ARCHITECTURALE WATERPARELS de wereld rond

Definitie ‘Architecturale waterparels’: markante zwembaden en waterpartijen die één zijn met het grotere architecturale geheel en dit bovendien naar een hoger niveau tillen. Ook in deze editie kijken we tot ver over onze landsgrenzen heen, op zoek naar die projecten die weer anders dan anders zijn en ons telkens weer weten de verbazen. Deze keer leidt onze reis ons langs Griekenland, Portugal, de Verenigde Staten, de Caraïben en zelfs China. Ready for take off?

 

TINOS
Griekenland (GR)

VERBONDENHEID MET HET LANDSCHAP
Dit meer dan markante huis heeft zijn naam ‘The Lap Pool House’ niet gestolen. Het lineaire zwembad is absoluut een bepalend ontwerpelement in de architectuur. Hiermee weet deze woning op het authentieke Griekse eiland Tinos, als onderdeel van de eilandengroep Cycladen in de Egeïsche zee, zich te onderscheiden.

Een onbelemmerd uitzicht richting horizon.

‘Design the unexpected’
Aristides Dallas Architects, met thuisbasis op Tinos maar ook een studio in Athene, wil de grenzen van architectuur verleggen en de vormentaal herdefiniëren. ‘Design the unexpected’ is niet voor niets het leidmotief. Elk project is een uniek avontuur, zo ook deze residentiële woning op een unieke locatie met magnifiek uitzicht. De architectuur is in verregaande mate geënt op de omgeving en werd op een vernuftige manier ingebed in een heuvel. Het huis ontspruit als het ware uit het natuurlijke kader, als een door de mens gecreëerde ‘grot’. Van bovenaf gezien merk je hoe het gedeeltelijke groendak haast een natuurlijke en logische voortzetting is van de heuvel. Daarnaast heeft het dak ook verschillende uitsparingen die licht en lucht binnenlaten in deze eigentijdse woonst. Door het omarmen van de landschapskenmerken eromheen, waarmee het als het ware versmelt, moedigt het gebouw de bewoners aan om te leven in verbondenheid
met het eiland en met de natuur in het algemeen.

Het huis ligt half ingebed in de heuvel en is één met zijn omgeving.

Alle wooncomfort
Toegegeven, het is wel heel wat anders dan de traditionele Griekse witte huizen. Zichtbaar beton zet de toon. Het ingetogen kleurenpalet vond inspiratie in de kleur van de rotsen, terwijl de materialiteit en texturen van het kale beton de synergie tussen het gebouw en de omgeving verder ten goede komt. Eén enkele betonplaat, zo ingeplant dat het net een verlengstuk lijkt van het landschap, bedekt de drie bouwvolumes die de bewoners voorzien van alle wooncomfort. De twee volumes die loodrecht op elkaar vanonder de plaat uitsteken, vormen samen de privéruimtes, de slaapkamer en een gastenverblijf.

Het zwembad als belangrijk ontwerpelement van het architecturale totaalplaatje.

Boeiend contrast
De dakplaat, die achteraan overgaat in de grond, vormt aan de andere zijde een grote uitkraging. Deze overkapt onder meer het terras en zorgt voor welgekomen schaduw wanneer de temperaturen oplopen. Maar ook in de woonkamer is de verbondenheid met de omgeving groot. Bij mooi weer schuiven de glazen wanden helemaal open en wordt binnen buiten. Tussen deze leefruimte en het terras: het zwembad dat zich vastberaden uitstrekt richting horizon en naar het einde toe een stukje boven de heuvel zweeft. Het helderblauwe water zorgt voor een boeiend contrast met het kale en ruwe beton, als een interpretatie van de interactie tussen natuurlijke elementen. Ook opmerkelijk: de door beton omkaderde opening in het wateroppervlak waaruit een grillige boom de kop opsteekt en richting hemel reikt. Schijnbaar zwevende stapstenen verbinden beide ‘oevers’ en zetten de architecturale puntjes op de i. Gewoon pootjebaden, baantjeszwemmen of vanuit het water genieten van het onbelemmerd uitzicht over het eiland? Hier is het genieten geblazen.

Binnen wordt buiten wanneer de glazen wanden openschuiven.

