Ieder zwembad z’n afdekking

Een automatisch rolluik is de meest frequente afdekking voor een particulier zwembad. Ze zijn inmiddels verkrijgbaar in tal van kleuren en materialen. De voordelen ervan zijn van drieërlei aard: ze houden het vuil tegen, voorkomen een snelle afkoeling van het water en de solarversies warmen het water zelfs op.

Het klimaat in België is van dien aard dat de meeste zwembadeigenaars hun water bijverwarmen. En dat kost in alle gevallen extra geld. Onafhankelijk van de manier waarop ze dat doen – een warmtepomp, zonnematten, een CV-installatie – is een afdekking dan eigenlijk een must have. Als het zwembad niet gebruikt wordt, gaat ze het warmteverlies van je water immers tegen. En geen klein beetje: liefst 80% van de warmte gaat verloren via het wateroppervlak. In tijden waarin energie duur is, verdient een rolluik zich met de jaren dan ook dubbel en dik terug. Gezien je een rolluik met één druk op de knop laat op- of uitrollen, vraagt het gebruik ervan bovendien niet de minste inspanning.

Economisch 
Maar beginnen we dit overzicht met de meest economische der afdekkingen: de noppenfolie. Dit is een zeil dat een beetje aanvoelt als bubbelplastic. Het wordt geleverd met een eenvoudige oprolstang die je met de hand moet bedienen. Zo’n zomerzeil ligt los op het water en biedt – in tegenstelling tot de tegenhangers met lamellen – dan ook geen enkele garantie inzake veiligheid. Een afdekking als Aquaguard, met een gewapend zeil, doet dat laatste dan weer wel. De gunstige prijs van zo’n noppenfolie is niettemin een element dat veel zwembadeigenaars kan overhalen om toch met zo’n zomerzeil te werken. Een automatisch rolluik kost je, afhankelijk van het materiaal en de afmetingen, meer dan 5.000 euro. Veel zwembadeigenaars gebruiken een noppenzeil dan ook als tijdelijke oplossing totdat ze een heus rolluik plaatsen.

PVC 
Roldekken bestaan uit aan elkaar geschakelde lamellen. Deze zijn met scharnieren of met soepele polyurethaanverbingen met elkaar verbonden. De meest gekende zijn de holle PVC-lamellen. Het is een ondoorzichtig materiaal dat in verschillende kleuren beschikbaar is. Het heeft goede mechanische eigenschappen en is resistent tegen vocht, schimmels en chemicaliën. De prijs valt mee. Kies je voor PVC, ga dan voor een soort die een extra behandeling heeft genoten tegen UV-licht. Vraag ook naar de levensduur van de lamel: te snel bros worden is immers ook niet goed. Gemaakt uit PVC zijn het de holle lamellen die nu nog het meest voorkomen. Daarnaast zijn er PVC-lamellen die van de binnenkant zijn ‘volgespoten’ met een isolerend schuim. Tegenwoordig zijn ze evenwel ook in een volle PVC-versie verkrijgbaar (bv. Covrex®Classic). Een van de voordelen daarvan is dat ze hagelbestendig zijn én dat ze een isolatiewaarde hebben die hoger is dan de holle collega’s. Overbodig eraan toe te voegen dat en PVC-rolluik hoe dan ook beter isoleert dan een zomerzeil. We geven je nog een tip mee: als je zinnens bent een afdekking (of een overkapping) te plaatsen, bevraag je dan eens bij je verzekeraar over hagelschade. In tal van polissen is dat sowieso inbegrepen en in de andere gevallen kan je het voor een prikje laten bijverzekeren.

