Veiligheid

Sinds 2006 is het volgens de Franse wet verplicht alle ingebouwde of half-ingebouwde privé buitenzwembaden uit te rusten met een veiligheidssysteem dat aan de norm voldoet om zo ongelukken te vermijden. Momenteel zijn er 4 systemen voor de zwembadbeveiliging voorzien door de Franse wet: een hekwerk rond privé zwembaden, afdekzeilen, afdekkingen of rolluiken die voldoen aan NF P90-308, een zwembadoverkapping of een alarm.

Je moet tevens kunnen aantonen dat je installatie voldoet aan de normen voor zwembadveiligheid. In België bestaat zo’n wet nog niet maar een Europese regelgeving zal niet lang op zich laten wachten. Daarom hebben bepaalde Belgische fabrikanten van zwembadafdekkingen zich al gebaseerd op de Franse norm NF P90-308 bij het ontwikkelen van hun rolluiken.Maar los van de wetgeving wil je natuurlijk dat je (klein)kinderen veilig kunnen ravotten in en rond het zwembad. Daartoe zijn er een aantal mogelijke veiligheidsmaatregelen of producten die je kunnen helpen die veiligheid te verhogen. We overlopen ze kort in dit artikel.

 

Swim Alert
De Swim Alert is een alarm gefabriceerd voor privé zwembaden. Het is een autonoom zwembadalarm vastgemaakt aan de rand van het zwembad en werkt met een 9V alkaline batterij. Het werkt aan de hand van twee krachtige sirenes. Wanneer een persoon in het zwembad valt of springt, analyseert de Swim Alert de golf onder water en activeert de krachtige sirene.

•          automatische reactivatie na het zwemmen
•          magnetische sleutels voor activering en desactivering
•          signalen bij platte batterijen en slechte werking

€ 557

Sensor Domo
Sensor Domo is een afstandssensor. Om u zoveel mogelijk comfort te bieden, is de sensor autonoom en verplaatsbaar zodat u hem kan installeren waar u maar wil. Deze sensor met geïntegreerde alarmsirene is de ideale aanvulling voor de Sensor Premium.

€ 452

Sensor Premium
Sensor Premium (NFP) is een autonome onderdompelingsdetector met geïntegreerde sirene, die wordt vastgemaakt aan de randstenen van het zwembad. Wanneer iemand in het water valt, geeft dit systeem een luid alarm. Alkalinebatterij standaard inbegrepen.

€ 557

Perimetrisch Alarm
Het draadloze en ultra-efficiënte perimetrische alarm Primaprotect kan geplaatst worden bij zwembaden van alle mogelijke afmetingen. Primaprotect is samengesteld uit een “meester” (meesterpaal), voorzien van een geïntegreerde sirene en van 1 tot 5 “slaven” (slavenpaal), afhankelijk van de vorm van het zwembad.

Technische kenmerken:

> Hoogte van de palen: 67 cm
> Hoogte van de beschermingszone: 20 en 45 cm
> Stroomtoevoer van de slaaf: 3V
> Stroomtoevoer van de meester 9V
> Geluidsalarm: 100 dB op 1 m
>  Autonomie van de batterijen: 1 tot 2 jaar
>  Maximum afstand tussen twee palen: 20 m
> Hoeken tussen de verschillende sensoren: 125° horizontaal en 10° verticaal
> Garantie: 2 jaar

De algemene beschermingskit (bescherming van de 4 zijden van het zwembad) bestaat uit:

•1 meester uitgerust met 4 infrarood cellen
•1 geïntegreerde sirene en LED’s.
•3 slavenpalen uitgerust met 4 infrarood cellen

€ 1420

 

Veiligheidsschildpad
Voor een gerust gemoed bij het zwembad of in de boot bij het meer (niet bruikbaar in combinatie met zoutwater) zit je goed met de veiligheidsschildpad. Die laat een alarm horen zodra je kind in het water valt. Het volstaat het schildpadarmbandje te bevestigen aan de pols van je kind. Als hij of zij in het water valt, zal je een luid alarm horen vanuit het basisstation. Een standaard alarmsysteem bestaat uit een basisstation (AC aansluiting) en één of meerdere schildpadarmbandjes. Het basisstation moet binnenshuis geplaatst worden, binnen een maximum afstand van 45 meter van het zwembad of een andere waterpartij.

