Bubbles zonder troubles

De knoop is doorgehakt. Er komt een spa. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Waar plaats je de hot tub het best? Wat moet je allemaal voorzien? Welke onderhoudsproducten moet je in huis halen?

Het hele jaar door genieten? Daarvoor heb je een spa nodig. Ontsnap aan de dagelijkse zorgen en zink even weg dankzij het intense genot van een heerlijk wellnessmoment. De warme weldaad van een spa in de tuin doet je even alle drukte en stress vergeten. Bovendien is het veel sneller geplaatst dan een zwembad. Het enige wat je nodig hebt om een spa te plaatsen is een waterpas ondergrond van beton, marmer, tegels of hout en een stroomkabel. Het type stroomkabel is afhankelijk van de gekozen soort spa. Je laat dus best een elektricien komen nadat je de spa van je dromen gekozen hebt. De positie van de hot tub is eveneens erg belangrijk. Hoe dichter de spa bij het huis staat, hoe vaker je er gebruik van zult maken. Daarnaast laat je de spa ook beter installeren op een plek waar je rustig en ongestoord kunt genieten. Een eventuele schutting is een kleine investering die echt rendeert. Een natuurlijke zonschutting – bijvoorbeeld een dakplataan – lijkt op het eerste zicht ook erg mooi, maar kan onprettige gevolgen hebben. Een spa is enkel gevoelig als hij open ligt, maar vallende blaadjes of stuifmeel van berken kun je beter beperken.

Topkwaliteit 
Spa’s bestaan in allerlei vormen, maten en kwaliteiten. Er bestaan in de wereld van hot tubs niet enkel gerenommeerde merken maar ook flink wat eendagsvliegen. Spa’s die online worden aangekocht leiden niet zelden tot horrorverhalen. Er is een wereld van verschil tussen Amerikaanse en Chinese kuipen. In China bestaat nagenoeg geen minimumnorm waardoor je zelfs voor pakweg 2.000 euro een spa kunt bestellen. Uiteraard kun je daar niet veel van verwachten. In de meeste gevallen is het zelfs weggegooid geld. Kiezen voor een topmerk is daarom een absolute must als je jarenlang van je investering wilt genieten.”

Artesian Spas, HotSpring, Caldera Spas, Cal Spas, Sundance Spas, Hydropool, Dimension One, Master Spas, Coast Spas, ... het zijn maar enkele van de bekende en betrouwbare merken. Bovendien is het van uiterst groot belang dat je een merkspa aankoopt bij een verkooppunt dat garantie en service aanbiedt. Er bestaan namelijk veel Britse Limited-bedrijven die na de verkoop van enkele honderden goedkope spa’s de boeken neerleggen. Het gevolg? Geen contactpunt, geen service, geen garantie en een hoop ellende.

Watermanagement 
Een spa onderhouden is kinderspel. Een hot tub is niet onderhoudsgevoelig maar vereist wel een beetje watermanagement. Indien je niet voor een volautomatische installatie kiest is het daarom noodzakelijk om twee à drie keer per week je chloorgehalte en zuurtegraad te meten. De combinatie van een juiste pH-waarde en de exacte hoeveelheid chloor staat garant voor proper, helder water waardoor andere onderhoudsproducten nagenoeg overbodig worden. Voor een zwembad met een gigantische hoeveelheid water kun je kleurenstrips gebruiken. Een kleine spa met constante temperatuur van pakweg 38 °C vereist een exactere aanpak. Een digitaal metertje kost je zo’n $ 70 maar is meer betrouwbaar dan een kleurenstrip.

Onderhoudsvriendelijk 
Filters spoel je wekelijks uit en reinig je twee keer per maand grondig. Zo’n drie tot vier keer per jaar is het noodzakelijk om je water te verversen. Een kunsthouten ombouw is erg duurzaam en vereist zo goed als geen onderhoud. Af en toe de buitenzijde afspuiten met een tuinslang volstaat. Een echte houten omkasting dient jaarlijks gesapt te worden. Leidingen? Die kun je onderhouden met een Tube Cleaner al is dat niet helemaal nodig indien je een goed watermanagement hebt en op tijd en stond je spa volledig reinigt. Witte vliesjes of biofilm ontstaan normaliter uitsluitend wanneer je de belangrijkste parameters – chloor en pH – verwaarloost. Heb je er toch last van? Biofilm is eenvoudig aan te pakken met een chloorshock.

