Infraroodsauna’s, goed voor lijf en leden

Dat saunabezoek gezond is, staat als een paal boven water. Maar niet iedereen kan zonder meer genieten van een sauna. Onder andere mensen met hartaandoeningen en een hoge bloeddruk moeten zeer voorzichtig ermee zijn omwille van de hoge temperaturen die erin bereikt worden. Anders is het bij de infraroodsauna. Die heeft veel van de klassieke voordelen van een sauna, maar ontwikkelt geen hete lucht en bereikt geen extreem hoge temperaturen. In een infraroodsauna schommelen die tussen de 35°C en de 65°C. Die warmte zit bovendien in je lichaam. Infrarood ontwikkelt namelijk geen hete lucht zodat mensen met ademhalingsproblemen er ook probleemloos gebruik van kunnen maken.

Een infraroodsauna heeft een aantal voordelen. Ten eerste is er de energieconsumptie. Een gemiddelde infraroodsauna verbruikt 1,5 kW per uur. Een klassieke sauna 7,5 kW. Dat heeft voor een stuk te maken met de kortere opwarmingstijd van een infraroodsauna. Daarnaast is die laatste zeer makkelijk te plaatsen op bv. de slaapkamer. Het enige wat je nodig hebt is minimaal één vierkante meter ruimte en een stopcontact. Het voordeel is ook dat een infraroodsauna geen vochtige, hete lucht produceert die de omgeving van de ruimte kan contamineren. Het leuke aan een infraroodsauna is dat je lichaam opwarmt en niet de lucht rondom je. Je kan dus rustig een boek lezen of een glas fris drinken: je zal er je handen niet aan verbranden. In sommige modellen kan je zelfs naar een dvd kijken via het touchscreen waarmee je deze sauna programmeert. Het is een absoluut relaxte manier van ontspannen en dat is dus dubbel op. Is een infraroodsauna ook gezond? Jazeker. Hij kent de gezondheidsvoordelen van een klassieke sauna en voegt er nog enkele aan toe. De infraroodstralen warmen je lichaam op zodat je begint te zweten. Het zweetproces is niet zo heftig als bij een klassieke sauna, maar ontgiften doe je evenzeer. Afvalstoffen worden dus ook met infrarood uit je huid verwijderd. Maar vermits de stralen dieper in je lichaam doordringen, hebben ze ook een helende werking op je spieren, beenderen en gewrichten.

Werking voor het lichaam 
Naast de lichamelijke en geestelijke ontspannende werking, kan het gebruik van een infraroodcabine dus zorgen voor een verlichting van lichamelijke klachten. De straling verwarmt je lichaam van binnenuit. Omdat het lichaam zijn temperatuur op peil wil houden, probeert het de overtollige warmte af te voeren. De zweetklieren in de huid gaan zweet produceren, wat op zijn beurt dan weer verdampt aan het huidoppervlak. Ook via de bloedbaan wil het lichaam warmte afvoeren. Daarom gaat het hart harder werken waardoor de bloedcirculatie toeneemt. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van het hele lichaam. Afvalstoffen worden beter en sneller afgevoerd en de huid wordt gereinigd. De huid zal er gezonder uitzien en klachten van huidaandoeningen kunnen verminderd worden. De dieptewarmte van infraroodstraling kan ook voor verlichting van spier- en gewrichtspijnen zorgen. Pijnlijke en geblesseerde spieren herstellen namelijk sneller door de warmte en door de toevoer van het zuurstofrijke bloed.

Onderzoek 
Dat laatste werd onder andere aangetoond in een onderzoek dat uitgevoerd werd door twee Nederlandse instellingen. Beide voerden wetenschappelijk onderzoek uit en konden aantonen dat een infraroodsauna daadwerkelijk een heilzame uitwerking heeft op mensen met reumatische aandoeningen. Het onderzoek werd uitgevoerd met 17 proefpersonen die aan reumatoïde artritis (chronische gewrichtsontstekingen) lijden, 17 mensen met de ziekte van Bechterew (ontsteking van de wervelkolom die tot verstijving kan leiden) en een controlegroep van 21 gezonde proefpersonen tussen de 35 en 50 jaar.

Kuur 
Gedurende vier weken bezochten de proefpersonen twee keer per week een infraroodsauna. Zowel vooraf als tijdens de behandelingen, enkele dagen na afloop van de kuur en nog eens een maand later werden de effecten gemeten op pijn, stijfheid en vermoeidheid. De uitkomst was verrassend. De patiënten met reumatoïde artritis gaven na één saunagang van een half uur al aan dat de pijn en de stijfheid met zo’n 40 procent waren afgenomen. Bij de Bechterew patiënten was de pijn rond de 50 procent en de stijfheid zelfs 60 procent minder geworden. De verschillen tussen de situatie voor en na de het gebruik van de sauna waren volgens de onderzoekers zo groot, dat ze durfden gewagen van een aantoonbaar effect.

