Hoe krijgt je biobad of zwemvijver een fraaie look?

DUURZAME KWALITEIT, VOOR EEN SPETTEREND RESULTAAT

Ga niet enkel op vlak van water voor duurzame kwaliteit, denk ook aan de uitstraling. Met welk materiaal werk je best in het water en wat doe je errond? Dankzij de juiste look zal je biobad of zwemvijver verzinken in het geheel. En aldus vloeien helder en fraai mooi samen.

 

Organisch gegroeid
Cools Tuinaanleg uit Essen heeft hier aan de voet van een talud een spetterende zwemvijver gecreëerd. Het is net alsof deze waterpartij hier al altijd zo is geweest. Wat meteen opvalt: de organische vorm. De natuur lijkt er de hand in te hebben. “Voor de afwerking hebben we geopteerd voor duurzame materialen: leisteen en hardhout voor de terrassen”, vertelt Griet Cools ons. Van de steiger in acacia gaat de uitnodiging uit om een duik te nemen, en het is maar moeilijk om daaraan te weerstaan.

 

“Dankzij de natuursteen wint deze zwemvijver aan charme”, meent Griet Cools.

 

The sky is the limit
“Wij gebruiken altijd duurzame zwarte EPDM-rubberfolie. Deze is uiterst flexibel en laat zich vlot hanteren en verwerken op het terrein. Last van vouwen of plooien heb je nooit. Waarom zwart? “Zwart dringt zich niet op, maar het is algemeen geweten dat zwart ook warmte aantrekt, en dus geniet je zo van de extra opwarming van het water.” De folie wordt bij Cools tegen gemetselde wanden gelijmd. “Aan maten en vormen zijn we niet gebonden, the sky is the limit.” Hoe een zwemvijver wordt verfraaid op de oever is afhankelijk van de persoonlijke smaak van de klant. “Een klemprofiel oogt subtiel en discreet, een boordsteen speelt meer een decoratieve rol van betekenis.” “Wij gebruiken geen vijverfolie omdat folie wel eens ‘ooit’ zal moeten vervangen worden. Bij polyester en vinylester is dit niet het geval”, vernemen we van zwemvijverspecialist Mario Volders in Berlaar. Bovendien is dit materiaal ontegensprekelijk robuuster en minder kwetsbaar. “En geeft het ons echt onbeperkte vrijheid naar creatieve vormgeving toe.”

 

Grenzeloze levensduur
Het betreft glasvezel die in de vorm van matten, in twee lagen en overlappend, wordt aangebracht in polyesterhars. “Daarna volgt nog een topcoating en die wordt dan meteen uitgevoerd in de gewenste kleur.” Hou je meer van mozaïek of natuursteen als finishing touch? “Dat kan zeker, maar deze optie qua afwerking in het water tikt wel aan voor het prijskaartje. Nu, bij gebruik van natuurlijke materialen in een biobad, dat wel te verstaan vrij is van chloor en chemicaliën, is de levensduur eigenlijk grenzeloos.”

 

“Zo’n biobad in zwarte polyester verzinkt beeldig in het groen”, aldus Mario Volders.

 

Verbonden met de natuur
Minimalisme is sowieso troef bij Mario Volders. “Rond de waterpartij werken we bij Eenzwemvijver.be liever niet met verharding. Er is dus geen rand, het gazon sluit naadloos aan. Het liefst opteren we voor de fameuze infinitylook. Dan ervaar je dat het water als het ware de omgeving overstroomt. Tijdens het zwemmen zorgt dit voor een maximale verbondenheid met de natuur. We laten dan ook zoveel mogelijk het groen rondom aansluiten bij het water. Zeker bij een biopool in zwarte polyester, waarbij je echt het gevoel hebt dat het een zwemvijver is, werkt dit versterkend.”

 

VEILIG ANTISLIPOPPERVLAK

Rond de waterpartij werken met natuurlijk accenten is een prima idee. De Wienerberger-klinkers hebben een unieke kleisamenstelling en worden op hoge temperatuur gebakken. Vandaar dat dit authentieke bouwmateriaal een lange levensduur laat optekenen. De kleiklinkers zijn bestand tegen extreme vorst, druk, slijtage en de inwerking van strooizout en reinigingsproducten. Maar zo’n kwalitatieve onderhoudsvriendelijke klinker is niet enkel vormvast, ook de ruwe textuur speelt hem positief parten. Gladheid is hem vreemd, hij heeft een uitstekend antislipvermogen. Ideaal, zo beleven de kids veilige waterpret.

 

Natuurgetrouwe look
“Biobaden zijn hot omdat ze synoniem zijn voor gezond genieten. Het water voelt zacht en natuurlijk aan en er is geen algenvorming. Bij ons kiezen klanten veelal voor donkergrijze of zwarte bekleding die opgaat in de tuin, zo is het resultaat natuurgetrouw”, aldus Filip en Simon van VF Zwembaden. “Veelal werken we met een infinitypool, een overloopbad dus. Aan één of meerdere zijden heb je een overloop zonder skimmers. Met een biopool geniet je eigenlijk van het beste van twee werelden. Het is, zeg maar, een zwemvijver met zwembadcomfort. En je hebt absoluut geen winterafdekking nodig zodat je gans het jaar kunt genieten van de look.”

 

Bij VF Zwembaden heeft men aandacht voor het totaalplaatje.

 

Regenboogkleuren
Hoe kun je nu best zo’n biopool afwerken? “Bij ons worden biobaden bekleed met liner of vinylester. Alle kleuren van de regenboog zijn mogelijk. Leuk is de uitvoering in steenmotief.” Na het opstellen van een bouwplannetje kunnen handige mensen het ruwbouwwerk van hun biobad zelf uitvoeren, de leidingen leggen tot aan de technische ruimte en dan aanvullen met stabilisé. “De rest van de werken gebeurt best door een specialist zoals wij: bekleding, filterinstallatie, warmtepomp, eventueel ingebouwd of opbouwrolluik.” VF Zwembaden noteert een toename van te realiseren totaalprojecten. “Bij een biobad horen een poolhouse en een aansluitend terras in duurzaam hout of keramische steen.”

 

Gewapend voor morgen
Nieuw bij AllForPools: gewapende TPO-folie van SIKA, speciaal ontwikkeld voor biobaden, zwemvijvers en natuurlijke waterreservoirs. Uvbestendig, met een voortreffelijke microbiologische weerstand en bijzonder resistent tegen veroudering en slijtage. Niet onbelangrijk: bevat geen fungiciden, zware metalen, halogenen of weekmakers. Verkrijgbaar in acht kleuren en motieven. Zulke folie lassen is vakwerk. Voor wie het wil leren, informeer naar de georganiseerde opleidingen.

“Voor de afwerking van organische baden is een pvc-membraan nog altijd populair: betaalbaar, makkelijk te plaatsen, grote keuze qua kleur en dessin”, aldus Ludovic Cardenas van CF Group. “Maar vergeet niet dat roestvrij staal ook nog een optie is om te overwegen.”