LANG LEVE DE STAYCATION!

 

Op vakantie gaan, waarom doen we dat eigenlijk? Al bij de voorbereiding begint de stress: Waar gaan we naartoe? Wat

voor accommodatie boeken we? Lopen we kans op malaria op dat tropische eiland? Eenmaal onderweg is het ook niet

altijd relaxed. Op zwarte zaterdag in de file op weg naar Zuid-Frankrijk. Uren wachtend doorbrengen op luchthavens.

Beducht zijn op zakkenrollers. We maken onszelf wijs dat we het allemaal overhebben voor die welverdiende vakantie.

 

TEKST: Janneke Sinot // FOTO'S: Alpha Wellness Sensation - Shutterstock.com

 

Maar wat als je noueens lekker thuisblijft? Pak je het slim aan, dan is het daar heerlijk ontspannen. Je slaapt lekker in je eigen bed. Je hoeft niemand te regelen om op de hond te passen. Je ziet de zomerplanten in je tuin eindelijk eens bloeien. En je ontdekt dat ook wellness in je eigen achtertuin echt genieten is. Hier zijn zeven tips om een succes te maken van jouw staycation.

 

TIP 1: Houd een zwemavond met vrienden 

 

De staycation (een samentrekking van to stay en vacation) kent één basisregel: doorbreek de dagelijkse routine. Dat doe je bijvoorbeeld met een zwemavond voor vrienden. Dat zwembad ligt er toch. Hoe gaaf is het om er dan in het beste seizoen optimaal van te genieten! Organiseer een wedstrijdje voor gasten met competitiedrang. Regel muziek die het zwemmen extra gezellig maakt. En drink bij de ondergaande zon een wijntje aan de rand van het bad. Maak je er een wekelijks terugkerend feest van, dan kun je aan het eind van de zomer winnaars aanwijzen. Reik bijvoorbeeld oorkonden uit voor ‘de beste baantjeszwemmer’, ‘de grootste uitslover’, ‘de mooiste badkleding’ of ‘de ultieme waterrat’. Laat je na de zwemavonden je gasten logeren, nodig ze dan uit een eigen tentje mee te nemen. Goed voor extra vakantiegevoel!

 

TIP 2: Organiseer een wellnessdag

 

Hoe lekker is het om op te staan zonder wekker. Je wellnessdag begint dan ook met heerlijk uitslapen. Leg broodjes in de oven, pers wat sinaasappels uit (of laat je partner het doen) en trakteer jezelf op een smakelijk ontbijt. Buiten hangt de hangmat al klaar, voor de momenten dat je jezelf wilt terugtrekken met een goed boek, of gewoon even de ogen wilt sluiten. Begin je wellnessritueel met een voetenbad. Het brengt de bloedcirculatie op gang en is aangenaam ontspannend. Steek binnen een kaars aan of zoek buiten een mooie plek in de tuin. Vul je voetenbad met lauwwarm water, waaraan je eventueel wat zeezout of etherische olie toevoegt. Laat je voeten zo’n 10 minuten weken en droog ze daarna met een zachte handdoek af. Heb je last van eelt onder je voeten? Dan is dit het moment om dat met een stukje puimsteen te verwijderen. Hoe de rest van je wellnessdag eruitziet, hangt natuurlijk af van de faciliteiten waarover je beschikt. Je kunt in een rustig tempo wat baantjes trekken in het zwembad, je van stress ontdoen in de stoomcabine of opwarmen en relaxen in de jacuzzi. Heeft deze laatste massagestralen, gebruik ze dan! Met een zomers muziekje uit de speakers en een wellnessdrankje in de hand – aloë-verasap is lekker en gezond – maak je het plaatje compleet. Een scrub of pakking voor je huid is ook een traktatie op zo’n staycation-wellnessdag. Vraag eventueel je partner om je een massage te geven. Je maakt dan het hormoon oxytocine aan, wat positief bijdraagt aan een goed gevoel. Knuffelen met een huisdier werkt ook. Houd je van yoga of meditatie? Plan dan tussendoor een sessie in (met een podcast op Spotify of YouTube-filmpje hoef je er het huis niet voor uit). Mediteren werkt ook goed in het bos. De Japanners vonden er de term ‘shinrin-yoku’ voor uit, wat zoveel betekent als ‘baden in de atmosfeer van het bos’. Heb je stromend of kabbelend water in je tuin? Ook daarbij is het goed mediteren. Het kan haast niet anders of je eindigt je wellnessdag met een zachte huid, een prettig leeg hoofd en een heerlijk uitgerust gevoel.

