De juiste robot in je bad

Bij de aanvang van het zwemseizoen hoort een grondige onderhoudsbeurt van je zwembad. Het is een jaarlijks ritueel dat de voorbode is van zomerse dagen die vragen om een verkoelende duik. De rest van de zomer wil je liefst zo weinig mogelijk met het onderhoud van je zwembad bezig zijn. Een gouden tip: zorg dat je regelmatig - minstens 1 keer per week - de zwembadreiniger zijn werk laat doen. Op die manier kost iedere onderhoudsbeurt minder tijd en blijft de hygiëne van je water gewaarborgd. Wij helpen je graag om de meest geschikte robot te selecteren.

Het spreekt voor zich dat een bad in een bosrijke omgeving meer last heeft van vuil dan een bad in een eerder agrarisch landschap. Maar maak je geen illusies, vuil in je zwembad valt niet te vermijden. Komt het niet met de wind aangewaaid of van de bomen gedwarreld, dan wordt het wel via de voeten in het water gesmokkeld. Op zich is dat geen probleem, op voorwaarde dat je het ook weer geregeld verwijdert met een zwembadrobot. Hoe vaker je hem aan het werk zet, hoe properder je water zal zijn. Er zijn verschillende soorten zwembadrobots. Om je te helpen bij je keuze zetten we enkele feiten op een rijtje en stellen we enkele populaire modellen voor.

Manuale zwembadrobots 
De titel verraadt het al: de manuele bodemreiniger bedien je zelf. De meeste modellen worden met een flexibele slang aangesloten op de filterinstallatie van het zwembad, meestal via de skimmer. Voordelen van deze robots? De prijs is zeer aantrekkelijk en je kunt zeer doelgericht vuil opkuisen. De volledige bodem van je zwembad handmatig kuisen, is een intensief en tijdrovend werk maar deze robots vormen wel de perfecte aanvulling op hun automatische vrienden, wanneer je een hoekje of kantje een extra beurt wilt geven. Of wanneer er zo weinig vuil in het bad ligt dat een volledige reiniging niet nodig is.

Automatische zwembadrobots 
Haal je een automatische robot in huis, dan kun je rustig een boek lezen of een hapje eten terwijl de robot zijn werk doet. Hij wordt zo geprogrammeerd dat hij de bodem systematisch afgaat en alle vuil opzuigt. Een aantal modellen neemt ook de wanden mee. Sommige mensen vinden dit een onbetwistbare meerwaarde omdat zo ook algen en bacteriën weggenomen worden. Anderen stellen dan weer dat vuil naar de bodem zakt waardoor de reiniging van de wanden weinig zin heeft. Vuil dat aan de wand blijft kleven (vaak aan de waterrand), zou te hardnekkig zijn om verwijderd te worden door een robot. 

Binnen de automatische modellen onderscheiden we twee categorieën: de hydraulische en de elektrische reinigers.

Hydraulische zwembadrobots 
Een hydraulische robot wordt, net zoals de manuele, via de skimmer of de borstelaansluiting aangesloten op de filterinstallatie. Hij gebruikt met andere woorden de filter als energiebron. In tegenstelling tot de manuele modellen doet hij zijn werk automatisch. De zuigkracht wordt bepaald door de kracht van de zandfilterinstallatie. Het vuil wordt naar de filter gezogen en wanneer die vol zit, slaat de installatie af tot je de filter schoonspoelt (backwash). De prijs van een hydraulische robot is aantrekkelijk en ze zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken.

Robots op hydraulische druk 
Deze robots worden aangesloten op de perszijde van de filterinstallatie. De aansluiting gebeurt dus op de nozzle of inlaatfitting. Omdat de skimmers actief blijven, behouden ze hun filtercapaciteit aan de oppervlakte. Bovendien hebben deze modellen een eigen opvangzak voor het opgezogen vuil zodat de voorfilter van de pomp niet vol raakt en je dus geen backwash hoeft te doen. Ze zijn eenvoudig in gebruik en zijn sneller dan de modellen die op de skimmer aangesloten worden.

Elektrische robots 
Elektrische zwembadreinigers zijn zonder meer het neusje van de zalm. Zij worden niet op de filterinstallatie aangesloten maar functioneren autonoom en elektrisch op laagspanning. Het vuil wordt verzameld in een opvangzak. Sommige modellen zijn ook verkrijgbaar in een uitvoering met afstandsbediening. Daarmee kan je de robot manueel sturen om een bepaalde plek nog eens extra te reinigen. Deze modellen zijn erg snel en doeltreffend maar wel duurder.

Criteria 
Welk model voor jou het meest geschikt is, wordt beïnvloed door de eisen die je stelt. Is snelheid belangrijk of ga je eerder voor nauwkeurigheid? Wil je de mogelijkheid om je robot manueel te sturen? Moet hij enkel de bodem reinigen of ook de wanden? Wat sowieso een doorslaggevend criterium is, is de grootte van je zwembad. De meeste hydraulische bodemzuigers zijn geschikt voor baden tot ongeveer 8 x 4 m. Is je bad groter, dan is een elektrische robot meestal de beste keuze, hoewel er tegenwoordig ook hydraulische modellen zijn die het grotere werk aankunnen. 
Belangrijk om weten is dat je keuze ook bepaald wordt door de bekleding van je zwembad. Voor een zwembad uit beton of met liner kies je een robot met gelrollers. Heb je een betegeld zwembad, dan ga je voor een robot met foamrollers. 

We stellen op de volgende pagina’s enkele modellen aan je voor.

Hydraulische robots

PIRANHA (POLLET POOL GROUP)
Zwembadtype: alle maten en vormen, alle types bekleding
Gewicht: 10 kg
Accessoires: 10 m slang
Extra: gepatenteerde, zelfcorrigerende turbines, legt een weg van
3 tot 5 m af voor hij draait, werkt probleemloos in ondiepere delen,
5 verschillende programma’s
www.ppgeurope.com
NAVIGATOR PRO (HAYWARD)
Zwembadtype: alle vormen, alle types bekleding
Gewicht: 10 kg
Accessoires: 12 m slang, bladvanger die bladeren en ander vuil verzamelt
voor ze in de fi lter terechtkomen
Extra: Smart Drive waardoor een gemiddeld zwembad in 3 à 4 uur volledig
gereinigd wordt, makkelijke aansluiting op skimmer
www.lmppoolparts.be
MX8 (ZODIAC) NIEUW
Zwembadtype: bovengronds of ingebouwd, alle vormen, alle
types bekleding, elke bodem (vlak of afl opend)
Oppervlakte: maximum 12 m x 6 m
Gewicht: 9,5 kg
Accessoires: 12 m slang, bladvanger die bladeren en ander vuil
verzamelt voor ze in de fi lter terechtkomen,
Extra: reinigt zowel bodem als wand,
Verplaatsingsnelheid: 7 m/min
www.zodiac-poolcare.com