5 redenen om een spa te plaatsen

Op een zwoele zomeravond zit je rustig in je eigen spa te dobberen. Je laat je dieper in het water zakken terwijl je huid en spieren worden gemasseerd door de krachtige ingebouwde jets. Alleen je hoofd komt nog net boven de bubbels uit … Op zulk moment weet je het zeker: veel beter dan dit wordt het niet. Wil je echter je partner of gezin nog overtuigen van deze aankoop? Dan zijn hier nog eens vijf extra redenen om er helemaal voor te gaan.

1. EEN BETERE GEZONDHEID
De watertemperatuur van een spa varieert normaal gezien tussen de 37 tot 40°C. Het water is dus een paar graden warmer dan je lichaamstemperatuur. Dat voelt niet alleen bijzonder aangenaam, het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Het warme water laat je bloedvaten uitzetten waardoor je een betere bloedcirculatie krijgt. Ook je hart wordt beter doorbloed en dat is goed voor je algemene gezondheid. Daarnaast ga je door de warmte sneller zweten waardoor je meer afvalstoffen kwijtraakt. 

2. EEN BETERE NACHTRUST
Wanneer je één of twee uur voor het slapengaan even in het bubbelbad kruipt, zal je beter kunnen inslapen en geniet je van een vastere slaap doorheen de nacht. Omdat het warme water van de spa je bloedvaten uitzet, zal je huid na het dobberen sneller afkoelen. 

3. EEN OPPEPPER VOOR JE HUMEUR
Wanneer je neerslachtige gevoelens hebt, is het soms moeilijk om die spiraal van negatieve gedachten te doorbreken. Gelukkig kan een ontspannend bezoekje aan je spa hierbij helpen. De lichaamstemperatuur van een neerslachtig persoon blijft doorheen de dag heel erg constant. Wanneer je uit de spa komt, daalt je lichaamstemperatuur omdat je bloedvaten openstaan. Zo kan je met een spabeurt de natuurlijke temperatuurschommelingen van je lichaam (deels) herstellen. En dat doet niet alleen fysiek maar ook mentaal deugd. 

4. DOBBEREN IN WARM WATER HEEFT HETZELFDE EFFECT ALS SPORTEN
Een Brits onderzoek wijst uit dat het nemen van een warm bad dezelfde positieve effecten heeft op het lichaam als sport. Sporten werkt ontstekingsremmend en verbetert de glucosewaarden in je lichaam. Deze twee effecten kunnen we ook toekennen aan het dobberen in een bubbelbad. Bovendien bleken de testpersonen met een halfuurtje baden ongeveer evenveel calorieën te verbranden als met een 
halfuur flink doorstappen.

5. BYE BYE SPIERPIJN
De ingebouwde jets trakteren je spieren op een ontspannende massage. Je spieren worden losser, spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon en dus ook de spierpijn die daarmee gepaard gaat. Kies je daarenboven voor een spa met ergonomische zitplaatsen die aansluiten op de maat van jouw lichaam, dan kan je optimaal van dit effect genieten.

HOE ONDERHOUD JE EEN VASTE SPA?
Een spa is werkelijk op en top genieten. Maar om van je spa te blijven genieten, heeft die wel wat onderhoud nodig. Voornamelijk de filter moet op tijd gereinigd worden. Hier is wat je moet weten om nog veel relaxte momenten in je spa te beleven.

Helder water
Naast een afdekking is chloor noodzakelijk om het water van je spa te ontsmetten en helder te houden. Chloor gaat namelijk het ontstaan van een biofilm tegen, een voedingsbodem voor veel bacteriën. Met een goede ontsmetting zorg je er eveneens voor dat niemand ziek wordt. 

Het reinigen van de filter
Na ongeveer een maandje intensief gebruik, bereikt de spafilter zijn maximale capaciteit en moet hij worden gereinigd. Reinigingstabletten, filterkammen … het assortiment is uitgebreid maar niet alle producten werken even goed. Daarom raden we aan om de filter met gewoon met de tuinslang af te spoelen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger om je filter af te spuiten. Ondanks dat de filter stevig genoeg is om grote debieten spawater te filteren, kan hoge druk de filter beschadigen.

Is koud water niet voldoende om de filter schoon te krijgen? Dan kan een filtercleaner helpen. Volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking altijd goed op. Vaak hoor je dat men bleekmiddel gebruikt om de filter te reinigen, maar dat moet je net niet doen. Hoewel de filter er weer wit uitziet, ben je er alleen in geslaagd om het vuil te bleken. Bovendien zitten de vuildeeltjes dan voor altijd vast in de stof.

Om de 2 à 3 maanden moet je de spafilter sowieso vervangen. Maar ook wanneer de filter onaangenaam ruikt of verstopt is, is hij aan vervanging toe. Meestal wijst het vervangen van de filter zichzelf uit. De moeilijkheid zit ‘m vooral in het vinden van het juiste vervangstuk. Hou tijdens je zoektocht rekening met technische specificaties zoals:

  •  Het aantal vouwen van de filter.
  •  De lengte van de filter. 
  •  De diameter van het bovenoppervlak.
  •  De aanwezigheid van een centrale versteviging.
  •  De aansluiting.
 
LEES MEER TIPS IN ZwembadenPlus magazine