 

TIP 3: Ga een week zonder smartphone

Het is een zegen en een vloek: de smartphone. Dit fantastische stukje techniek brengt ons in contact met de hele wereld, maar slurpt ook onze rust op. In het Westen kijken we op een gemiddelde dag meer naar ons telefoonscherm dan naar onze partner! Een staycation is een mooie gelegenheid om die smartphone een tijdje – begin eens met een week – aan de kant te leggen. In het begin zal dat onwennig zijn, misschien ook wel saai. Want je mist het laatste nieuws uit de wereld, ziet geen berichten meer in de familie-app en krijgt niets mee van wat er op de sociale media gebeurt. Maar het grote voordeel daarvan: het geeft al snel een relaxed gevoel. Pas als je niet meer bent blootgesteld aan die continue berichtenstroom, merk je hoeveel tijd en energie het kost om het allemaal bij te houden. Een week zonder smartphone is een goede oefening in JOMO: ‘the joy of missing out’. Het is de  tegenhanger van FOMO. Deze ‘fear of missing out’ is een typisch verschijnsel van deze tijd. Veel mensen zijn bang iets mis te lopen of achterop te raken als ze niet alles meekrijgen en niet overal aan meedoen. Ze denken dat het hun geluk in de weg staat. Maar misschien is het wel andersom. Misschien worden we wel gelukkiger als we juist niet alles meekrijgen. Een staycation is een geweldige kans om uit te proberen hoe dit voor jou werkt. Is ‘missing out’ voor jou juist een ‘joy’? Het zou zomaar kunnen. Want een week zonder smartphone nodigt uit om weer echt contact te maken met elkaar. Als je niet kunt appen met je moeder, dan bel je haar eerder op of gaat bij haar langs (nog leuker: nodig haar uit voor je wekelijkse zwemavond). Heb je vooral behoefte aan rust? Ervaar dan hoe relaxed het is om een week niet bereikbaar te zijn!

 

TIP 4: Hou een opgietsessie 

 

 

Ben je bekend met de löyly (ook wel opgieting of aufguss genoemd)? Tijdens dit ritueel, dat is overgewaaid vanuit Finland, giet een saunameester een flinke hoeveelheid water over de hete stenen van een saunakachel. Dit water (waaraan meestal etherische olie of parfum is toegevoegd) verdampt, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Door met een handdoek te zwaaien – en dat kan er bijzonder kunstig aan toegaan – verdeelt de saunameester de lucht over de cabine. Het leuke is dat je zo’n opgietritueel ook thuis in je eigen sauna kunt houden; een mooie manier om je staycation extra schwung te geven. Natuurlijk kun je een huisgenoot of een van je gasten vragen je met een handdoek warme lucht toe te wapperen, maar dat is niet per se nodig. Thuissauna’s zijn over het algemeen een stuk kleiner dan die in wellnessresorts. Dus ook zonder handdoekgezwaai valt de lucht als een warm deken over je heen. Op internet en in de speciaalzaak koop je eenvoudig een opgietemmer, opgietlepel en aroma’s. Deze zijn in principe geschikt voor elke saunakachel en -cabine. Een groot voordeel van de opgieting thuis: je kiest je eigen favoriete geur. Eucalyptus, den, munt, lavendel, rozemarijn, sinaasappel … het is er allemaal. Experimenteren met bijvoorbeeld honing, bier en zout is ook leuk, maar wees wel zuinig op je saunameubilair.

 

Lees meer tips in ZwembadenPlus magazine: https://chicgardens.be/product/zwembadenplus-jaarboek-2020-21/?fbclid=IwAR1STvTGMzs6-X1RJxvs25Hk-4KUAhU6zFtUlmI3gOkX1XD_6C97ulfbt_g