Kiezen voor een zwemvijver

Uit op een zwemmogelijkheid in de tuin? Denk niet uitsluitend aan een zwembad. De nieuwe zwemvijver gaat voor evenveel water- en zwemplezier en doet dat vaak beter – lees minder opvallend geïntegreerd in de tuin –, met gezond, helder water en een veel kleinere ecologische voetafdruk!

Tekst: Marc Verachtert

Puur

Weinig kans dat jij hoort bij het erg kleine groepje eigenaars dat jaarrond baantjes wil trekken in eigen tuin. Water- en zwemplezier is er voor de lente en de zomer. Het water in je tuin moet uitnodigen tot een verfrissende duik om warmte en stress van je lichaam te spoelen en natuurlijk om plezier te maken met kinderen, familie en vrienden. Dit wil je absoluut doen in gezond water, water zonder een (chloor-)geurtje aan en toch helder tot op de bodem. Zwemvijvers maken dat mogelijk.

 

ZWEMMEN IN STIJL
Zwemvijvers volgen bouwstijlen. In hun nieuwste look betekent dat strak van vorm, mooi geïntegreerd in het gazon of terras of er naadloos op aansluitend. In de tuin kan een zwemvijver, maar ook zevenhoog op een penthouse! Waar een zwembad kan, kan een zwemvijver. Ook inzake zwemcomfort hoeven zwembaden en zwemvijvers niet van elkaar te verschillen. Lengte, breedte en diepte … er bestaat niet zoiets als een minimum of een maximum maat. Er is maar één beperking: de contouren van je perceel of eigendom. Heuse zwemmers kiezen voor lang en smal; zo kunnen ze zwemmen zonder veelvuldig keren. Kinderen in huis? Dan maar liever een zwemkuip met hellende bodem, goed voor een ondiep gedeelte om te plonsen en een dieper eind voor ruimer waterplezier.

Hoff

 

ZWART IS WARM
Koudwatervrees bij het resoluut kiezen voor een zwemvijver? Overbodig! In de zomer klokt het water in een zwemvijver spontaan af op ongeveer 25°. Wil je het zwemseizoen verlengen richting voor- of najaar, dan kan dat even gemakkelijk als in het meest exclusieve zwembad. Denk aan een warmtepomp of – meer ecologisch – aan zonnematten of zonnekoepels. Bij die laatste ben je natuurlijk wel afhankelijk van de zonnesterkte en heeft het opwarmen meer tijd nodig. De donker gekleurde waterdichtingslaag, zo eigen aan een zwemvijver, is zonder meer een goede opwarmer voor het zwemwater in het voorjaar. Ze vangt zonnewarmte op en geeft die af aan het water. Ten opzichte van een blauwe liner maakt dat al snel een verschil van enkele graden. Hier en daar wordt zelfs gewag gemaakt van temperatuurverschillen van 6° en meer.

Groenfactor

 

MILIEUBEWUST WATERDICHT
De meeste zwemvijverbouwers zullen je trouwens aanraden om voor de waterdichting van je zwemvijver te kiezen voor EPDM-folie. Wellicht word je als milieubewuste consument bang bij het googelen van die afkorting. De volledige naam is namelijk Ethyleen-Propyleen- Dieen-Monomeer. Het staat voor een synthetische rubber, milieuverantwoord geproduceerd, met een levensduur die gelijk staat aan die van een kwaliteitsvolle tuin en bovendien recycleerbaar. Het past dus perfect in de ‘respect for nature’- filosofie van een zwemvijver. Weet dat er twee types EPDM zijn, genoemd naar de plek waar ze geproduceerd worden: Europa en Amerika. De eerste heeft een licht gewafelde oppervlaktestructuur en wordt daarom veelal in een atelier tot zak gelast die perfect de contouren aanneemt van de uitgraving in jouw tuin. Met Amerikaanse EPDM is dat evengoed mogelijk, maar deze wordt meer voor nauwsluitend maatwerk gekozen; hij wordt ter plaatse geknipt en gelast. Dit heeft een voordeel bij het realiseren van moeilijke hoekjes zonder dat daarbij storende plooien zichtbaar zijn. Ideaal dus voor een zwemvijver met een trap, een overloopgedeelte of ander hoogteverschil. Liever geen EPDM? Er zijn ook andere waterdichtingsmaterialen mogelijk; incluis zo goed als alles wat in de zwembadwereld bon ton is en dus ook bekleding met natuursteentegels, rondomrond als je wil.

