Welke verharding of bestrating rond het zwembad?

Het is beslist: er komt een zwembad of zwemvijver! Maar wat met de afwerking en bestrating errond en bij uitbreiding ook meteen voor je terras. Uiteraard wens je een mooi totaalplaatje, bij voorkeur ook in harmonie met het interieur. De mogelijkheden zijn legio.

Ga je voor tegels? Zo ja, in beton, keramiek of natuursteen? Elk materiaal heeft zijn eigenheid én prijs. Misschien geniet hout, in de vorm van een hardhouten buitenparket wel je voorkeur. Weet dat er ook alternatieven bestaan, onder meer in bamboe maar ook in thermisch gemodificeerd hout, (hout)composiet of zelfs vezelcement. Liever gewoon gras? Kan ook, maar houd er rekening mee dat er dan onvermijdelijk meer vuil in het zwembad belandt, niet in het minst door vuile kindervoetjes. Verharding is geen must, maar in veel gevallen wel een aanrader. Enkele oplossingen, nieuwigheden en blikvangers toegelicht.

 

Vezelcement met uitstekende antislip-eigenschappen
Weer iets helemaal anders zijn de Cedral terrasplanken in vezelcement, gemaakt van cement, cellulose, zand, synthetische vezels en water. Dit materiaal heeft zichzelf al bewezen als gevelbekleding en vindt nu ook steeds vaker zijn weg naar het terras. Logisch, dit onderhoudsvrije materiaal is bijzonder vormvast, ook bij sterke temperatuurschommelingen. Het splijt en splintert niet. De vezelcement is in de massa gekleurd en laat na verloop van tijd een natuurlijke verwering toe, te vergelijken met hout. Zeker niet onbelangrijk rond het zwembad: vezelcementplanken bieden een hoge slipweerstand, zelfs als ze nat zijn, en hebben een aangename touch-and-feelfactor. Verkrijgbaar in vier tinten: zachtgrijs, diepgrijs, steenrood en zandbeige.

 

Thermisch hout als duurzaam alternatief
Onder meer thermisch gemodificeerd essenhout, dat door middel van een specifieke hittebehandeling wordt verduurzaamd tot klasse 1, vormt een prima én ecologisch alternatief voor tropisch hardhout. Van Carpentier zijn de HOTwood Essen terrasplanken, onder meer verkrijgbaar in bol geschaafde uitvoering waardoor de waterdruppels er sneller afglijden. Bovendien kunnen de planken eenvoudig geplaatst worden, dit dankzij het onzichtbare Grad-bevestigingssysteem met een aluminium onderconstructie met voorgemonteerde clips. Ze laten zich ook terug demonteren – met behulp van een handige sleutel – waardoor deze terrasplanken niet alleen duurzaam maar ook circulair zijn. Thermisch essen vergrijst mooi, al wordt wel aangeraden om het meteen na plaatsing te behandelen met een vuil- en waterafstotend product dat voor een mooiere en egale vergrijzing zorgt.

 

Hongaarse punt in bamboe
Ook bamboe werpt zich al een tijd op als duurzaam en ecologisch alternatief voor hardhout. Logisch, bamboe groeit snel, heeft een hoge hardheid en leent zich perfect voor interieur- maar ook buitentoepassingen. Dit laatste is zeker het geval voor MOSO Bamboo X-treme. Deze planken combineren een CO2-neutrale voetafdruk met uitstekende materiaaleigenschappen, ook dankzij een complex Thermo-Density® productieproces dat de bamboe beschermt en extra robuust maakt. Omdat het bon ton is de exquise interieursfeer tot buiten door te trekken, zijn de bamboe terrasplanken ook verkrijgbaar met een stijlvolle Hongaarse punt. Toegegeven: zo’n legpatroon op je terras of rond het zwembad oogt chic. Ook deze vloer laat zich schroefloos monteren dankzij het clipsysteem.

 

Kleiklinkers
Bij kleiklinkers denk je misschien in eerste instantie aan opritten en paden, maar je kan er net zo goed je zwembad mee omzomen. Meer nog: door de hoge glijweerstand is de kleiklinker meteen een heel praktische keuze. Bovendien worden kleiklinkers wel aangenaam warm, maar nooit zo heet dat je je voeten brandt. Het uitgebreide aanbod vindt niet alleen zijn weg naar landelijke projecten, maar ook naar eigentijdse architectuur en tuinen met eigenzinnig cachet. Nieuw van Wienerberger is Passaqua, een waterpasserende strengpers- klinker die inzet op meer duurzaamheid en toelaat dat het water kan infiltreren in de bodem. Concreet: de klinkers hebben afstandhouders voor voegen van 6 mm breed. Het regenwater kan zich via deze voegen een weg banen naar de ondergrond. Hierdoor is er bovendien minder kans op groei van algen, mossen en onkruid in de voegen, zonder dit weliswaar helemaal uit te sluiten. Wil men helemaal geen onkruid? Dan kan met kiezen voor gewone kleiklinkers waarvan de voegen worden afgewerkt met voegmortel.