€ 248

Safety Angel
De Safety Angel is een ware beschermengel. Het basisstation van deze veiligheidsarmband waarschuwt de volwassene wanneer de drager van de armband in aanraking komt met water of wanneer hij verloren dreigt te lopen. Een basisstation kan verbonden worden met 2 armbandjes. De armbandjes zijn voorzien van een herlaadbare batterij. Het basisstation werkt op de meegeleverde adapter of op 4 AAA-batterijen (niet inbegrepen).

Tegen verdrinking
Wanneer je kind of huisdier in het water valt, geeft het basisstation een luid alarm (100 dB) en begint het te trillen. En dat binnen 1 seconde na aanraking met water. Zo bent je steeds op tijd om je lieveling van de verdrinkingsdood te redden. De armband werkt zelfs bij een kleine hoeveelheid water en heeft een reikwijdte van 50 meter. Bovendien is het een van de weinige veiligheidsarmbandjes die werken in zout water. U kan met een gerust hart naar
het strand.

Tegen weglopen
De Safety Angel beschermt uw kinderen niet alleen tegen verdrinking, er is ook een functie tegen weglopen ingebouwd. De reikwijdte daarvan kan worden ingesteld tussen 5 en 50 meter. Zodra het kind of huisdier de ingestelde afstand overschrijdt, laat het basisstation van zich horen. De reikwijdte van het verdrinkingsalarm blijft altijd 50 meter, zelfs als je de reikwijdte voor weglopen verandert. De armband past eenvoudig rond de pols van een kind of huisdier. Het sterke slot kan enkel met de sleutel worden geopend. De armband is zo ontwikkeld dat het kind de armband niet hoeft te activeren en niet kan deactiveren.

Hekwerk
Een goed veiligheidshek voorkomt dat kinderen onder de 5 jaar bij het zwembad kunnen. Het moet op ± 1 m afstand van het zwembad geplaatst worden. Het moet voorzien zijn van een slot op de deur of het poortje en het moet een minimumhoogte van 1,22 m hebben. Bij www.zwembad.eu vind je een hekwerk dat perfect past bij ieder zwembad. Deze zwembadomheining is goedgekeurd door de strenge Franse veiligheidswetgeving. Kinderen tot 5 jaar worden afgeschermd van het zwembad. Er zijn geen dwarsbalken en dus geen opstapjes voorzien om over de omheining te klimmen. Elke module heeft een kinderslot. Het slot is duidelijk zichtbaar. U ziet meteen of de omheining is gesloten. De omheining wordt in een harde ondergrond geplaatst. Er is geen professionele apparatuur nodig. Boor om de meter een gat van 16 mm. Plaats daarin de kunststoffen huls. In die huls plaatst u de palen. Laat zo’n 7 cm tussen de modules. De omheining is voor volwassenen makkelijk te verwijderen en op te rollen.

Zwembadoverdekking
Om te vermijden dat je kleuter of peuter in het zwembad terechtkomt, kan je je zwembad afdekken. Een goed afsluitbare en beloopbare zwembadoverdekking is bovendien niet enkel veilig, het is ook handig om je zwembad te vrijwaren van bladeren en vuil. Belangrijk is natuurlijk wel dat je niet vergeet om de zwembadoverdekking te sluiten na gebruik of wanneer er geen ouderlijk toezicht aanwezig is. Om er zeker van te zijn dat de zwembadoverdekking veilig is voor je kinderen, kan je bij de aankoop best vermelden dat de overdekking ook bedoeld is voor kindveiligheid.

Je vindt zwembad-overdekkingen of

rolluiken bij:

www.covrex.com

www.aquatop.be

www.lmppoolparts.be

www.starline.com

www.oase.be