SPEEL OP SAFE: Hoe maak je de zwembad omgeving veilig voor kids?

Het is het ergste wat je als ouder kan overkomen en we wensen het niemand toe, maar wat als een van je kinderen in het zwembad verdrinkt? Zo een situatie willen we koste wat het kost vermijden! Er zijn dingen die je kan doen om de kans op verdrinking te minimaliseren en daar speel jij als ouder de belangrijkste rol in. Van opletten terwijl de kinderen zwemmen tot het aanpassen van de constructie. We geven je enkele pointers die misschien ooit een leven redden …

Tekst: Reine Driesen  //  Foto's: Shutterstock.com

Wist je dat verdrinking de tweede belangrijkste doodsoor-zaak is bij de 0 tot 19-jarigen in België? Vooral voor jonge kinderen tussen de 0 en 5 jaar kan het zwembad een gevaarlijke plek zijn. En nog opvallender: de meeste verdrinkingen bij kinderen gebeuren in zwembaden en vijvers bij de eigen woning. Deze cijfers zijn zorgwekkend. Toch bestaat er in België geen echte wetgeving omtrent het bouwen van een kindvriendelijk privézwembad. Sinds oktober 2015 is er wel een Europese norm die je helpt om een grotere veiligheid in de zwembadomgeving te creëren. Hou die norm dus in het achterhoofd wanneer je kiest voor een zwembad in de tuin. Het is een goede leidraad voor het nemen van constructieve maatregelen bij de bouw van je zwembad.

DE CONSTRUCTIE VAN EEN KINDVRIENDELIJK ZWEMBAD
Er zijn enkele maatregelen die je zwembadbouwer kan nemen tijdens de bouw van je zwembad. De zwembadbouwer kan je bijstaan met concrete tips en adviezen. Praat daarom al tijdens het maken van de bouwplannen over mogelijke voorzorgen om fysieke letsels en het onbewaakt gebruik van het zwembad door kinderen te voorkomen. Laat hem weten dat veiligheid je prioriteit is aangezien (kleine) kinderen gebruik zullen maken van het zwembad.

Fysieke letsels door vallen of stoten kan je voor een groot deel vermijden door aangepaste materialen te gebruiken. Een boord in blauwe hardsteen is mooi maar wordt spekglad wanneer het materiaal nat is. Kies dus bij voorkeur voor een boordsteen met een ruwe afwerking. Wil je echt voor blauwe hardsteen gaan? Dan kan je bijvoorbeeld ook voor een gebouchardeerde of gezaagde variant van dit materiaal kiezen. Dat oppervlak is ruwer waardoor het meer grip biedt. Verder kan een goede verlichting het verschil maken. Goede verlichting maakt het zwembad tijdens de valavond en in het donker goed zichtbaar waardoor je vermijdt dat kinderen, en overigens ook volwassenen, ongewild in het water belanden. Verder is het goed om de toegangstrap af te stemmen op de mogelijkheden of beperkingen van de gebruikers. Kleine kinderen kunnen moeilijk overweg met een hangtrap. Veiliger en gebruiksvriendelijker is het dan om te kiezen voor een ingebouwde trap met aangepaste traphoogte. De ‘plage’ van een monoblok zwembad kan dienen als een soort van ploeterniveau voor de allerkleinste.

