Onderhoud van een spa

De kuip

Let bij de aanschaf van een spa op de kwaliteit van de kuip. Een goede kuip van een spa bestaat uit drie lagen: een acryl bovenlaag, een polyester onderlaag en vinyl ester tussenlaag. De combinatie van de drie materialen zorgt voor een vormvast, gehard bad dat tientallen jaren meekan. Zelfs een kuip van 20 jaar oud is nog prima te hergebruiken. Daarbij wordt het bad volledig nagekeken en gereviseerd met de originele wisselstukken. Let op: omdat vinyl ester een duur materiaal is maken sommige van de Chinese fabrikanten de tussenlaag dunner, of laten hem zelfs weg. “Je ziet dat niet bij aanschaf van je spa”, vertelt Dominique Lamberts, “die ziet er net zo mooi uit. Maar na 2 jaar beginnen de problemen met de kuip. En die kun je niet vervangen.”

Waterkwaliteit

Het onderhoud van een spa begint met een constante waterkwaliteit. Dat lijkt in het begin heel lastig, maar met de juiste begeleiding en de juiste producten is het makkelijk te leren. “In het begin is er altijd veel communicatie met de klant”, vertelt Lamberts. “We leggen alles uit en geven documentatie mee. Is iets niet helemaal duidelijk dan vragen we ze meteen contact op te nemen. Liever in korte tijd 10 telefoontjes dan dat dat dingen niet 100% duidelijk zijn en er fouten gebeuren. Een hoge zuurtegraad bijvoorbeeld is slecht voor de gezondheid, het tast de filter aan en de chloor werkt dan niet goed meer.” De waterkwaliteit kun je prima controleren met zogenaamde aquacheckstrips. Even in het water doppen en tegen de meter houden en je hebt alle waarden die je nodig hebt: pH, alkaliniteit, chloor- en/of broomgehalte.

Moderne baden hebben een apparaat in de spa, waardoor je zijn functionaliteit op elk moment via wifi op afstand kunt raadplegen. In hetegin dien je het water elke week te controleren, later telkens nadat je het water ververst hebt of wanneer je twijfelt over de kwaliteit. De pH-waarde geeft de zuurtegraad aan, die tussen de 7,2 en 7,6 dient te liggen. Anders werkt de chloor niet. Gebruik een pH-min middel als de pH te hoog ligt en een pH-plus middel als hij te laag is. De alkaliniteit is een indicatie voor het zuuroplossend vermogen. Idealiter ligt deze waarde tussen de 80 en de 120 ppm. Een te hoge alkaliniteit kan leiden tot neerslag van kalk, troebel water en huidirritatie. Een te lage alkaliniteit kan schommelende pH-waarden, corrosie van onderdelen en huidirritatie tot gevolg hebben.

Het chloorgehalte moet bij een spa ongeveer tussen 3 en 5 ppm liggen. Wanneer je het water ververst, geef je het water een ‘chloorshock’. Het gehalte is dan tijdelijk 10 ppm maar zakt in 12 tot 24 uur weer naar 5 ppm. In de tussentijd mag je niet in de spa! Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsmiddel voor het water, maar er kleven ook nadelen aan: het kan huidirritatie veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn. Bovendien is chloor niet geurloos. Er bestaan andere systemen zoals een ozonator of zoutelektrolyse die het werken met chloor beperken of het zelfs overbodig maken.

TIP: haal kussens tijdens de chloorshock uit de spa: door het hoge chloorgehalte slijten ze sneller. Voor het broom- of chloorgehalte (in geval van zoutelektrolyse) geldt eveneens een waarde van 5 ppm.

LET OP: Pas altijd eerst de alkaliniteit aan en dan pas de pH-waarde of het chloorgehalte.

Kalk

Kalk is een potentiële bron van problemen, maar de meeste filter- en pompsystemen kunnen prima omgaan met een beetje kalk. Woon je in een regio met hard water, overweeg dan om een antikalkmiddel in te zetten. Langdurige kalkafzetting op het verwarmingselement vermindert de werking ervan. Ook jets kunnen kapot door overmatige kalkaanslag, maar dit komt zelden voor. LET OP: voor een goede kwaliteit van het water van de spa heb je altijd wel een beetje kalk nodig. Je mag wel grondwater of ontkalkt water gebruiken, maar slechts voor de helft.

De spacover

De afdekking - nodig om verdamping en afkoeling tegen te gaan wanneer het bad niet in gebruik is -heeft extra aandacht nodig. Lamberts adviseert zijn klanten een lifter om onnodige slijtage tegen te gaan. Hoe voorzichtig je de afdekking ook van de spa haalt, elke keer dat je hem op de grond zet, slijt de bekleding een klein beetje. Op den duur leidt dit tot kleine gaatjes die water doorlaten. Het gevolg: er komt water in de isolerende mousse, de isolatiewaarde wordt een stuk minder en de afdekking wordt steeds zwaarder. Heb je een kat als huisdier? Bedenk dan dat de nagels van een kat hetzelfde effect hebben op de afdekking van de spa als op je leren bankstel. Vuil heeft eveneens een schurend effect. Maak de cover daarom regelmatig schoon met water en zeep (geen detergent). Gebruik hiervoor een zachte doek of spons, eventueel een zachte borstel voor hardnekkig vuil. Spoel de afdekking daarna grondig af en laat hem drogen. Regelmatige behandeling met een vocht inbrengende vloeistof zoals Cover clean zorgt ervoor dat de bekleding langer mooi en soepel blijft. Bij zorgvuldig gebruik gaat de cover zeker vier tot vijf jaar mee.