in kwijt of je conditie opbouwen. Maar hou ook dan rekening met een minimale ruimte van 8 X 4 m waarvan een swimspa vier meter lengte inneemt en een zwembad met tegenstroom zes meter.
Voor de beste tegenstroomapparatuur is een Michael Phelps swimspa aangewezen. Geen enkel tegenstroomapparaat geeft dezelfde krachtige waterstroom over de volledige breedte van het zwembad. De Michael Phelps swimspa heeft een tegenstroomapparaat met een schroef zoals op een boot waardoor er een brede gelijkmatige stroming ontstaat. Conventionele tegenstroomapparaten werken meestal met een pomp die een geconcentreerde straal voortbrengt die veel meer deining veroorzaakt en ook de zwemmer constant uit het centrum van de straal wegduwt.

Techniek 
Wat veel mensen vergeten, is dat je bij een binnenzwembad een veel grotere technische ruimte nodig hebt dan voor een buitenbad. Naast je pomp en filterinstallatie moet je immers ook een ontvochtigingsinstallatie plaatsen. Twee op twee meter is een absoluut minimum. Om probleemloos te kunnen genieten van je eigen indoor zwemparadijs moet je rekening houden met de volgende technische vereisten:

•    elektrische voeding 3 X 380 V is aangewezen voor tegenstroomzwembaden en swimspa’s;
•    toevoer stadswater via buizen van ½”;
•    afvoer voor spilwater;
•    toevoer en terugvoer van CV water (behalve bij elektrische verwarming);
•    ontvochtigingsinstallatie.

Uiteraard moet je ruimte verwarmd worden. En wel snel, wil je optimaal genieten van je zwembad. Een gasbrander warmt snel op en bespaart energiekosten. Om het behaaglijke gevoel van je zwembadruimte te verhogen, kan je kiezen voor vloerverwarming. Die heeft het bijkomende voordeel dat het opspattende zwembadwater sneller opdroogt. Je laat ook best een studie maken van de isolatiewaarde van de ruimte waarin je je zwembad plaatst. Is die te laag, dan kan je dat altijd verhelpen door de muren te isoleren. 

Details
Een binnenzwembad plaatsen is een zaak van details. Er zijn ogenschijnlijke bijkomstigheden die je absoluut niet uit het oog mag verliezen. Een heikel punt dat doorgaans pas later – té laat – de kop opsteekt, is de keuze van de vloer. Hier moet je goed nadenken over de antislipwaarde van je tegels. Een te gladde tegelvloer zorgt voor glij- en valpartijen en kan uiterst onaangename gevolgen hebben. Maar een te grove vloer laat dan weer ruimte voor opeenhoping van vuil en vocht en vereist geavanceerde poetsapparatuur die diepe poriën reinigt en het water opzuigt. Het beste is tegels die zachtjes gezandstraald zijn zodat het oppervlak niet meer heel glad is maar toch makkelijk reinigbaar blijft. 
Schenk ook voldoende aandacht aan de akoestische eigenschappen van de ruimte om onaangename echo’s en andere geluidsverstoringen te vermijden. Niets is zo enerverend als een zwemruimte waar alles hol klinkt en je van alle kanten bestookt wordt door echo’s. Ga maar eens naar een commercieel tropisch zwemparadijs om te ervaren hoe dat voelt!
Ook de kleurenkeuze is belangrijk. Kleuren zijn uiteraard een puur persoonlijke kwestie en ook de keuze voor een moderne (koele en strakke) look of een klassiek (warm en cosy) uitzicht spelen een belangrijke rol bij de keuze van materialen. Hou er rekening mee dat je kleuren kiest die het buitenlicht versterken en aansluiten bij de kleuren van je patio of aanliggende tuin. 

