WELKE STAPPEN DOORLOOP JE OP WEG NAAR JOUW EIGEN ZWEMBAD?

Je was er al jaren van aan het dromen, maar had altijd wel een excuus om het niet voor werkelijkheid aan te nemen. Tot je op een punt komt dat alles een beetje op zijn plaats valt en je begint te beseffen dat een eigen zwembad wel echt een meerwaarde zou zijn voor je leven. Dan ga je heel gericht op zoek naar de juiste informatie om je te begeleiden doorheen al de stappen van een zwembadrealisatie. En dan kom je bij ZwembadenPlus terecht. Graag geven wij je al het nodige advies! 

 



STAP 1: De natuur - en de gemeente - beslissen

Komt het zwembad in een bestaande tuin of start je op een nieuwe bouwplaats? Steeds zijn zon, bomen en oriëntatie de bepalende factoren voor de inplanting van een zwembad. Deze 3 factoren bepalen de ligging van je zwembad.

 

Voor de bouw van een zwembad is een grondonderzoek belangrijk. Een sondering met naderhand eventueel een bijkomende stabiliteitsstudie detecteert welke acties er nodig zijn voor het plaatsen van een zwembad zonder dat er later kans is op verzakkingen of andere problemen. Elke grondsoort vraagt een andere aanpak en dus kennis van zaken.

 

Op de tweede plaats moet je bij je gemeente nagaan wat de bouwkundige vereisten op jouw bouwplaats zijn en of er een bouwvergunning nodig is voor de aanleg van een zwembad. Dit is regionaal bepaald.

 

Hou er bij een bestaande tuin rekening mee dat de aanleg van een zwembad schade met zich meebrengt. Ook wanneer je vertrekt van een blanco canvas is een samenwerking met een tuinarchitect te overwegen om een afgewerkt totaalplaatje te realiseren. Niet alle stappen moeten tegelijk gebeuren, maar bepaalde voorzieningen kunnen schade achteraf beperken. Is je bouwplaats gesloten of halfopen en weet je dat er ooit een zwembad gaat komen, dan is het zinvol om de basiswerken van de kuip te doen voordat je aan de woning begint. Zo bespaar je heel wat kosten achteraf! 



STAP 2: Looks bepalen de keuze
Grof genomen onderscheiden we drie soorten zwembaden. De bouwkundige baden, standaard monoblokbaden en monoblokbaden op maat. De keuze hiertussen hangt op de eerste plaats af van de look-and-feel die jij voor je zwembad voor ogen hebt. Het zijn dus de uiterlijke kenmerken die de keuze van je zwembad bepalen.

Een standaard monoblok volgt qua model en maat de mal van fabrikant. Hierin zijn tegenwoordig al verschillende mogelijkheden. Bij zwembaden op maat (bouwkundig of monoblok) zijn afmetingen, vorm en extra’s quasi onbeperkt. Maar voor je droomt van een rond bad, een ovaal of een inktvlek, in onze Lage Landen heb je altijd nood aan een afdekking en die is bijvoorbeeld bij een ovaal bad onmogelijk. Standaard monoblokbaden worden vervaardigd uit diverse kunststoflagen die per fabrikant verschillen. Standaardkleuren zijn blauw, wit of grijs maar ook tal van andere kleuren zijn verkrijgbaar. Een monoblok op maat wordt meestal vervaardigd uit platen die dan aan elkaar worden gelast. Als laatste type monoblok hebben we er één uit inox. Het lassen van inox is een specialisatie en kan alleen succesvol worden uitgevoerd door ervaren vakmannen. Hiervoor is het zinvol, zoals bij alle types van zwembaden, dat je vraagt naar referenties die je kan gaan bekijken. Alle monoblokbaden en baden uit gegoten beton zijn volledig waterdicht. Dit heb je ook nodig om de gekozen afwerking (mozaïek, natuurtegels of keramische tegels) op te verlijmen. Een bouwkundig bad dat gemetst werd is niet waterdicht, waardoor het afgewerkt moet worden met een waterdichte liner. Door de afwerking met een liner of tegels bij bouwkundige baden zijn kleuren, motieven en schakeringen eindeloos.

Het karakter van je bad moet passen bij je woning. Dit kan zoals gezegd door de afwerking van het bad, maar bij een monoblok zal dit vooral gebeuren door de stenen die je rond je bad plaatst. Voor een mooi esthetisch effect zorg je ervoor dat het bad zo geplaatst wordt dat de stenen mooi aansluiten op de rest van het terras. Het is dus belangrijk te berekenen wat de maat van je stenen - inclusief voegen - is om met een volle steen aan het bad uit te komen. De plaatsing van een monoblok gebeurt beduidend sneller dan de bouw van een bouwkundig bad. We spreken gemiddeld genomen over een duur van 2 weken voor een monoblok ten opzichte van 1,5 maand voor een bouwkundig bad.



STAP 3: Techniek techniek techniek
De technische installatie is het middelpunt van je zwembad! De juiste pompfiltercombinatie is van cruciaal belang voor de werking van je zwembad. Het water moet immers constant perfect zuiver zijn. Wil je de waterbeleving versterken door extraatjes zoals jets, massagestromen, bruisplaten in de bodem, watervallen of fonteintjes? Wil je het bad graag sportief gebruiken en er echt in trainen met een tegenstroominstallatie? Wil je het bad voorzien van sfeervolle verlichting? Ook al deze opties vereisen techniek waarvoor je plaats moet voorzien.

