Pompen of verzuipen

Waar moet je op letten bij de aankoop van je zwembadpomp? En hoe scheid je het kaf van het koren? Zwembaden Plus maakt je wegwijs in het ruime aanbod op de markt.

Als er één onderdeel van de technische installatie tiptop in orde moet zijn, dan is dat de pomp, klinkt het bij grossier Pomaz. “Want welke apparaten je ook aan je zwembad koppelt – van een automatische doseringsinstallatie tot een AFM-filter – ze bevinden zich allemaal achter die pomp. De pomp is de machine die het water uit het zwembad zuigt, vervolgens door de gehele technische installatie jaagt en weer terug het bad in perst. Geen goede pomp? Geen goed functionerend zwembad! Daarom kiezen wij voor pompen van de gerenommeerde fabrikant Speck. Zij zetten al decennialang de toon op het vlak van kwaliteit en betrouwbaarheid”, weet Marco Aarts.

Opgewassen tegen chemicaliën
Bij het kiezen van een degelijke pomp moet je vier aandachtspunten voor ogen houden. Die hebben betrekking op het materiaal, het geluid, de filter en het vermogen. Marco Aarts: “Kies een pomp van hoogwaardig materiaal dat optimaal bestand is tegen de chemicaliën in het zwembadwater. Het elektronische gedeelte en het mechanische gedeelte van een Speck-pomp zijn strikt gescheiden. Dat vermindert het risico op storingen, een aspect waar we bij Pomaz veel waarde aan hechten. Juist omdat een pomp zo essentieel is, kan jij je geen storingsgevoelig apparaat permitteren. Het pomphuis van polypropyleen is uit één stuk gegoten en bestand tegen alles waarmee een zwembadpomp te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur van het water en aan de chemicaliën. Ook het binnenwerk moet absoluut robuust zijn. De duurzaamheid van de waaier die binnenin de pomp het water in beweging brengt, is natuurlijk het allerbelangrijkste. Speck-pompen zijn daarom standaard geschikt voor gebruik met zoutelektrolyse.”

Geen hinderlijke BIJgeluiden
“Hoe stiller de pomp, des te prettiger”, aldus Marco Aarts. “Dat geldt zowel bij een binnenbad als bij een buitenbad, en niet alleen voor jezelf maar ook voor de buren. Een Speck-pomp werkt zeer stil en is uitgerust met of zonder frequentieregelaar. Dankzij de doordachte constructie functioneert de pomp optimaal zonder hinderlijke bijgeluiden. De installatie moet eveneens voorzien zijn van een zeef of een mand waarin haren, zand en steentjes worden opgevangen. Anders loopt de pomp veel sneller schade op en dat is zonde. Een Speck-pomp komt standaard met een dergelijke voorfilter. Dit biedt niets dan voordelen voor alle andere apparatuur die is aangesloten achter de pomp, dus ook voor de filterinstallatie. Eén keer in de zoveel tijd het deksel los draaien, het mandje eruit halen en schoonmaken, terug in de pomp zetten, het deksel erop en klaar!”

Standje lager of hoger?
“Speck-pompen kan je in vele vermogensvarianten verkrijgen, van klein tot heel groot. Wij zijn er voorstander van de pomp 24 uur per dag te laten draaien voor een betere waterkwaliteit, minder chloorverbruik, minder energieverbruik – zoals onze eigen testen bewijzen – en minder omgevingsgeluid. Dit kan heel eenvoudig worden afgesteld met een frequentieregelaar, die los of op de pomp is voorzien. Afhankelijk van de handeling die je moet verrichten, zoals filteren of automatisch chemicaliën toevoegen, is het nodig dat de pomp draait, maar niet per se continu op zijn topvermogen. De frequentieregelaar schakelt de pomp automatisch een standje lager of een standje hoger, precies wat benodigd of gewenst is. Op het beeldscherm van de frequentieregelaar lees je exact af wat er gebeurt”, legt Marco Aarts uit.