WAARTOE IS DE ZWEMBADBOUWER VERPLICHT?
In het begin van de tekst haalden we al aan dat er in België geen echte wetgeving bestaat met betrekking tot de veiligheid van kinderen bij privézwembaden. Wel is er sinds oktober 2015 een norm voor zwembaden voor privégebruik. Deze Belgische norm is een vertaling van een Europese norm. Een norm is dan wel geen wet, ze schrijft wel de regels van de goede praktijk voor. Wanneer er iets misloopt, zal de rechter altijd naar de norm kijken en in hoeverre die werd gerespecteerd. Deze normen zijn dus wel heel sterke aanbevelingen voor de zwembadbouwer. In feite is de zwembadbouwer dus niet 100% verplicht om zich hier aan te houden, maar in de praktijk worden de regels wel vaak toegepast. Je kan er vanuit gaan dat een goede zwembadbouwer zich automatisch aan de richtlijnen houdt. De norm beschrijft onder meer richtlijnen voor de openingen in en rond het zwembad. Die dienen beperkt in oppervlakte te zijn om het vastzitten van vingers, tenen, hoofd, nek of andere lichaamsdelen te vermijden. Specifiek voor de kindveiligheid bepaalt de norm dat ofwel de toegang tot het zwembad beveiligd dient te zijn ofwel er een veiligheidsvoorziening geïnstalleerd dient te worden. Vergeet echter niet dat er maar een echte manier is om de veiligheid van kinderen te garanderen. En dat is simpelweg het toezicht van een volwassene.

VEILIGHEIDSSYSTEMEN
Naast de Europese en Belgische norm biedt ook de Franse wetgeving een stevige houvast wanneer het over veiligheid in en rond het zwembad gaat. In Frankrijk is het vereist dat alle ingebouwde of half-ingebouwde privé-buitenzwembaden uitgerust zijn met een veiligheidssysteem om ongelukken te vermijden. Eigenaars van privébaden zijn er verplicht om in zo een veiligheidssysteem te investeren. Momenteel zijn er vier soorten systemen die voldoen aan de Franse wet. Een omheining, een afdekking of afdekzeil, een zwembadoverkapping of een alarm. De meeste zwembadafdekkingen die je in België kan krijgen, voldoen aan de veiligheidsrichtlijnen. Vraag aan je zwembadbouwer meer informatie over één of meerdere van de volgende hulpmiddelen.

1. Hekwerk
Een goed veiligheidshek voorkomt dat kinderen onder de 5 jaar bij het zwembad kunnen. Volgens de Franse regels moet het hek minstens op één meter afstand van het water geplaatst worden. Het moet voorzien zijn van een slot op de deur of het poortje. En het hek moet een minimumhoogte van 1,22 m hebben. Let er ook op dat het hek geen dwarsbalken heeft die als opstapje gebruikt kunnen worden om over de omheining te klimmen. In het geval van een draadafsluiting mag de opening niet groter zijn dan 4,5 cm.

Aqualux International - Aqualux is een Frans merk waarvan de producten automatisch voldoen aan de strenge Franse eisen. Bij hen vind je bijvoorbeeld deze modulaire omheining die geschikt is voor ieder zwembad. Elke module heeft een kinderslot. Het slot is duidelijk zichtbaar waardoor je dus meteen ziet of de omheining gesloten is. De omheining wordt in een harde ondergrond geplaatst. Er is geen professionele apparatuur nodig.

Glazen omheining - Een duurdere, maar misschien ook mooiere, oplossing is een omheining uit glas. Is dit iets voor jou? Dan kan je je licht eens opsteken een lokale glashandelaar. Zorg er wel voor dat het glas gehard is om tegen onze Belgische weersomstandigheden bestand te zijn.

Betafence - Ook is het de moeite om je te verdiepen in het assortiment van Betafence, een grote producent die thuis is in omheiningen van alle kalibers. Bij hun vind je bijvoorbeeld de Bekazur® 2D, een paneelsysteem dat de toegang tot zwembaden belemmert.

2. Zwembadafdekking
Je kan ook voor een afdekzeil, afdekking of rolluik kiezen die moeiteloos het gewicht van een jong kind draagt. Er bestaan ook afdekkingen die het gewicht van een volwassen persoon kunnen dragen (tot 100 kg)  zonder dat er schade aan de afdekking of het bevestigingssysteem wordt toegebracht. Een goed afsluitbare en beloopbare zwembadoverdekking is bovendien niet enkel veilig, het is ook handig om een zwembad te vrijwaren van vuil en warmteverlies. Merken zoals Covrex® en T&A maken zwembadafdekkingen die superveilig zijn. Belangrijk is natuurlijk wel dat je niet vergeet om de zwembadoverdekking te sluiten na gebruik of wanneer er geen ouderlijk toezicht aanwezig is.

