Monoblok zwembaden versus polypropyleenzwembaden. Wat is het verschil?

Monoblok zwembaden zitten in de lift. Producenten zien hun omzet elk jaar groeien. Relatief nieuw op die markt zijn de zwembaden uit polypropyleen. Die baden zijn op maat gemaakt door het aan elkaar lassen van platen uit polypropyleen. Zo krijg je een monoblok zwembad dat op maat gemaakt is. Terwijl een klassiek monoblok gebonden is aan de maten van de fabrikant.

“Ik weet niet of dat zoveel verschil maakt”, zegt Guillaume de Troostemberg van monoblokproducent LPW. “We hebben zoveel verschillende modellen in diverse kleuren en maten. En doordat we die allemaal op voorraad hebben, kunnen we binnen de 14 dagen leveren. Hetzelfde verhaal bij Leisure Pools. Filip De Weer: “95% van de klanten wil een zwembad dat aansluit bij onze maten en uitvoeringen. Het gebeurt dus zelden dat we klant niet kunnen helpen met een monoblok.”

Polyester

Monoblok zwembaden gaan al tientallen jaren mee. In de jaren zeventig doken er verhalen op over osmose en dat was te wijten aan zwembaden die gemaakt waren uit polyester. “Dat materiaal geeft altijd problemen met osmose.” Filip De Weer is burgerlijk ingenieur en een specialist op gebied van materiaalkennis. “Elke serieuze fabrikant van monobloks weert polyester uit zijn zwembaden. We doen ernstige inspanningen om klanten te overtuigen van de meerwaarde van polyestervrije monobloks. En om zich zeker niet te laten verleiden tot de aankoop van een goedkoop polyester bad.” De baden van Leisure pools zijn gebouwd uit epoxy vinyl. “En door het zwembad ook nog eens te wapenen met supervezels zoals Kevlar krijgen we wel een kwalitatief topproduct: een polyestervrij, goed uitgewapend en krasvast zwembad.”

In één stuk gelamineerd

Ook bij LPW zal je geen polyester vinden. “Onze baden zijn uit vinylester hars. Door zowel de binnen- als de buitenkant van het zwembad te voorzien van verschillende lagen vinylester is het ondoordringbaar. Er kan zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde geen water meer insijpelen waardoor osmose onmogelijk is. Tussen die lagen vinylester zit een honingraatstructuur die optimale isolatie geeft.” Volgens Filip De Weer schuilt de meerwaarde van een goed monoblok zwembad in het feit dat het in één stuk gelamineerd is, een coating heeft die dampdicht is en dat het zwembad krasvast is.

 

Onopvallende lasnaden

Een polypropyleenzwembad is een kuip die op maat is gemaakt door platen in polypropyleen aan elkaar te lassen. Polypropyleen (pp)  is een soepele kunststof die veel positieve eigenschappen heeft. De meest belangrijkste is de chemische resistentie. De stof is antibacterieel. Dat maakt ook dat polypropyleen zwembaden nooit last zullen hebben van osmose.  Polypropyleenbaden zijn scheurvast, licht en recycleerbaar.  De baden zijn waterdicht en de fabrikanten garanderen onopvallende lasnaden. De gladde wanden maken dat algenvorming onmogelijk is. De polypropeen platen zijn in de kern gekleurd, waardoor er dus geen lak- of vernislaag is voorzien. Een pp-bad heeft een heel goede kleurvastheid.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel).