Wellness in Huis

JE EIGEN WETROOM

Wellness in huis is een verlengstuk van ontspanning. Wat als waterspetters en dansende zeepbellen lustig in het rond mogen vliegen? De nieuwste tendens in wellness is een ruimte met een open vloerplan dat volledig waterdicht en afgewerkt is in één en hetzelfde materiaal. Alles mag immers nat worden in een ‘wetroom’.

Tekst: Ingrid Allaerts

 

VAN DE OUDE GRIEKEN TOT HET HEDENDAAGSE JAPAN
Het concept van een ‘wetroom’ is niet nieuw. De oorsprong is duizenden jaren geleden terug te vinden in de publieke ruimten. Zo hadden de oude Grieken en Romeinen hun thermen. In de tweede eeuw voor Christus ontstonden de eerste publieke badhuizen. Aanvankelijk waren die badhuizen zeer eenvoudig ingericht maar gaandeweg werden ze steeds luxueuzer. Op het hoogtepunt van de Romeinse badcultuur bezochten de Romeinen vrijwel dagelijks de thermen. Naast een plek om te ontspannen en schoon te worden, was het een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Turkije en Marokko hebben hun hamams die intussen ook in ons land hun weg vonden. In Japan – een vulkanisch land – bevinden zich duizenden warmwaterbronnen. Japanners houden van baden. De Japanse badcultuur is gericht op ‘onsen’ en ‘sento’. Een onsen is een warmwaterbronbad dat gebruikmaakt van mineraalrijk water van diep onder de aarde. Een sento is een openbaar badhuis waar standaard water gebruikt wordt. Elke buurt in Japan heeft een openbaar badhuis. Het is een traditie om als gezin regelmatig gebruik te maken van een sento. Scandinavië heeft een vergelijkbare cultuur waarin de sauna mensen een manier biedt om te ontspannen en de gezondheid te bevorderen. Het woord 'sauna' komt van het Finse woord voor bad of badhuis. Sauna's zijn onlosmakelijk verbonden met de tradities in Scandinavië.

 

RUST
De trend Japandi betekent zoveel als de Japanse interpretatie van het Scandinavische wonen. Japandi verenigt het beste van twee werelden, de mix tussen het Scandinavische minimalisme en de Japanse verfijning. De populariteit van de Japandi-stroming is nog lang niet gaan liggen. De Japanse esthetiek straalt rust uit en is perfect om een spa-achtig badkamergevoel te creëren. Het bad of de douche vormt het middelpunt van de badkamer, het centrum van de thuisspa-ervaring. In een wetroom loopt de doucheruimte met eventueel verzonken bad volledig door in de ruimte. Door aparte onderdelen zoals de spatwand weg te werken, oogt de badkamer groter en rustgevender. Wat denk je ervan om na een verkwikkende douche af te dalen in een warm, rustgevend bad?

 

EEN GROEIEND FENOMEEN
De wetroom maakt deel uit van een grotere trend waarin wellness een steeds belangrijkere plaats inneemt. Waarom is de interesse voor wellness zo geëvolueerd? Aan het woord is Marjolein Nijs, ceo van Gervi. “Wellness krijgt meer en meer aandacht. Vooral corona heeft een enorme boost gegeven. De laatste jaren hebben mensen wellnesscentra ontdekt of wellness in hun vakantiehotel ervaren. Zo ontstond een grotere appreciatie. Geleidelijk aan willen mensen deze ontspanningsmogelijkheden ook in hun eigen woning integreren. Dat kan gaan van een kleine infraroodcabine in de badkamer tot een complete wellnessruimte met alles erop en eraan. Zo kregen we de vraag van een koppel vijftigers. Hun kinderen waren het huis uit en één van de kinderkamers kwam vrij. We mochten deze kamer omtoveren tot een wellness-ruimte compleet met enkele ontspanningszeteltjes, een sauna, stoomcabine, doucheruimte en een klein keukentje waar ze thee konden zetten.”

 

GEZONDHEID
Deze evolutie heeft ook te maken met een grotere bewustwording na corona over onze gezondheid. “Het valt me op dat een steeds grotere groep naar de sauna gaat en vertrouwd is met wellness”, vervolgt Marjolein Nijs. “Het is naast sporten en bewegen, beter slapen, gezonder eten één van de componenten van een gezonde levensstijl. Het heeft ook te maken met een zekere bezorgdheid over hun fysieke en mentale welzijn. Zo wil je kleine aanpassingen doen in je eigen levensstijl. Ik hoor heel veel redenen waarom mensen thuis de voordelen van wellness willen ervaren. Als je er vaker van wil genieten, is de stap naar een wellness thuis zeker te overwegen.”

          

 © POTIER STONE                                                                                             © POTIER STONE

 

SCHUIMEND RITUEEL
“Een wetroom deed me in eerste instantie denken aan onze stoomcabines omdat je daar ook met een heel hoge luchtvochtigheid te maken hebt. Het leuke is dat onze cabines uitgerust zijn met een ‘nadrogingsfunctie’. Je kan het vergelijken met de vaat in een afwasmachine die je na afloop niet meer moet afdrogen. Zo gaat ook het interieur van een stoomcabine nadrogen. Misschien is dit een interessante functie voor een wetroom?”

© CRISTINA RUBINETTERIE

 

Het wellness assortiment van Gervi is sinds kort uitgebreid met een schuimstoomcabine. Stel je een dampende badkuip voor die tot aan de rand gevuld is met warm water en zeepschuim. Het kinderlijke plezier om zeepbellen te blazen is nu voor het hele gezin van toepassing. Het nieuwe Espuro®-stoombad van Klafs combineert schuim met stoom voor een unieke bad- en wellnesservaring. Het schuim is speciaal ontwikkeld voor het Espuro®-stoombad en bestaat uitsluitend uit natuurlijke bestanddelen. De kokosnootsulfaten en gezonde vetzuren reinigen de huid terwijl een subtiel parfum je neus vult en het zachte schuim je omhult als een zacht deken.

 

REALISATIES
Interieurontwerper Deevie Vermetten (fermetti.be) gebruikt in zijn projecten vaak polyester. “We maken een structuur in hout. Hierop brengen we polyester aan. Met dit materiaal kunnen we een  vormvrije en naadloze afwerking maken die heel onderhoudsvriendelijk is. Wanden en vloeren in polyester lopen in één geheel over met andere elementen in polyester.” Deevie paste de techniek een eerste keer toe in zijn eigen woning. Na een post op Instagram was het hek van de dam. “Iedereen wilde plots een badkamer/ wellnessruimte in polyester. Door alles af te werken in één materiaal creëer je een groter ruimtegevoel. Het is een duurzaam procedé en alle vormen en kleuren zijn mogelijk.”

          

Voor dit project bij Jef en Kaat kreeg Deevie carte blanche. Het bad en de lavabo hebben we zelf vormgegeven.

Realisatie: Fermetti.be
Foto's: Jef Boes - www.jefboes.be

 

Deevie Vermetten wilde al langer een verzonken bad maken. In zijn nieuwe woning was dit mogelijk. Van in het bad - in de vloer verzonken - kijk je uit op de patio. Het bad is afgewerkt met roze polyester. “Het gebruik van polyester in de badkamer/ wellnessruimte is populair. Dat heeft te maken met het toenemend kleurgebruik in interieurs”, stelt Deevie Vermetten.

          

Realisatie: Fermetti.be
Foto: Kaatje Verschoren