Winterpret 
Een speciaal winteronderhoud? Nergens voor nodig! Je moet je hot tub in de winter gewoon zoveel mogelijk gebruiken. Er is niets ontspannender dan genieten van heerlijk bubbelend water tijdens een koude winteravond. Het zou zonde zijn om de spa tijdens de koudste maanden onbenut te laten. Een speciaal winteronderhoud is dan ook nergens voor nodig. Wil je de hot tub wegens omstandigheden toch niet gebruiken dan plaats je deze op de ‘sleep modus’ of zogenoemde antivriesstand. Het water kan dan in de kuip blijven staan. Wanneer je het water tijdens de winter uit de spa wilt, is het aan te raden de kuip volledig leeg te laten lopen en ook alle koppelingen los te maken zodat je geen vriesschade krijgt.

Feestje? 
Uiteraard wil je ook eens vrienden of familieleden uitnodigen om te genieten van je nieuwste aanwinst. Een feestje met alcohol en hapjes... kan dat? Dat kan! In principe mag alles in een spa. Een glaasje champagne drinken in de hot tub kan absoluut geen kwaad. Indien je toch wat zou morsen wordt dat simpelweg gefilterd. Maar met hapjes kun je uiteraard beter voorzichtig zijn. Als er bijvoorbeeld een stuk pizza in je water valt, kun je maar beter de kuip leeg laten lopen. Toch maar opletten dus. 

Oliën en vet zijn nefast voor een hot tub. Zonnecrème en bruinen zonder zon kunnen een ware nachtmerrie voor je bubbelbad zijn. Ze kunnen namelijk lelijke bruine randen op je kuip achterlaten die erg moeilijk te verwijderen zijn. Hygiëne is erg belangrijk om helemaal te kunnen genieten van je spa. Het is dan ook aan te raden om je gasten tijdens een feestje eerst te laten douchen vooraleer ze in je hot tub duiken. Zo voorkom je dat je water vermengd raakt met zweet, restjes bodylotion of andere verzorgingsproducten.

Ook handig! 
Is er nog ruimte en budget over voor wat extra accessoires? Een volautomatisch waterbehandelingssysteem is een flinke investering, maar het loont wel. Een spa is behoorlijk onderhoudsvriendelijk, maar een volautomatisch systeem geeft je nog meer tijd om écht te kunnen genieten. 
Een grote parasol of andere overkapping dient niet enkel als zonnewering maar neemt ook wind weg en voorkomt vallende blaadjes of stuifmeel in de spa. Er bestaan heel wat hot tubs met een geïntegreerd stereosysteem, maar je kan ook kiezen voor een apart toestel. Er bestaan flink wat mogelijkheden. Je kunt kiezen voor weerbestendige luidsprekers de je op je muziekinstallatie van binnen aansluit. Een andere optie is een draagbare speakerset voor je iPhone of iPod. 
De meeste bubbelbaden zijn standaard niet van handrails voorzien. Toch kunnen zulke instaphulpjes erg handig zijn. Het voorkomt uitschuivers en geeft oudere gebruikers een gevoel van veiligheid. Handdoekhouders! Het klinkt heel banaal, maar ze worden vaak vergeten. Enkele haakjes om badjassen op te hangen zijn ook een absolute must. 
Een buitendouche is eveneens een echte aanrader. Voor het relaxen kun je eventuele bodylotion of zonnemelk afspoelen. Er bestaan heel wat modellen in verschillende stijlen. 
Gekleurde ledverlichting geeft ‘s avonds extra sfeer tijdens het bubbelen. Kleurtherapie werkt ook op het gemoed en zou zelfs voor meer evenwicht in onze emotionele toestand zorgen.

Met dank aan Artesian Spas & Climaworld