De uitkragende betonnen dakplaat overkapt het terras.

www.aristidesdallas.gr
ARCHITECT: ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS
FOTO: PANAGIOTIS VOUMVAKIS

 

BEQUIA
Saint Vincent en de Grenadines (VC)

WIND IN DE ZEILEN
Het paradijs! Meer treffend kan je deze bijzondere locatie met een al even unieke woning niet omschrijven. Dit Sail House brengt ons naar de top van een berg in Bequia, met uitzicht over niet één maar zelfs twee Caraïbische baaien. Hier woont men in éénheid met de natuur, in een huis dat alles weg heeft van een schip. Eén van de favoriete plekjes van de bewoners: een heus ‘kraaiennest’ dat oprijst uit het zwembad, een infinitypool dat de vakantiebeleving completeert.

Het organisch vormgegeven zwembad als onderdeel van de architectuur.

Awardwinnende architectuur
Dit nautisch geïnspireerde Sail House, een ontwerp van David Hertz Architects, blijft niet onopgemerkt, ook in professionele kringen. Zo was het project goed voor de Architizer A+ Award 2021, jurywinner, voor grote residentiële woningen. Naast de hoofdwoning omvat het project ook nog verschillende gastenverblijven, op dezelfde nautische leest geschoeid. Wat meteen opvalt: de dakconstructies in zeil en de robuuste aluminium masten. Het hout, gerecupereerd van een pier in Borneo, maakt het plaatje compleet.

Droomlocatie op Bequia, één van de eilanden van Saint Vincent en de Grenadines.

Duurzame troeven
Omdat beperkte middelen het bouwproces in het Caraïbisch gebied kunnen bemoeilijken, werden zowel de woning als bijgebouwen geprefabriceerd en in 15 zeecontainers naar het eiland, dat deel uitmaakt van Saint Vincent en de Grenadines, verscheept. Ter plekke werd de structuur opgebouwd op een betonnen sokkel waarin verschillende waterbassins werden voorzien. Het grote dakoverstek beschermt niet alleen tegen al te veel zon, maar vangt ook het regenwater op dat via de aluminium masten naar de bassins wordt gevoerd. David Hertz zet volop in op duurzaam bouwen, zo ook bij dit project dat zelfvoorzienend is. Duurzame kenmerken zijn niet alleen de regenwateropvang, maar ook het gebruik van gerecupereerd hout, passieve ventilatie en zonnepanelen voor de opwekking van de benodigde elektriciteit.

Midden in het zwembad: een nautisch geïnspireerd kraaiennest met adembenemend uitzicht.

Grenzeloos genieten
Alles staat hier in het teken van ‘grenzeloos genieten’. Openheid is het motto, waardoor binnen en buiten zo goed als naadloos in elkaar overvloeien. Zelfs het zwembad, een organisch vormgegeven infinitypool, zet in op deze grenzeloosheid. Vanuit een bepaald oogpunt lijkt het water van het zwembad haast naadloos over te gaan in dit van de azuurblauwe Caraïbische zee. De verschillende niveaus in het zwembad laten toe maximaal te genieten. In het midden: een mast met bovenaan een riant kraaiennest voorzien van een ronde loungebank. Een plekje om in alle rust te genieten van het moois dat hen hier omringt.

www.davidhertzfaia.com
ARCHITECT: DAVID HERTZ, DAVID HERTZ ARCHITECTS, STUDIO OF ENVIRONMENTAL ARCHITECTURE
FOTO: NICOLA CORNWELL

 

HUIZHOU
China (CN)

PURE POËZIE
Het Chinese Shuangyue Bay is een architecturale parel rijker. Deze Water Drop Library, die recent zijn deuren opende, heeft naast het boekenaanbod nog heel wat meer in petto. Ook de architectuur, mét schotelvormig bad op het dak, getuigt van pure poëzie. Een ontwerp van 3andwich dat zich met deze realisatie internationaal laat opmerken.

De Water Drop Library in de Chinese Shuangyue Bay, een ontwerp van 3andwich.

Geometrische compositie
Langs welke kant je dit gebouw ook bekijkt, deze Water Drop Library blijft telkens opnieuw verrassen. Vooral van bovenuit gezien komt de bijzondere en geometrische vormentaal, bestaande uit een rechte lijn en een cirkel, helemaal tot zijn recht. “Het ontwerp van deze bibliotheek streeft naar een poëtische spanning”, aldus de architecten van 3andwich. Het gebouw zelf is cirkelvormig, met op het concave dak een komvormig bad. De rechte lijn wordt gevormd door de witte loopbrug met hoge muur die leidt naar de ingang onder het zwembad. Al is de term ‘onderwaterbibliotheek’ misschien wat misleidend, dat is het in se wel.

