Koelen zonder blazen

Onze zomers lijken steeds heter te worden. En zelfs met een verfrissend zwembad of zwemvijver in de tuin, is het soms nog vluchten voor de extreme hitte. Wanneer de zon ongenadig brandt, word je gedwongen naar de schaduw van een parasol, terrasoverkapping of boom. “In de schaduw is het ongeveer vier graden koeler dan in de zon.” vertelt Marc Verachtert, tuinjournalist, ons.

EEN DONKERE GEVEL OF TERRAS?
Heeft je gevel of terras een donkere kleur? Dan wordt de warmte geabsorbeerd en kan de oppervlaktetemperatuur tot wel 70°C warm worden. Die warmte wordt ’s nachts opnieuw vrijgegeven zodra de omgevingstemperatuur daalt. Je krijgt dus overdag niet alleen de warmte gespiegeld op je lijf, ’s avonds en ’s nachts koelt je terras amper af, waardoor het ook de volgende dag weer bakken en braden wordt.

Een eenvoudige oplossing is om je gevel een lichtere kleur te geven. Maar ook klimplanten brengen verlossing. Gevelbeklimmers zoals kamperfoelie, hop, druiven of passieflora zijn een hippe en ecologische oplossing. Eens volgroeid houden ze met hun bladeren de opwarming van de muur tegen. Klimplanten gebruiken zelfs een deel van de warmte voor eigen bladgroenverrichting. In hun bladeren zetten ze vocht  en voeding om tot bouwstenen voor  wortels, stengels, bladeren, bloemen  en vruchten. Tegelijk houden ze een isolerend laagje lucht  gevangen tussen hun bladeren en muur. Samen maakt dit een verschil uit van 15 °C minder opwarming op een hete  zomerdag. En het kan nog beter. Een heuse verticale tuin voorkomt door zijn  opbouw maar liefst 30°C tot 35°C opwarming. “Een verticale tuin installeren is maatwerk en vraagt  om een gespecialiseerde aanpak”, zegt Marc Verachtert die verwijst naar de expertise van tuinaannemers. “Het is namelijk kiezen tussen verschillende soorten substraatpanelen en combinaties van bloembakken.”

PLANT EEN BOOM!
Bomen halen CO2 uit de lucht en zorgen voor schaduw. Maar wist je dat ze ook werken als een soort airco? Nederlandse studies wijzen uit dat je het koelend vermogen van een volwassen boom kan vergelijken met 10 airco’s. Bomen zorgen namelijk voor een soort van schouweffect. Samen met het vocht dat ze verdampen uit hun bladeren, stuwen ze warme lucht omhoog naar de kruin. Hierdoor ontstaat er wat luchtcirculatie en kan je genieten van de koelere lucht die normaal net boven de grond hangt. Een fantastisch concept dat Marc Verachtert mobiliseert tot het planten van minstens één boom in elke tuin.

EEN KLEINE TUIN?
Is je tuin te klein voor een grote boom, stap dan over naar al dan niet meerstammige struiken. Esdoorns, het krentenboompje en de penseelboom zijn  trendy en kleden je terras extra gezellig aan. Heb je niet de mogelijkheid om je terras in vorm of uitzicht bij te sturen? Zet je meerstammige struik dan in een bak op wieltjes. Zo kan hij ineens je parasol vervangen en is hij ook verplaatsbaar. Voor een tuinparty schuif  je hem gewoon opzij als je meer tafel en zitruimte nodig hebt.

LEES MEER TIPS IN ZwembadenPlus magazine