Puur

 

EEN MOOIE FILTERINSTALLATIE
Er is één groot verschilpunt tussen zwembaden en zwemvijvers: de filterinstallatie. In een zwembad reken je op techniek en hulpmiddeltjes, ontsmettingsmiddelen inbegrepen. Chloor is er slechts één van. In een zwemvijver laat je het filteren over aan de natuur; aan planten en microbiologisch leven. Klinkt plantenfilter je te gewoon voor een goed functioneren, noem het dan helofytenfilter. De goede werking wordt bepaald door enkele factoren. Oppervlakte is daar een van. Hij moet voldoende groot zijn. Liefst zelfs 1/3 van de wateroppervlakte. Meestal is de filter aangebouwd aan de zwemvijver. Maar dat is geen must. Hij mag ook apart liggen, zelfs geïntegreerd in een borderzone. Als het vijverwater er maar naar toe kan stromen en terug natuurlijk. Het kan als zichtbaar beekje, zelfs met waterval, maar ook via verborgen leidingen. Als het volledige watervolume maar drie tot vier keer per dag door de filter stroomt. Vandaar de noodzaak aan een goede dimensionering van de leidingen en pomp. Goed geïntegreerd zorgt de plantenfilter ineens voor een extra dimensie in je tuin. Het is een frisse plantenhoek met een uitgebreid assortiment aan planten met bijzondere vorm, mooie bloemen en vanzelfsprekend een groot filtervermogen. Ze staan niet zomaar in een moeraszone, wel in een ongeveer één meter dikke substraatlaag. Meestal is het gespoelde lava. De planten vinden er stevig houvast in, maar ook een rijk microbiologisch leven. Samen zorgen ze ervoor dat alle afvalstoffen en andere verontreinigingen als voeding verdwijnen in het bladgroen om te veranderen in plantenenergie, inclusief kleurrijke bloemen. Zelfs ’s winters zorgen heel wat van deze pure filterplanten voor een aangename bekoorlijkheid met een afterlife van verdroogde bloemstructuren, zaaddozen of stevige halmen.

Puur

 

TOETERS EN BELLEN
Een zwemvijver is puur natuur, maar dwingt je niet tot het bannen van elementen die meerwaarde en luxe inhouden. Er mag duidelijk wat persoonlijke touch aan jouw zwemvijver vastzitten. Getuige dit lijstje: onderwaterverlichting, check; oppervlakteskimmer, check; geautomatiseerd vulsysteem, check; drijvende fontein, check; extra watercirculatie, check; jetstream, check. Zelfs een afdekking en extra filterinstallatie horen tot de mogelijkheden, maar sluiten niet echt aan bij de voorrang van de natuur waar een zwemvijver normaal voor staat. In de zwembadwereld wordt een afdekking
voornamelijk gebruikt om de waterwarmte gevangen te houden. In een zwemvijver is dat minder nodig omdat de temperatuur vooral zongestuurd is. Tegelijk gaat de combinatie water en zwarte waterdichting voor een mooi tuinspiegelend effect, dat je liever niet wil missen. Ook ’s nachts niet. De maan reflecteert meestal schitterend. Zelfs bij een regenbui, van druilregen tot stortbui, is de vijver mooi. Het wateroppervlak komt dan echt tot leven. Houd je in de zomerdagen toch eens graag de warmte gebufferd in het water, dek dan af met een onzichtbaar alternatief! In de zwembadspeciaalzaken vind je een 100% biologisch afbreekbaar product dat telkens 48 uur lang een microscopisch dun laagje over het water legt en zo verdamping en dus afkoeling vermindert.