Stapstenen, net onder het wateroppervlak.

Educatieve reis
Het gebouw ligt op een heuvel waarmee het als het ware één wordt, zonder het zeezicht van het achterliggende gebouw te belemmeren. Van aan de straat is het een stevige klim naar de bibliotheek. De architecten verwijzen ernaar als ‘het pad naar de boekenberg’ dat meteen ook de soms moeilijke educatieve reis moet symboliseren. Moeilijk gaat ook. En dat het de moeite loont, behoeft geen twijfel. De bibliotheek zelf biedt, met zijn glazen wanden, een 270°-uitzicht over de zee. Ook het interieur zorgt voor verwondering. Een gedroomde plek om tot rust te komen, met of zonder boek in de hand.

Zwembad en landschap: een dialoog tussen de mens, het water en de blauwe lucht.

Over water lopen
De waterpartij – hier weliswaar niet bedoeld om in te zwemmen of te baden – versterkt niet alleen het architecturale totaalbeeld, maar zorgt ook voor een haast utopisch gevoel. De lange witte loopbrug reikt tot midden in het bad waarna je via stapstenen nog een ander platform kunt bereiken. In zijaanzicht lijkt het wel of men over water loopt. Een bibliotheek die garant staat voor een bijzondere architecturale en ‘verfrissende’ beleving van het gebouw.

De architectuur getuigt van een heldere en geometrische vormentaal.

www.3andwichdesign.com
ARCHITECTUUR EN INTERIEURONTWERP: 3ANDWICH DESIGN / HE WEI STUDIO
FOTO: JIN WEIQI

 

QUINTA DA MARINHA, CASCAIS
Portugal (PT)

BAD BOVEN BAD
Beeld je in: niet één maar twee zwembaden om onder de Portugese zon van te genieten. En wat als deze zwembaden dan ook nog elkaar kruisen: één in de grond en het andere in de lucht, dit laatste zelfs met glazen bodem. Geen droom, maar een realiteit waar de bewoners van The Wall House van kunnen genieten. Een project van Guedes Cruz Arquitectos uit Lissabon dat meteen onze aandacht trok.

De zwemmers boven kunnen neerkijken op diegenen in het zwembad beneden en vice versa.

Luxe en rust
Deze residentiële woning brengt ons naar Cascais in Portugal en meer bepaald naar het landelijke Quinta da Marinha. Hier is het dat de bewoners van The Wall House, op een goede 25 km van de hoofdstad Lissabon, kunnen genieten van luxe, rust en de unieke omgeving. Het perceel geeft uit op een golfterrein en de duinen van Guincho beach. Met de Atlantisch Oceaan vlakbij is het vakantiegevoel compleet.

Innovatieve architectuur die de omgeving omarmt en de bewoners ten volle laat genieten van het buitenleven.

Beton, glas en hout
De eerder gesloten voorgevel garandeert privacy, terwijl de woning zich achteraan juist helemaal opent om optimaal van het uitzicht te genieten. Een indrukwekkende glazen achtergevel met guillotineramen doet de grens tussen binnen en buiten vervagen en biedt, zo nodig, bescherming tegen de wind. Glas wordt gecombineerd met robuust beton en hout in een eigentijds geheel, geënt op de wensen van de bewoners en het woongenoegen dat hier helemaal in teken staat van het buitenleven. Ook de riante patio kan worden afgesloten met glas, vooral als de Atlantische noorderwind zich al te sterk laat voelen. Langs de betonnen buitenmuren zijn er bovendien houten lamellen voorzien die kunnen worden gesloten wanneer meer privacy gewenst is.

De glazen zwembadbodem zorgt voor een speels lichteffect.