Covrex® Classic - De Covrex® Classic is een rolluik dat specifiek ontwikkeld is om aan de Franse veiligheidsnorm te voldoen. Dit rolluik is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan uitgerust worden met veiligheidshaken. Dit biedt een nog betere beveiliging waardoor zelfs volwassenen zonder kans op breuken over het rolluik kunnen wandelen. Een handgreep is eveneens beschikbaar.

AquaGuard - De AquaGuard afdekking van T&A is een echte veiligheidsafdekking. Deze afdekking maakt gebruik van een hydraulisch mechanisme zodat elektriciteit in de buurt van het zwembad wordt vermeden. Het zwembad wordt hermetisch afgesloten voor de optimale veiligheid van kinderen, huisdieren en volwassenen. Dankzij de opwaartse kracht van het water onder de afdekking kan een gewicht van meerdere honderden kilo’s worden gedragen. Daarenboven is de AquaGuard zelfvergrendelend en moeten er dus geen extra manuele en tijdrovende bevestigingen worden uitgevoerd.

3. Zwembadoverkapping
Een zwembadoverkapping combineert eigenlijk al het goede van een omheining en een afdekking. Door een zwembad te overkappen kunnen kinderen op geen enkele manier bij het water. Overkappingen zijn meestal van glas waardoor je goed kunt zien wat er in en om het zwembad gebeurt. En een extra voordeel van de overkapping is dat je het zwemseizoen aanzienlijk verlengt. Je kan kiezen tussen lage, middelhoge of hoge overkappingen.
Champion - Champion is de laatste nieuwe zwembadoverkapping van Axess Europe. Deze overkapping heeft een telescopische behuizing en een lichte, stabiele structuur. De transparante panelen bieden een perfect zicht op het zwembad, ook wanneer de overkapping gesloten is. De behuizing kan tegen sneeuwbelasting van 45 kg per vierkante meter en heeft een windbestendigheid tot 110 km/h. Daarnaast beschikt deze overkapping ook over een afsluitbaar beveiligingssysteem dat de veiligheid van kleine kinderen en huisdieren garandeert.

Swing - De lage overkappingen van Aura worden nu standaard uitgerust met de ‘Swing’-optie die zorgt voor de juiste krachtverdeling bij het openen en sluiten van een lage afdekking. Op die manier beschermt Aura niet alleen kleine kinderen en huisdieren maar ook de rug.

4. Plonsalarm
Een plons- of zwembadalarm is een toestel dat je waarschuwt wanneer het wateroppervlak plots hevig in beweging komt. Het spreekt voor zich dat je het alarm moet uitzetten wanneer er gezwommen wordt. Kinderen zijn tijdens het zwemmen dus niet beschermd tegen verdrinking. Zulke alarmen geven alleen aan wanneer iemand het zwembad onbewaakt betreedt. Verder zijn ook een polsalarm en een camerasysteem goede opties om het zwembad veiliger te maken.

Safety Turtle 2.0 - Deze kleine, groene schildpadarmband is het perfecte polsalarm voor kleine kinderen en zelfs huisdieren. Het alarm kan gemakkelijk aan een halsband worden bevestigd. Je hebt een plastic sleutel nodig om het armbandje uit te trekken, dus het is onmogelijk dat een huisdier of kind hem kan verwijderen en onopgemerkt in het water kan glijden.

Brickhouse - Dit zwembadalarm van Brickhouse wordt aan de zijkant van het zwembad geïnstalleerd. De schuifregelaar maakt het gemakkelijk om het alarm aan of uit te schakelen. Ook zijn de verschillende alarmfuncties duidelijk gelabeld.

Veiligheidsboei - Dit zwembadalarm van Poolguard heeft de vorm van een verkeerskegel, en straalt een en al veiligheid uit. Eventueel kan je hem met een koordje aan de zijkant van je zwembad bevestigen als je niet wilt dat het alarm buiten bereik drijft.

 

Lees meer tips in ZwembadenPlus magazine