De technische ruimte is de plaats waar alle nodige pompen, filters en sturingen zijn voorzien. Hier wordt de waterkwaliteit van je zwembad gemonitord en bijgestuurd. De plaatsing van de technische ruimte is van cruciaal belang. Deze moet zo dicht mogelijk bij je zwembad zijn zodat de leidingen niet eindeloos lang worden. Er moet voldoende elektriciteit aanwezig zijn om de installatie te laten draaien, zeker als je eraan denkt een warmtepomp te installeren. Deze ruimte moet zeker vorstvrij zijn, dus denk aan isolatie of eventueel een automatische vorstbeveiliger. Belangrijk is ook een mogelijke aanwezigheid voor afvoer van water. Dit zal de keuze van je filter bepalen. Bevindt de technische installatie zich in de kelder (en niet in een poolhouse) dan moet je sowieso een waterafvoer voorzien voor als het eens misgaat! Hou er rekening mee dat wanneer een technische installatie zich lager dan het zwembad bevindt, de jaarlijkse kosten zullen stijgen omdat er meer hoogte overbrugd moet worden voor de watercirculatie. Als laatste moet de ruimte ook voldoende groot zijn. Niet alleen voor de pompen en filters, maar ook voor verplichte onderdelen zoals de lekbakken of een eventuele breektank.

Laat je voor de grootte en de inrichting van de technische ruimte adviseren door je zwembadbouwer. Hij weet welke toestellen nodig zijn voor de wensen die jij hebt. Hij weet wat de beste keuze in waterbehandeling is voor de afwerkingsmaterialen die jij hebt gekozen. Hij weet ook wat er nodig is om technisch in orde te zijn. Vertrouw op je vakman!

STAP 4: Het financiële plaatje, denk op lange termijn
Voor een degelijk zwembad start de prijs nagenoeg bij 50.000 euro btw inbegrepen. Het prijskaartje van je zwembad wordt natuurlijk voor een deel bepaald door de extra functies die je eraan wil toevoegen. Hoe meer afwerking je wil, hoe architecturaler je bad uitgebouwd is en hoe meer snufjes je in gedachten hebt, hoe meer budget je moet voorzien. 

Een belangrijk punt dat hier niet uit het oog mag verloren worden, is de TCO of de total cost of ownership. De toename in water- en energieverbruik zal merkbaar zijn op je jaarlijkse facturen. Ook hier speelt het type zwembad een rol. Zie je graag een overloopzwembad (infinity pool)? Dan zal de kost voor je waterverbruik aanzienlijk hoger liggen omwille van de extra verdamping. Veel kosten die je bij de bouw van je zwembad doet, kunnen de onderhoudskosten op lange termijn beperken, door het verbruik van energie en de verdamping van water te verminderen. Hierbij spelen de juiste filters en pompen, het toevoegen van een afdekking en het gebruik van zonne-energie een belangrijke rol. Zeker een investering waard dus.

STAP 5: Vind de juiste bouwer
Heb je gekozen welk zwembad je wil? Dan komt de zoektocht naar een zwembadbouwer die gespecialiseerd is in jouw keuze. Schrijf enkele bouwers aan voor een offerte. Samen referenties gaan bezoeken is altijd een goed idee zodat de zwembadbouwer precies weet wat jij in gedachten hebt en zodat jij weet dat de bouwer ervaring heeft in hetgeen jij wilt. Je wil een bouwer die dit al vaak gedaan heeft. Controleer ook de solvabiliteit van het bedrijf waarmee je in zee gaat. Je zou niet de eerste zijn die het voorschot voor het zwembad kwijt is aan een firma die de boeken moest sluiten.

Wanneer je de offertes van de verschillende bouwers naast elkaar legt, let er dan op dat de gebruikte materialen overeenkomen zodat je appelen met appelen vergelijkt. Spreek met de zwembadbouwer goed over de stappen die volgen en op welke termijn. Wat verwacht de bouwer eventueel van jou en tegen welke datum? Zijn er andere aannemers, zorg dan dat iedereen goed op elkaar afgestemd is. En spreek ook over wat er gebeurt als er iets misloopt in de planning. Als de werken eenmaal zijn gestart, vertrouw je op de kundigheid van de bouwer. Wanneer de leidingen geplaatst zijn, vraag je een druktest als ze nog openliggen. Door druk op de nieuwe leidingen worden eventuele lekken zichtbaar en kunnen ze dadelijk hersteld worden. Wanneer de druktest zonder problemen verloopt, weet je dat eventuele lekken achteraf veroorzaakt werden door andere werken in de tuin. Als de bouw voltooid is, laat je je goed informeren over de werking van de technische installatie en het nodige onderhoud. Vergeet niet dat de elektrische installatie van je huis moet herkeurd worden na de bouw van het zwembad.

En dan is het genieten geblazen! :-)

 

LEES MEER TIPS IN ZwembadenPlus magazine