Surrealistisch visueel effect
De patio zelf staat volledig in het teken van relaxen en genieten. De riante buitensofa neemt de vorm aan van een royaal ziteiland, terwijl de XL-terrastafel uitnodigt tot gezellig samen tafelen met familie en vrienden. Eerst een frisse duik in het aangrenzend zwembad? Zeker! Extra bijzonder is dat er op de eerste verdieping een tweede zwembad is voorzien, in de vorm van een brug die boven de patio zweeft, loodrecht op het zwembad op het gelijkvloers. Doordat dit zwembad een glazen bodem heeft, ontstaat er een haast surrealistisch visueel effect: zwemmers boven kunnen neerkijken op diegenen in het zwembad beneden en vice versa. De glazen bodem en het water zorgen bovendien voor een verrassend lichtspel en bijzondere sfeer aan de terrastafel eronder. De elementen water, lucht, natuur, licht én architectuur zijn samengebracht in een gedurfd geometrisch ontwerp waarmee The Wall House en dus ook Guedes Cruz Architects zich beslist weten te onderscheiden.

Niet zomaar een betonnen balk, maar wel een ‘zwembadbrug’ die het zwemgenoegen ook letterlijk naar een hoger niveau tilt.

www.guedescruzarquitectos.squarespace.com
ARCHITECT: GUEDES CRUZ ARQUITECTOS
FOTO: RICARDO OLIVEIRA ALVES

 

LOS ANGELES
Verenigde Staten (US)

ZWEMMEN IN DE HOLLYWOOD HILLS
Onze wereldreis langs architecturale zwembaden brengt ons tot slot naar Los Angeles, the city of dreams. In de Hollywood Hills treffen we Bellgave aan, een ‘woondroom’ met bijzonder hoge wauw factor. Hier heeft men, onder meer vanuit de infinitypool, een onbelemmerd panoramisch uitzicht: van downtown Los Angeles tot Santa Monica. Genieten van het thuis zijn in alle luxe, met de bruisende stad aan je voeten. Het is uiteraard lang niet iedereen gegeven, maar dromen mag. Droom je mee?

Room with a view … En wat een uitzicht!

Unieke locatie
Dit adembenemende project draagt de signatuur van het wereldvermaarde architectenbureau SAOTA, met thuisbasis in Kaapstad en projecten op de mooiste locaties verspreid over zes continenten. Van een unieke locatie gesproken: Bellgave hoeft op dat vlak alvast niet onder de doen. De residentiële woning bevindt zich boven de Laurel Canyon Boulevard, in de Hollywood Hills op het einde van een doodlopende weg. Daar maken we eerst kennis met de riante gevel die elegant de buiging van de straat volgt en meteen een krachtig sculpturaal statement maakt.

Het lijkt of het zwembad, een strakke infinitypool, doorloopt onder de uitkragende loungeruimte.

Openheid
Eens binnen, ervaren de bewoners meteen een gevoel van openheid. Grote glaspartijen zetten de toon. Deze woning dankt het onbelemmerde uitzicht aan het steile terrein, dat meteen ook voor de bouwkundige uitdagingen zorgde. Het huis werd deels op een platform steunend op palen gebouwd, waarbij de kruisende en overlappende horizontale vlakken – typerend voor de architectuur – zich vanaf de rand van de helling naar buiten uitstrekken. De krachtige horizontale lijnen, vormgegeven door de terrassen en overhangende dakranden, weerspiegelen de weidse horizon van de stad. In zekere zin kan de achterkant van het huis worden opgevat als royaal gigantisch uitkijkplatform. Wie zo’n uitzicht heeft, moet er ten volle van kunnen genieten.

Bellgave in Los Angeles: woning met hoog wauw-gehalte.

Stahl House
De architecten lieten zich voor het ontwerp inspireren door het modernistische Stahl House van Pierre Koening (Case Study House No. 22), waarvan trouwens een glimp kan worden opgevangen in het westen. Ter erkenning van dit Stahl House werd de voornaamste loungeruimte in een uitkragende ‘glazen box’ ondergebracht, een plek die het uitzicht als het ware omarmt. Het zwembad, een infinitypool links en rechts van deze lounge, lijkt onder het uitkragende volume door te lopen. Hiervoor wordt het gevoel dat het huis ‘zweeft’ verder opgevoerd, terwijl de voorgrond samensmelt met het vergezicht op de Stille Oceaan. Of hoe een zwembad de architectuur niet alleen kan aanvullen, maar ook verder versterken.

Ook de sculpturale voorgevel maakt een krachtig designstatement.

www.saota.com
ARCHITECT: SAOTA
FOTO: MIKE KELLEY & SIMON BERLYN