Herhaling 
Wat eveneens werd aangetoond is dat het gebruik van de infraroodsauna geen blijvend effect heeft. Een maand nadat de proefpersonen gestopt waren met de infraroodbehandeling, was de pijn weer helemaal terug. Om de helende werking van de infraroodstralen te bestendigen, moet de patiënt de infraroodsauna blijven gebruiken. Op de slaapkamer, bijvoorbeeld. Josie doet dat alleszins. Zij is een zware reumapatiënte en wist zich tot voor twee jaar geen blijf. Sommige pillen die ze moest nemen, verdroeg ze niet. Andere waren niet sterk genoeg. Ze lag regelmatig te wenen van de pijn. Tot ze een infraroodsauna kocht. Die staat op de slaapkamer en ze gaat er iedere morgen een half uurtje in. “Het helpt geweldig,” zegt ze. “Als ik op regelmatige tijdstippen in de sauna ga, dan is mijn reuma onder controle te houden en dan kan ik normaal functioneren. Het enige wat beter helpt zijn de thermaalbaden in Hongarije, maar daar ga je niet iedere week naartoe.

Af en toe steekt er nog eens een zware aanval op. Maar dat is gelukkig maar zelden. Mijn infraroodsauna maakt dat ik een normaal leven kan leiden.” Het onderzoeksteam waarschuwde de reumapatiënten anderzijds om de sauna niet te gebruiken wanneer de ziekte in een acute fase komt. Onder invloed van warmte veregert de onsteking dan immers. De sauna is alleen doelmatig zolang de ziekte in een rustige fase verkeert.

In een infraroodsauna kan je rustig een boek lezen of een glas fris drinken.

Soorten straling 
Infraroodstraling werd ontdekt door de Frederick William Herschel (1738-1822). Deze werd geboren in Hannover en was een bekend musicus en astronoom. In 1800 voerde hij experimenten uit om de warmte van de verschillende kleuren van het spectrum te meten en ontdekte dat de kleur die net buiten het rood lag, het warmste was. Dat werd infrarood genoemd. Later werd duidelijk dat er drie soorten infraroodstralen zijn: 
• IRA, 780 tot 1400 nm (nanometer) 
• IRB, 1400 tot 3000 nm 
• IRC, 3000 nm en groter De uitwerking van de verschillende infrarood- soorten verschilt nogal.
IRA 
De grootste dieptewerking in de huid ontstaat bij een golflengte in het infrarood A-gebied. Dit is een golflengtebereik van 780 tot 1400 nm. Met een dieptewerking van ± 6 mm in de menselijke huid heeft deze warmtestraling een therapeutisch karakter.
IRB
Deze vorm van infrarood wordt o.a. gebruikt in de meer eenvoudige en daarom ook goedkopere modellen infraroodstralers. De therapeutische waarde hiervan is niet bijzonder groot: de uitwerking van IRB beperkt zich simpelweg tot een aangename warmte op de huid.
IRC 
De doordringing in de menselijke huid van het infrarood C is niet erg diep, ongeveer 1 mm. De weldaad van de IRC-straling in de sauna is merkbaar in een spel van warm en koud in de huid en de bloedsomloop.

Zittend sporten 
Ook voor gezonde mensen is een infraroodsauna goed. Dat bewees de controlegroep van gezonde proefpersonen die aan het onderzoek deelnam. Deze mensen ervoeren een half uurtje in de infraroodsauna als zeer weldadig. Dat is volgens de onderzoekers niet zo vreemd want je lichaam wordt blootgesteld aan een warmte van 55 °C. Daardoor komt een heel fysiologisch mechanisme op gang om je lichaamstemperatuur, de zogenaamde ‘kerntemperatuur’, op peil te houden. Het hart gaat sneller kloppen, de bloedvaten verwijden zich, waardoor de bloeddruk wat daalt, de huid wordt warmer en je gaat transpireren. Met andere woorden: je sport terwijl je stil zit. Je lichaam werkt even hard als bij een jogger die in een rustig tempo loopt. Na afloop heb je hetzelfde vitale gevoel als na een poosje sporten. Alleen al vanwege deze ‘krachtsinspanning’ zou de saunabehandeling voor reumapatiënten volgens de onderzoekers aanbevelenswaardig zijn. Vanwege hun ziekte sporten ze vaak niet en dan is dit een aantrekkelijk alternatief.

Huisdokter 
De diverse sites met aanbiedingen van infraroodsauna’s zien tal van aandoeningen waarvoor het toestel soelaas zou bieden biedt. Volg even mee: artritis, astma, bronchitis, darmproblemen zoals constipatie, diarree of ziekte van Crohn, eczeem, overgewicht, gewrichtspijnen, hart- en vaatziekten, neus-, keel- en oorproblemen, depressiviteit, stress, lage en hoge bloeddruk, zwakke immuniteit en reuma. Al die beweringen kloppen ergens wel, als je de werking van de infraroodstralen bekijkt. Maar we raden toch iedereen aan om, vooraleer je zo’n apparaat aankoopt, eerst even contact op te nemen met de huisdokter. Wie de aanschaf overweegt, koopt beter ook niet het eerste het beste toestel. Schrijf op wat je wil dat de infraroodsauna voor jou doet en kijk dan welk model het beste is voor jou. Want er zijn toestellen die één straling uitsturen, maar je hebt er ook waarbij je de intensiteit van de drie soorten straling kan afstellen, op maat van jouw lichaam en je noden en wensen.

Met dank aan:
www.healthmate.be
www.alpha-industries.be
www.sunlighten.eu