De warmtepomp Aangenaam zwemmen van mei tot oktober

Het aanleggen van een zwembad is een hele investering. Dan wil je daar natuurlijk ook zo lang mogelijk gebruik van maken. Maar wil je wél van mei tot oktober in water van 26 graden kunnen zwemmen, maar níet duizenden euro’s verstoken aan brandstof, dan kun niet zonder een warmtepomp. In dit artikel zoemen we dieper in op deze warmtepomp. Wat zijn de voordelen, hoe werken ze en welke ontwikkelingen zijn er gaande?

Warmtepomp verlengt het zwemseizoen

Je kent ze wel: die eerste lentedagen in mei. Hoe fijn zou het zijn om op zo’n dag meteen het zwembad in te kunnen springen? Maar waar de lucht in een mum van tijd opwarmt, duurt dat bij water veel langer. Tegen de tijd dat het water een aangename temperatuur heeft van 26 graden Celcius zijn die paar mooie dagen al lang voorbij. Sterker nog: zonder verwarming gaat het bad die temperatuur überhaupt niet bereiken: de lentes en zomers zijn in België en Nederland simpelweg niet warm genoeg.

Een voordelige oplossing (want gratis stroom) is het installeren van zonnecollectoren, bijvoorbeeld op het dak van het poolhouse of de garage. Dit werkt prima om in de zomer de temperatuur van het bad op peil te houden, maar minder om het bad op te warmen in het voorjaar. Juist in deze periode is de energiebehoefte het grootst terwijl de intensiteit van de zon nog niet zo groot is. Het gevolg: in juli is je bad pas op temperatuur. Ook in het naseizoen is de zonkracht niet meer toereikend om de temperatuur constant te houden. In deze periode koelt het zwembad namelijk tot wel 2 graden per nacht af.

Wil je – betaalbaar – van mei tot oktober kunnen zwemmen, dan is een warmtepomp onontbeerlijk. Het meest gunstig is een combinatie van beide typen verwarming, maar dit vraagt wel om een grotere investering. Bekijk voor jezelf wat acceptabel is.

Zo werkt een warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar in de zwembadbranche wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde lucht/water-warmtepomp. Deze haalt energie uit de buitenlucht en geeft die af aan het zwembadwater. De warmtepomp is een gesloten systeem. Daarin wordt gas samengeperst tot een druk van 18 tot 20 bar, waardoor de temperatuur van het gas stijgt tot 45 à 50 graden. Het verwarmde gas gaat door een titanium warmtewisselaar waar het zwembadwater ook doorheen loopt. Hierdoor warmt het water op. Nadat het gas zijn warmte afgegeven heeft, wordt de druk verlaagd door middel van expansie. Het gas wordt een vloeistof die eveneens door een warmtewisselaar stroomt. De vloeistof neemt energie op van de omgevingstemperatuur en wordt weer gas.

Het geleverd vermogen van de pomp neemt af bij een lagere omgevingstemperatuur. Is het buiten 20 graden dan is het rendement beter dan als het buiten 10 graden is. In het laatste geval is de COP (Coëfficient Of Performance) ongeveer 3, dat wil zeggen dat elke kWh energie die je erin stopt goed is voor 3 kWh verwarmingsenergie. Gemiddeld ligt de COP bij warmtepompen in ons land rond de 4 à 5. Maar wat ben je nou op jaarbasis kwijt aan stookkosten? Het warmteverlies van een zwembad wordt bepaald door het verschil tussen de watertemperatuur en de omgevingstemperatuur. Natuurlijk speelt ook de isolatiewaarde van het bad een rol (het dek en de wanden). Wanneer we uitgaan van een gemetseld bad van 4 x 8 x 1,5 meter met een goed isolerend lamellendek dat dicht is wanneer het bad niet in gebruik is, dan kost de verwarming van het bad met een warmtepomp nog maar 500 tot 600 euro op jaarbasis.