Permanente magneetmotor
Speck heeft een breed aanbod van pompen, geschikt voor de meest uiteenlopende residentiële zwembaden. Met het nieuwe zelf aanzuigende model Badu Profi zet Speck een nieuwe standaard: een exclusief en modern design, een maximale efficiëntie, fluisterstil en vijf jaar fabrieksgarantie. De ECO VS-versie van deze pomp is het neusje van de zalm. Zijn permanent magneetmotor met de ingebouwde frequentieregeling overtreft alle huidige energie-efficiëntiestandaarden en is nu al klaar voor de toekomst. Hoe werkt een permanent magneetmotor? In het algemeen wordt het magnetisme in een motor opgewekt door stroom door een spoel te sturen. Bij een permanent magneetmotor zijn er magneten ingebouwd waarbij alle dipolen voortdurend in dezelfde richting staan. Het voordeel van zo'n motor is dat hij kleiner, lichter, betrouwbaarder en vooral efficiënter is dan een motor met een gewikkelde bekrachtiging. Door permanent magneetmotoren toe te passen bij pompen in combinatie met een ingebouwde frequentieregeling, is het mogelijk om een motor langzaam te laten aan- en aflopen waardoor er flink wat energie wordt bespaard en de motor nauwelijks wordt belast.

 

 

 

Variabele snelheid
Nog het vermelden waard is de Badu EasyFit-pomp van Speck. Die is door haar ingenieuze constructie met behulp van vier verschillende optionele aansluitsets geschikt voor integratie in de meeste bestaande installaties. Je kan deze zelf aanzuigende pomp maximum drie meter boven of onder het waterniveau plaatsen. De motoras komt niet in contact met water zodat je op een volledige elektrische scheiding kan rekenen. Van de Badu EasyFit bestaat eveneens een ECO VS-variant. Die beschikt dan weer over een hoogwaardige motor met een variabele snelheid en past zowel in nieuwe als in bestaande baden.

 

 

 

 

 

De stilste op de markt
Pollet Pool Group is een internationale one-stop-shop in componenten voor de zwembadindustrie. Ook hier kiest men resoluut voor de 'Deutsche Gründlichkeit' van Speck. Sales manager Simon Bolleire licht de keuze toe: “In onze inspanningen om klanten producten van topkwaliteit met een modern design en de nieuwste technologie aan te bieden, was het onvermijdelijk dat er een samenwerking met Speck Pumpen werd aangegaan. Samen met Speck ontwikkelden we de volgende generatie van de befaamde Speck Badu 90, een bestseller onder de zwembadpompen die in samenwerking met Pollet Pool Group op hydraulisch vlak werd verbeterd en die al jaren dé referentie is in de industrie wat betreft betrouwbaarheid, efficiëntie en geluidsniveau. De gloednieuwe exclusieve PPG Deluxe pomp combineert de bestaande, bewezen kwaliteiten van het Duitse merk met de toevoeging van de nieuwste moderne technologieën. Dit is een high-end pomp die door Speck wordt geproduceerd, exclusief voor Pollet Pool Group. Het resultaat is een pomp met uiterst adequate hydraulische specificaties, een bijzonder hoog rendement en een hoogwaardig pomphuis en motorblok in een fris, wit en hedendaags design. De PPG Deluxe pomp behoort tot de stilste zwembadpompen op de markt. Last but not least bestaat ze zowel in 'single speed' uitvoeringen als in een versie met een variabele snelheid voor een minimaal energieverbruik. Kortom, de pomp is 'made in Germany' en dus van een uitmuntende, bewezen kwaliteit.”

 

 

 

Pompen en energie besparen
Het Amerikaanse Hayward staat bekend als de grootste producent van zwembadtoebehoren in de wereld. Zijn Max-Flo XL VSTD zwembadpomp is een van de laatste nieuwe aanwinsten in het gamma. “Deze pomp maakt gebruik van de variabele snelheidstechnologie, die tevens kan worden toegepast op de kleinste zwembaden”, verduidelijkt Gil Galle, verantwoordelijk voor de verkoop en de marketing bij LMP Pool Parts. “Zo’n variabele snelheidspomp levert aanzienlijke besparingen op. Het 24-uursfiltersysteem maakt een verlaagd vermogen en bijgevolg een gemiddelde bezuiniging van 75 procent op het elektriciteitsverbruik mogelijk. Daardoor is een investering in een variabele snelheidspomp in drie seizoenen al terugverdiend.”