 

Betontegel met digitale toplaag
Ook betontegels lenen zich uiteraard voor de doorgaans budgetvriendelijke verharding rond het zwembad. Weet dat geïmpregneerde betontegels, weliswaar duurder dan de onbehandelde betontegel, aanzienlijk minder gevoelig zijn voor vuil en vlekken. Daarnaast bestaan er ook meer luxueuze betontegels met een dek- of toplaag. Nieuw van MBI is Geo- ProArte, een nieuw soort sierbestrating die meteen goed is voor een gegeerde German Design Award 2022. Deze nieuwe sierbestratingscategorie maakt levensechte designs mogelijk dankzij het innovatieve, keramische design. De keramische laag bindt zich met de textuur van de betonnen drager voor een hoogwaardig visueel effect en waarheidsgetrouwe imitaties van bijvoorbeeld kwarts en hardsteen. Daarnaast noteren we een aantal motieven – zoals dit flower dessin – en een fraai houtdecor in drie tinten. De viervoudige beschermlaag maakt de tegels bestendiger en beschermt ze tegen vloeistoffen, vetten en zuren. Een doorgaans prijsgunstiger alternatief voor keramische tegels en natuursteen dat zeker mag gezien worden.

 

Chic keramiek
Ook voor keramische tegels valt heel wat te zeggen: ze zijn onderhoudsvriendelijk, kleur- en slijtvast, vorstbestendig en uitstekend bestand tegen vlekken. Daar staat doorgaans wel een prijs tegenover, al blijft keramiek doorgaans wel goedkoper dan natuursteen geschikt voor buiten. Steeds vaker kiest men ervoor de tegels van het interieur door te laten lopen op het terras, met zelfs de voegen in elkaars verlengde. Binnen- en buitenruimte lopen op deze manier haast naadloos in elkaar over, zeker wanneer de schuiframen open gaan. Voor buiten vormen tegels met een voldoende slipweerstand – zeker rond het zwembad - een aanrader. Diverse merken bieden dezelfde tegels aan in diverse diktes, waardoor men voor het interieur voor een dunnere variant met minder slipweerstand kan kiezen. Wat de look betreft, zijn de mogelijkheden immens: van tegels met houtlook – ook keramisch parket genoemd – tot allerhande beton- en natuursteenimitaties. In deze laatste categorie past onder meer de Ceramiche Supergres Astrum-collectie, keramiek geïnspireerd op travertin. Deze kalksteen is weer helemaal terug van weggeweest en maakt ook in het interieur terug furore. Astrum is verkrijgbaar in een dikte van 9 én van 20 mm – ook in een antislipversie – waardoor in- en exterieur perfect op elkaar kunnen worden afgestemd.

 

Karaktervol
Graag een karaktervolle vloer? Wat dacht je van de recent voorgestelde Bali-reeks van Ceramiche Coem. Deze collectie met keramische tegels, voor binnen, buiten én het gebruik in zwembaden, blijft niet onopgemerkt. Het opvallende decor, geïnspireerd op leisteen, toont kleurcontrasten variërend van wit tot geel, van rood tot bruin, van grijs tot groen en roest. Op de bodem van het zwembad komen de kleuren zo mogelijk nog beter tot hun recht. Bali is verkrijgbaar in twee kleurstellingen, diverse formaten, diktes en afwerkingen. Voor het gebruik in en rond zwembaden is de tegel trouwens verkrijgbaar met een antislip-oppervlak, dit aanvullend op de gebruikelijke finish voor binnen.

 

XXL
Keramiek vindt zijn weg niet alleen naar de vloer, maar doet dus ook dienst om wanden en muren te bekleden. Voor deze laatste toepassing bieden verschillende labels, naast tegels in diverse formaten, ook extra grote platen aan. Het resultaat: een harmonieus totaalplaatje. Zo is de ‘collectie Sensi of Casa dolce casa’, ontworpen door Matteo Thun voor Florim, verkrijgbaar in 7 formaten tot wel 120 op 280 cm groot. Deze XXL platen werden hier onder meer gebruikt voor de afwerking van het eigentijdse en langgerekte kanaalzwembad. Daarnaast biedt deze collectie de keuze tussen maar liefst 25 natuurlijke en ingetogen kleuren, 4 diktes en 4 afwerkingen, waaronder ook een antislip- finish. En niet onbelangrijk: deze keramiek is gemaakt van natuurlijke grondstoffen en bevat tot 41 % gerecycleerde materialen. Bovendien gaat Florim prat op het duurzame productieproces, zowel wat betreft het gebruik van water als energie die trouwens zelf opgewekt wordt. Een thema dat ook in de wereld van keramiek meer en meer aan belang wint.