Onderhoud 
Hol of vol: vooral de prijs doet mensen kiezen voor een rolluik in PVC. Het is nog altijd een relatief goedkope afdekking. Afhankelijk van de manier waarop je het rolluik onderhoudt, gaat het tussen de 5 en de 10 jaar mee. Dan is het beste er meestal wel af en moet deze afdekking worden vervangen. ‘Onderhoud’: het hoge woord is eruit. Het is een illusie te denken dat je zwembad en zijn toebehoren onderhoudsvrij zijn. Een en ander kan – door een doorgedreven automatisering – natuurlijk wel tot een minimum worden herleid. Zo gaat producent LPW er prat op dat er met zijn scharnieren – ‘verbindingen’ is mogelijk een beter woord – uit polyurethaan veel minder kans is op algenvorming en vuil. Ook Oase, naast Ocea, Aquatop/Aquaguard (T&A) en Covrex (LPW) één van de vier Belgische fabrikanten van afdekkingen, heeft een systeem bedacht om algengroei te voorkomen. Het betreft hier een scharnier met een zwarte bovenkant zodat er geen licht valt op het scharnier van het aansluitende profiel. Aquatop, van zijn kant, gaat nog een stapje verder en bracht recent nog een automatisch zuiveringssysteem – Coverwash – voor zijn rolluiken op de markt. Deze fabrikant biedt overigens ook een automatische vergrendeling van de afdekking aan, Toplock. Die zorgt ervoor dat het rolluik wordt vastgeklikt wanneer het dicht is, wat op zijn beurt dan weer de veiligheid verhoogt. Vind je dat laatste een belangrijk gegeven, vraag dan bij je leverancier of je afdekking – van welke producent dan ook – tegemoetkomt aan de Franse NF P90-308- norm. In dat geval zit het wel snor, al blijft voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast.

Polycarbonaat 
Naast lamellen uit PVC bestaan er ook uit polycarbonaat. Dit materiaal is harder dan PVC en gaat bijgevolg langer mee. Het is haast onbreekbaar, zeer slagvast en meestal glashelder. Rolluiken uit polycarbonaat hebben een mooi glanzend oppervlak met een hoog draagvermogen en een hoge isolatiewaarde. Polycarbonaat is ook uitstekend gewapend tegen temperatuurschommelingen. Vooral bij lage temperaturen is dat in deze streken belangrijk: PVC kan extreme koude niet goed aan, daar waar polycarbonaat het nog niet koud krijgt bij -90 °C. Het is een steviger product en de prijs is dat dus ook. Gemiddeld genomen mag je ervan uitgaan dat een rolluik uit polycarbonaat twee keer zo lang meegaat als een model uit PVC.

Solar 
Voor niets gaat de zon op. En dat is vrijelijk uitgebuit door de producenten van zwembadrolluiken. Zogenaamde ‘solarlamellen’ zijn te verkrijgen in PVC en polycarbonaat en dit jaar nog start LPW met een productielijn van rolluiken uit PMMA. Solarlamellen hebben een transparante bovenzijde en een zwarte onderzijde. Daardoor onstaat er een broeikaseffect waarbij de onderste laag zeer warm wordt. Die warmte wordt afgegeven aan het water. De extra investering die je moet doen bij de aankoop van zonnelamellen in plaats van gewone is zeker het overwegen waard. Het rendement is, zeker bij volle zon, erg groot: de opwarming van je water schommelt al snel tussen de 4 °C en de 8 °C. De meerprijs die je betaalt bij de aanschaf ervan, wordt dan ook meer dan terugverdiend. Houd er bovendien rekening mee dat polycarbonaat solarlamellen het water sneller én méér opwarmen dan deze uit PVC. Deze laatsten hebben immers geen volledig transparante bovenlaag, maar eentje die blauw is.

Kleurrijk 
Over kleuren gesproken: het aanbod is bij de meeste fabrikanten eerder klein. Veel voorkomende kleuren zijn (licht)blauw, wit, gebroken wit, grijs en – in het geval van polycarbonaat – transparant. Ocea daarentegen biedt liefst 16 verschillende standaardkleuren aan, waarbij natuurkleuren als zand en groen, tot zelfs blauwe steen toch wel de meest opvallende zijn. Deze keuze is zeer welgekomen als je bad en tuin zo goed mogelijk op elkaar wil afstemmen.

Binnen 
Besluiten we dit verhaal met de binnenbaden. Wanneer het erom gaat kosten te besparen dan is het nuttig da je weet dat ook zij best een rolluik hebben. Om de warmte in het water te houden, dat spreekt, maar meer nog om verdamping van het water tegen te gaan. In dat laatste geval moet de ontvochtigingsinstallatie immers extra werk doen en ook dat vreet weer aan je energie- en waterrekening.