Inspiratie om het zwemplezier op te drijven

Het boek ‘Outdoor living in stijl’ inspireert om maximaal te genieten van de tuin en gaat niet voorbij aan hoe je het zwemplezier nog kunt opdrijven. Hoe de specialisten dit zoal waarmaken, daar doen we hier een boekje over open.

 

Wegduiken in de duinen

We stranden bij een huis in de duinen. Aan zee lijkt de zon altijd net iets zonniger en de gezonde lucht aldaar bezorgt je steevast een opbeurende boost. Hier was het belangrijk voor de huiseigenaars dat Stijn Cornilly met de realisatie van de tuin hun privacy veilig zou stellen. Missie geslaagd, het is een schitterende groene long geworden. Zonder enige inkijk en geknipt om er ongestoord op adem te komen. Het klikt tussen huis en tuin.

 

Kunst- en vliegwerk

Het was geen sinecure om een bloeiende boeiende oase te creëren op een ondergrond volledig in zand. Bovendien had tuinarchitect Stijn Cornilly op dit terrein te kampen met zeer grote niveauverschillen. Om dit op te vangen, was het nodig om als het ware zijn ‘toverkunsten’ te tonen. Geen zuchtje wind in deze oase, en toch is voor anker gaan aan de kust altijd een beetje deugddoend uitwaaien.

 

Vakantiegevoel

Een thuishaven, met een ruggengraat van ilex crenata in tintelende groentinten, waar een onbetaalbaar vakantiegevoel van uitgaat. Het zwembad nodigt uit om zorgeloos te onthaasten, in en bij het water. De kwaliteit en duurzaamheid van de gebruikte verhardingsmaterialen zijn tastbaar. En het is werkelijk sensationeel om te ervaren hoe het monumentale groen je lijkt te omarmen.

 

Zwemvijver de luxe

Volledig in lijn met de minimalistische architectuur van de woning, lieten tuinarchitecten en -aannemers Eric Wouters en zoon Roel hier achter in de tuin een bijgebouw uit de grond rijzen. Naast een tuinkantoor biedt het gebouw onderdak aan een zithoek, praktische keuken en toilet. De zwemvijver lonkt. Die lokroep weerklinkt tot binnen in huis, achter glas.

 

Unieke uitstraling

Door zichtbeton en gebrand hout te combineren, heeft het poolhouse een industriële en tegelijk organische look. Die traditionele manier om de toplaag van hout te ‘verkolen’ heet Shou Sugi Ban en stamt uit Japan. Het resultaat oogt authentiek en doorleefd en zal de tand des tijds doorstaan. De XL-tegels van buiten lopen binnen door. Beton of natuursteen? Geen van beide. Dit zijn immers keramische tegels van 90 x 90 cm. Mooi, vorstbestendig en onderhoudsvriendelijk. Aan de rand van de zwemvijver werden de tegels verfijnd afgewerkt, in verstek en met een decoratieve neus.

 

Water op temperatuur

Deze zwemvijver is eigenlijk een hybride waterpartij. Buiten het zwemseizoen wordt de zuiveringsinstallatie uitgeschakeld en houdt het moerasgedeelte achter het poolhouse het water proper. Van zodra je weer een duik kunt nemen, gaat de installatie terug aan en kan het water opgewarmd worden naar wens. Je treft hier altijd wel iemand van het gezin al plonzend. Wat een weelde, het geeft een mens energie.

 

Metamorfose in inox

Hier had men acht jaar lang een zwemvijver in gebruik. Maar er waren problemen met het proper houden en de vrouw des huizes zwom bijna nooit omdat het water steeds te koud was. Tijd dus voor verandering, vond de klant. Waar de zwemvijver was, heeft Nouv’eau een inox hoogwaterlijn-skimmerzwembad van 10 x 4 x 1,5 m geïmplementeerd.

 

Internetconnectie

Het poolhouse biedt onderdak aan de technische ruimte. De regeling van de volledige installatie gebeurt automatisch door een met het internet verbonden Pentair Intellipool-systeem. Dankzij een frequentiegestuurde energiezuinige pomp en filtervat gevuld met glaskorrels van Pentair scoort de filterinstallatie goede punten. En voor de ontsmetting van het water komt er bijna geen chloor aan te pas omdat er ook gebruik wordt gemaakt van uv C-sterilisatie.

 

Match made in heaven

Het onderhoudsvriendelijke karakter, het comfort en de unieke waterkleur van inox waren de beslissende factoren bij de huiseigenaars om voor dit type zwembad te gaan. Men heeft het niveauverschil tussen het bestaand terras en de tuin bewust behouden, zo komt de prachtige diepe tuin nog meer tot zijn recht. Het poolhouse gaat echt hand in hand met het zwembad. Van daaruit heb je een magnifiek uitzicht op de tuin en het zwembad. Het staat als een paal boven water, hier op dit adres waan je je in een vakantieparadijs.

 

Adembenemend totaalplaatje

Op dit landelijke adres werd de oude schuur van de hoeve omgetoverd tot garage/carport en ontspanningsruimte. Aansluitend is er een overdekt terras met open haard en buitenkeuken. Afsluitbaar met sliding glass en in de balken ingewerkte terrasverwarming, zodat het er in het najaar ook nog aangenaam vertoeven is. Een adembenemend totaalplaatje van Ludo Dierckx’ signatuur.

 

Knap tuinpanorama

Een lichtstraat in ambachtelijk smeedwerk verbindt de twee gebouwen. Aldus wordt het groene gebeuren voor de oprit afgeschermd en kan men het schilderachtige tuinpanorama vrijwaren. Zeker wetend dat het overloopbad steeds jong en oud in verleiding brengt en men hier de seizoenen vanop de eerste rij beleeft.

 

Thuis op reis

We zien hier vakmanschap gekoppeld aan het gebruik van duurzame materialen en daardoor oogt het resultaat ronduit subliem. Het terras is verfraaid met verouderde arduin en de vloeren binnen en het stoombad met stucco. Voor de kasten is oude eik gebruikt en voor de sauna barnwood. Tot slot gaf het team van huis- en tuindesigner Ludo Dierckx het pand een nieuw jasje met eiken gevelbeplanking en zwarte Boomse pannen. Let op het papvoegen van de schuur, op aloude wijze.