Ontvochtigen
Om de lucht in je binnenzwembadruimte goed te kunnen beheersen, moet je naast het op peil houden van de watertemperatuur, ook het binnenklimaat regelen en de luchtvochtigheid voortdurend controleren en bijsturen. Door het temperatuursverschil tussen zwembadwater en omgevingslucht kan de relatieve vochtigheid (RV %) in een binnenzwembad oplopen tot 95 % en meer. Om verrotting, schimmelvorming en verkleuring van wanden en gebruikte materialen tegen te gaan, moet dit percentage herleid worden tot 60 à 65 %. Dit kan met een ontvochtigingsinstallatie. In overleg met de fabrikant rekent de zwembadspecialist uit welke capaciteit de ontvochtiger moet hebben voor ieder specifiek project.
Deze installatie werkt meestal volgens het principe van een koelmachine. Één of meerdere ventilatoren zuigen de vochtige lucht aan en voeren deze over een koude verdamper. Deze koelt de lucht af tot onder het dauwpunt zodat het verzamelde vocht condenseert en kan worden afgevoerd. Hierbij kan warmte verloren gaan, ware het niet dat er ook zoiets als een zwembadcondensor bestaat. Dit toestel zorgt ervoor dat de warmte terug wordt afgegeven aan het zwembad. Voor je energierekening betekent dit een grote besparing.

Kast-, wand- of kanaaltoestellen
In functie van de ruimte zijn er verschillende types toestellen. Voor een optimale luchtkwaliteit is een kanaaltoestel aangewezen. Het juist dimensioneren en opstellen van de kanalen en roosters zorgt voor het optimaal afvoeren van vochtige lucht en het inblazen van gedroogde, verwarmde lucht, hetgeen het comfort in het binnenzwembad met sprongen verhoogt. Een kanaaltoestel is daarenboven onzichtbaar en geluidloos en is daarmee de droom van iedere zwembadeigenaar die de esthetische uitstraling van zijn binnenzwembad belangrijk vindt. Maar ook een rationeel energieverbruik is een zeer belangrijke factor geworden. Er zijn op dat vlak meerdere mogelijkheden die je kan opvragen bij je zwembadbouwer. 

Roldekken
Dat rationeel energieverbruik kan je ook bevorderen door het plaatsen van een roldek. Zwembadwater verdampt altijd. Als het in beweging is veel meer, maar ook in rust geeft het zwembad warmte en vocht af en dat kost energie. Enerzijds door het feit dat je dat warmteverlies moet compenseren door bij te stoken en anderzijds doordat de verhoogde vochtigheidsgraad je ontvochtigingsinstallatie nodeloos vaak doet aanslaan. Je kan dat inperken met een roldek waarmee je het water afdekt en zo minder vocht, warmte en energie verliest. Een ontvochtigingsinstallatie verbruikt heel veel energie, zeker wanneer je naast je binnenzwembad ook een whirlpool hebt geïnstalleerd. Dat water is doorgaans 36 °C of meer en zorgt dus voor een geweldige opstoot van vocht, zelfs in rust. Er bestaan afdekkappen voor whirlpools en het is zeer aan te raden om die ook binnen effectief te gebruiken. 

Om overmatige vocht- en warmteafgifte van je zwembad tegen te gaan, kan je ook zorgen dat de omgevingstemperatuur is afgestemd op de watertemperatuur. Hou je omgevingstemperatuur bij voorkeur 2 °C hoger dan je watertemperatuur. Ten eerste geeft water dan niet zo snel warmte af en ten tweede zorg je voor een goede behaaglijkheidsnorm. Het is echt niet leuk om vanuit water van 28 °C in een ruimte van zeg maar 25 °C te stappen. Uiteraard geldt dit niet voor de verhouding tussen whirlpoolwater en omgevingstemperatuur. Dan zou je immers je ruimte moeten opwarmen tot 38 °C, misschien net te veel van het goede… Een binnenzwembad installeren is dus een hele klus die dan ook nog eens een flinke duit kost. Voor een eenvoudig basic binnenzwembad zonder omgevingsinkleding moet je – inclusief bad en technieken – minstens rekenen op 50.000 euro. Wil je een aangename, fraaie wellness binnenruimte met een gerieflijk overloopzwembad, dan moet je al snel rekenen op een investering van om en bij 400.000 euro. Maar,… dan heb je wel geïnvesteerd in een weers-onafhankelijk paradijs op aarde.

Voor meer info over ontvochtiging: www.cdh.be.