Hoogtechnologische snufjes
De nieuwste telg van de familie kreeg de naam Super Pump VSTD. Al meer dan 40 jaar is de Super Pump van Hayward dé referentie onder de zwembadpompen. Het gloednieuwe variabele snelheidsmodel combineert de kwaliteiten van zijn voorgangers met exclusieve hoogtechnologische snufjes. Gil Galle: “De Super Pump VSTD beschikt over vier digitale ingangen voor het aansluiten van externe randapparaten zoals zuigrobotten, warmtepompen en rolluiken. Deze pomp is uiterst stil doordat ze minder snel draait tijdens het filtreren. De hoge snelheden worden uitsluitend aangewend bij het terugspoelen of bij zeer specifieke toepassingen. Andere kenmerken zijn de energiezuinigheid en de optimale prestaties. De bijgeleverde intuïtieve controlemodule verstrekt relevante informatie zoals realtimeconsumptieweergave. Naast een resem dagelijkse programma's pakt de pomp ook uit met een skimming-functie om het wateroppervlak elke drie uur automatisch af te romen.”

Minder stroom, minder water
Bij LMP Pool Parts staan efficiëntie en duurzaamheid hoog in het vaandel. “Dit komt sterk tot uiting in ons aanbod van zwembadpompen”, beklemtoont Gil Galle. “Ook de pompen van Espa zijn daar voorbeelden van. Zij zijn uitgerust met de Evopool-technologie. Die staat voor een betere automatisering, een betere filtering, een betere backwash en een betere besturing door de gebruiksvriendelijke app voor smartphones en tablets. In vergelijking met conventionele pompen kan de stroombesparing oplopen tot wel 84 procent en de waterbesparing tot 58 procent. En dat scheelt een flinke slok op de borrel!”

Optimale pompsnelheid
De Espa Silen Plus-pompen verenigen het beste van twee werelden: een zwembadpomp van Espa en een innovatieve frequentiebesturing, die speciaal voor zwembadinstallaties is ontworpen. Deze pomp behaalt de hoogst mogelijke resultaten met een zeer laag energiegebruik. Espa ontwikkelt ook eigen software voor zijn zwembadpompen waardoor ze een maximaal rendement oogsten. Zo kan de pompsnelheid naargelang de situatie worden aangepast. Gil Galle: “De optimale pompsnelheid ligt bovendien beduidend lager dan die van de standaard zwembadpompen. Door de lage pompsnelheden wordt het zwembadwater veel beter gefilterd, wat resulteert in een continu helder en schoon zwembadwater.”

 

Standaard


De IntelliFlo® van Pentair is het neusje van de zalm op vlak van zwembadpompen. Pentair was een van de eersten om met een frequentie gestuurde pomp op de markt te komen, en de IntelliFlo is dan ook al jaren dé standaard waaraan de andere variabele snelheidspompen worden afgemeten. Met de IntelliFlo met VSD heeft Pentair zelfs een verbeterde versie van de IntelliFlo op de markt. De IntelliFlo VSD is een variabele snelheidspomp waarmee het mogelijk is om exact de gewenste snelheid in te stellen, op elke moment van de dag en nacht. De “variabele snelheid” technologie stelt de pomp in staat om te draaien tegen een zeer lage snelheid. Zo’n trage werking vermindert het energieverbruik en het geluidsniveau drastisch. De IntelliFlo VSD vermindert de CO2 uitstoot en zorgt door de lagere snelheid en de langere filtercyclus voor een betere filtratie en een efficiëntere dosering van de chemicaliën. Bovendien is ze op 2 à 3 jaar al terugverdiend. De IntelliFlo VSD is voorzien van een display waarop je kan zien aan welke snelheid ze draait en hoeveel watt er verbruikt wordt. Met de geïntegreerde timerfuncties kan je deze pomp gebruiken zonder een extra besturing of interface. De zwembadeigenaar kan ze best in samenspraak met zijn zwembadbouwer laten instellen. Dan functioneert de IntelliFlo op de best mogelijke manier. Je hebt er dan geen omkijken meer naar vermits ze stand alone kan werken.

Met de antifreeze en de geïntegreerde timers bezit deze pomp enkele interessante features. De antifreeze gaat het kapotvriezen van de pomp tegen en via de geïntegreerde timers kan je een optimale dagcyclus instellen. Naast de VSD heeft Pentair nog een aantal andere frequentie gestuurde pompen in het IntellioFlo gamma, elk met hun specifieke eigenschappen.

 

Espa: www.automaticspraying.be
Hayward: www.lmppoolparts.be
Speck: www.polletpoolgroup.eu

en www.pomaz.nl

Pentair: www.intelliflo.eu