Zoek de verschillen

ZWEMVIJVERS & ZWEMBADEN

Twintig jaar geleden was het allemaal erg duidelijk. Een zwemvijver had de looks van een vijver, inclusief vissen in het water. Een zwembad ging voor rechttoe rechtaan en water zo helder dat je zelfs een vijffrankstuk op de bodem zag liggen. De Belgische franken zijn er niet meer, de verschillen tussen zwemvijver en zwembad totaal vervaagd.

Tekst: Marc Verachtert / Zwembadenplus Archief 
Foto's: Psgstudio.Be

Geoblauw

Zwembaden en zwemvijvers gaan tegenwoordig zonder onderscheid voor helder water, voor wanden zo recht als wat en voor looks die hen tot absolute tweelingbroertjes maken. En toch blijven ze verschillen! We spraken hierover met drie toppers uit de Belgische zwembad- en zwemvijverwereld. Jennifer Van Poucke van LPW Pools, een familiebedrijf dat al meer dan 60 jaar actief is in de zwembadwereld. Peter Lauwers die al drie decennia het bedrijf Geoblauw heeft en Joran Van der Auwera van Gostar, vierde generatie tuinaannemers en tweede generatie zwemvijverbouwers.

 

ZUIVER WATER
Laat ons het verschil eerst even scherp proberen te stellen. In een zwembad wordt het water kiemvrij gehouden door middel van chloor. Denk daarbij niet aan het onaangename effect dat vroeger zo manifest was in publieke zwembaden: chloorgeur, tranende ogen en jeukende huid. Tegenwoordig wordt het druppelsgewijs en perfect gedoseerd toegevoegd aan het zwemwater. Je merkt er niets van! In een zwemvijver gebruikt men geen chemicaliën. ‘De natuur’ houdt het water zuiver, helder en gezond door de aanwezigheid van waterzuiverende planten. Meestal staan ze in een apart filterbekken, dat gevuld is met substraat dat een thuis is voor een veelheid aan micro-organismen. Die werken afval en niet gewenste stoffen uit het water weg. Beide systemen zijn duidelijk. Maar wat doe je met zwemwater dat in de zomer ‘zwembadgewijs’, maar zonder gebruik van chloor, wordt gezuiverd en in niet-zwemperiodes alleen een plantenfilter passeert?

Geoblauw

 

AANGENAME TEMPERATUUR
Om de juiste term op het juiste zwemwater te kleven, volg je dus best de stroming of leidingen richting filterinstallatie. Bij de echte zwemvijver gaan ze linea recta richting plantenfilter; bij zwembaden richting filterinstallatie aangevuld met randapparatuur die het water ontsmet. Bijna steeds hoort er ook verwarming bij. Bij een zwemvijver is verwarming nog een uitzondering. Zwemvijvereigenaars rekenen voor de opwarming van het water vooral op de combinatie van zon en donkere folie. Hier en daar grijpt toch al iemand naar bijverwarming en dat hoeft echt niet met (ecologische) zonneboilers te zijn. “In 70% van de zwemvijvers die wij realiseren wordt een inverter warmtepomp ingebouwd.” Bij zwembaden gebeurt het bijna steeds. Hoe zuinig deze warmtepompen ook zijn, ze blijven energie gebruiken. Vandaar dat vooral zwembaden ineens voorzien worden van een rolluik. Op momenten dat niet gezwommen wordt, voorkomt het afkoeling door verdamping en warmteoverdracht aan de lucht. In geval van solardecks geeft het zelfs een extra buffer van warmte in het water. Een rolluik installeren is vanzelfsprekend het gemakkelijkst bij rechthoekige of vierkante baden. Bij alle andere modellen kan een vloeibare afdekking een oplossing zijn of is het behelpen met zeilen of folies. Rechte baden hebben op dat vlak dus een streepje voor.

          

Cools Tuinaanleg

 

SPECIALE VORM
Laat het duidelijk zijn: vorm en afwerking van zowel zwembad als zwemvijver zijn niet doorslaggevend voor het geven van de naam. Toch kunnen we samenvatten dat organische vormen voornamelijk voorbehouden zijn voor zwemvijvers. Bij tuinzwembaden zijn ze, inclusief fotogenieke lagunemodellen en andere fantasietjes, eerder een uitzondering. Zwemvijvers worden echter ook rechter en strakker. “Uitzondering bij eigenaars met een groot hart voor de natuur en een voorkeur voor natuurlijkheid in huis en tuin”, vatten we de visie van zowel Jennifer als Joran samen. Joran heeft flink wat projecten met natuurlijke vormen op zijn palmares. Waar het kan, werkt hij zijn projecten zodanig af dat ze uit de natuur weggeplukt lijken, inclusief randafwerking in ruwe natuursteenblokken. Ze gaan trouwens niet alleen boven, maar ook onder de waterspiegel voor een natuurlijke look. De wanden zijn schuin. “Het maakt amper verschil in zwemlengte of kwaliteit, maar heeft wel impact op de bouwtechniek en geeft extra vrijheid naar vormgeving. We kunnen zo goed als op alle wensen van de eigenaars ingaan en realiseren wat zij voor ogen hebben.”

LPW Pools

 

BRENGEN OF BOUWEN?
Joran en zijn bedrijf gaan in het merendeel van de opdrachten voor ‘tailormade’, realisatie naar wens en maat. Dat doen trouwens de meeste zwemvijverbouwers. In de zwembadwereld ligt dat anders. “In ongeveer 60% van de gevallen verkiest men om een kant-en-klare zwemkuip of monoblok op de werf te brengen”, zegt Jennifer. Niet dat de klanten daarmee aan één model vastzitten. Bij LPW Pools kies je uit 13 modellen met lengtes van 5,5 tot 12 meter, inclusief persoonlijke toetsen als plage, speelzones en trappen. Monoblokbaden gaan niet voor absolute vrijheid qua ontwerp, ze rijgen wel veel voordelen aan elkaar. Tijdwinst is daarbij een erg belangrijke. Jennifer: “Met een flinke stock in voorraad kunnen we meestal al een maand na bestelling leveren, en nog een week later kan de eigenaar in een rondomrond afgewerkt zwembad zwemmen.” Verder is er de perfecte en naadloze zwembadafwerking inclusief afgeronde hoeken. Ook de prijs, die vergelijkbaar is met het ter plaatse storten van betonnen wanden of het metselen en waterdicht afwerken van een zwemkuip, is een pluspunt.

't Groene Plan

www.geoblauw.be          www.gostar.be          www.lpw.be