Hybridebad: zwembad en zwemvijver in één

Een hybridebad is een zwembad met een plantenzone. In het zwemseizoen wordt het op dezelfde manier gereinigd, ontsmet en vrij gehouden van algen en biofilm zoals een normaal zwembad. Tijdens de winter ligt de reinigings- en ontsmettingsinstallatie stil en zuiveren de planten het water. Zo bespaar je een flink stuk op de energiekost.

Een hybridebad combineert de voordelen van een zwembad met die van een zwemvijver”, weet Bart Monbaliu van Biopool. “Enerzijds behoud je de natuurlijke look van een zwemvijver en anderzijds bekom je de helderheid van een zwembad. De donkere wanden zorgen voor een prachtig spiegeleffect en reflecteren je huis en je tuin in het water. De zwemperiode kun je verlengen door het bad tijdens de zwemmaanden – april tot oktober – af te dekken. Bovendien is het mogelijk om een hybridebad bij te verwarmen tot 28° Celsius met een warmtepomp. Buiten de zwemperiode laat je het bad open liggen waardoor je de tuin verfraait met een mooie waterpartij.”

Ook het model van een hybridebad speelt een esthetische rol. Van organische en rechthoekige vormen tot baden met een grasrand, onderloop of overloop, er is voor elk wat wils. Gaat een hybridebad ook gepaard met nadelen? “Welnu, houd rekening met de iets hogere kostprijs bij de aanleg van het bad.”

Biopool biedt een uniek systeem aan voor het controleren en het bewaren van de waterkwaliteit. Bart Monbaliu: “Het hybridebad wordt gefilterd met een zandfilter, eventueel in combinatie met een klassieke regeneratiezone met planten en vulkaangesteente. De waterbehandeling gebeurt door middel van een ionisatiesysteem. Dit systeem bewaakt en optimaliseert automatisch de pH-waarde en heeft een ionisatie van koperzilver. Verder kan het optioneel worden uitgerust met de injectie van waterstofperoxide of chloor. De installatie van de koperzilverionisatie kun je regelen met behulp van een bijgeleverde doseertabel. Zodra de reagentiavloeistoffen opgebruikt zijn, word je gealarmeerd. Je hebt de keuze uit vijf verschillende systemen voor watervolumes van 35 tot 155 kubieke meter.”

Zuinig en onderhoudsvriendelijk

Bij I&S Tuinen heeft zaakvoerder Ivan Scevenels een uitgesproken visie op hybridebaden. “De toekomst voor zwemvijvers is hybride. Want zeg nu zelf: ongestoord in eigen tuin zwemmen in zuiver water, dat is toch het nec plus ultra!”.

Toegegeven, een hybridebad is iets duurder dan een biologische zwemvijver. Dit heeft alles te maken met de bijkomende apparatuur die benodigd is. Maar voor de rest niets dan voordelen. Denk aan het glasheldere water zonder dat je genoodzaakt bent om chloor toe te voegen. Draad- en zweefalgen maken geen kans, gedaan dus met groen water en een glibberige bodem en wanden. Je hebt ook de mogelijkheid om vloertegels op de bodem te plaatsen omdat het zuivere water vuilafzet tegenhoudt.

Onderwaterverlichting komt beter tot zijn recht want de lampen worden niet bedekt met aanslag. De mogelijkheden om een hybridebad te verwarmen zijn uitgebreider dan bij een natuurlijke zwemvijver. Door de afwezigheid van chloor kunnen vogels, insecten en andere dieren volop van het water drinken, wat het biologische leven rond het bad bevordert.

Last but not least, een hybridebad is onderhoudsvriendelijk dankzij automatisatie en doseerapparatuur. Wat zijn zoal de nieuwste technologieën die in een hybridebad worden geïntegreerd?

“Aan de hand van een app die geïnstalleerd is op je smartphone of tablet kun je de werking van het bad sturen. Daarnaast is het een fluitje van een cent om met de app allerlei metingen te doen en resultaten af te lezen. Ook nog: zowel de verwarming als de bad- en de tuinverlichting kunnen via de installatie worden geprogrammeerd en aangestuurd.

Hybridebaden zijn sterk in opmars en ik merk dat ze hoe langer hoe meer de voorkeur genieten boven de conventionele zwemvijvers en zwembaden”, besluit Ivan Scevenels.