Zwemcomfort Betaalbaar op peil

Tekst: Patrick Retour

NIET SLOPEN MAAR BADEN RENOVEREN

Waarom zou je een zwembad met de grond gelijkmaken om vervolgens te herbeginnen met de graafwerken? In zeer veel gevallen is reconversie van de bestaande situatie de slimste oplossing. Zo’n boost loont. Spreek er gerust eens een tuinaannemer of zwembadbouwer op aan. Zo breng je het zwemcomfort met brio op peil, praktisch haalbaar én betaalbaar.

                                                      NA                                                                                                           VOOR  

  

Nouv’eau maakte van de tuin in no-time een heus zwemparadijs.

BAD MET UITSTRALING
Het betonnen bad van weleer heeft vandaag een heel andere uitstraling sinds Nouv’eau het renoveerde. De afmetingen van dit vernieuwde zwembad in inox: 8 x 3 x 1,3 m. “Eerst hebben we de boordstenen en de liner verwijderd”, stelt bestuurder Philippe D’hont. Daarna moesten ook de gemetste trap en scheidingsmuur voor het rolluik eraan geloven. Verder werden de nodige uitsparingen in het beton voorzien voor inlaatmonden, skimmer en bodemaanzuiging. “De vloer van de bestaande kuip was oneffen. We hebben beton gestort en zo een vlakke vloerplaat bovenop de oude gecreëerd. Dan hebben we het inox bad in één stuk in de betonnen kuip geplaatst.” De spatie van circa 1 cm rondom diende opgevuld zodat het bad kaarsrecht zou staan. Na het aansluiten van alle leidingen kon het zwembad worden gevuld en opgestart. “Tot slot is er de finishing touch: granieten boordstenen op maat die mooi tussen de inox boord en de bestaande randafwerking passen.”

GEEN KOPZORGEN
Met het oude bad waren er zeer veel problemen. Renovatie drong zich op. Na een offerte en een bezoek van Philippe was het voor de huiseigenaars duidelijk dat ze met de zwembadbouwer uit Astene-Deinze in zee wilden gaan. Men roemt hem om zijn communicatieve skills en vastbesloten, ontzorgende aanpak. Door het natte voorjaar kampte men op het terrein, buiten ieders wil om, al snel met zeven à acht weken vertraging op het oorspronkelijke plaatsingsschema. Het was niet anders, maar er werd dan ook alles aan gedaan om het grondwater zo snel mogelijk weg te krijgen. Uiteindelijk is het zwembad een pareltje. Om oeverloos van te genieten.

ENERGIEZUINIG GENIETEN
Het gebruik van inox geeft een tuin cachet en standing. De originele kleur valt op en nog uniek is de magische schittering door het water. “De metaal-look en het daarmee gepaard gaande vakmanschap geven het geheel toch altijd een net iets andere uitstraling.” Zo’n bad in inox gaat bovendien levenslang mee en is tegelijk onderhoudsvriendelijk en best energiezuinig.

 

ZWEMVIJVERPARELTJE
Cools Tuinaanleg heeft hier een waterpartij omgetoverd tot een waar pareltje van een zwemvijver. Het resultaat van de complete transformatie oogt als dag en nacht verschil. “Deze uitdaging was echt een kolfje naar onze hand”, aldus Griet Cools.

                                                      NA                                                                                                           VOOR  

   

Het resultaat is dag en nacht verschil.

GEEN SINECURE
De klant kocht een huis met een vijver. Al snel groeide het idee om te gaan voor een zwemvijver die zou fungeren als blikvanger in de tuin. “Bij de afbraakwerken is gebleken dat de oorspronkelijke rand met zandzakken gemaakt was. Het viel dus niet mee om het formaat aan te houden en een mooie nieuwe rand te maken.” Geen sinecure, maar missie toch geslaagd! Het resultaat is een mooie, klare vijver die een uitnodigende aanblik heeft. “Uiteraard is deze zwemvijver zodanig opgebouwd dat we met een minimum aan energie zo veel mogelijk oppervlaktestroming krijgen waardoor vuil en stof dat dagdagelijks op het water valt, afdrijft naar het moerasgedeelte.”

PUUR NATUUR
Typisch voor deze zwemvijverspecialist: zonder toevoeging van chemicaliën creëert men een gedroomde waterpartij. Zo’n zwemvijver vraagt slechts een minimum aan onderhoud, het jaar rond laat het geheel zich bewonderen. Je kan er bovendien te allen tijde in zwemmen. “In elk geval, van zodra je er een beetje zin in hebt. Je duikt pardoes het water in, zonder eerst te moeten poetsen of water vervangen. Het is o zo gemakkelijk!”

PRIJSBEESTEN
“We werken in een zwemvijver zoveel mogelijk met hetzelfde water zodat dezelfde ‘familie’ goede bacteriën aanwezig blijft. Wie een zwemvijver van ons heeft, klinkt unaniem: dat is werkelijk genieten van gezond, levend water. Bij het plenzen en plonsen voel je echt de zachtheid die deugd doet aan je huid.” Veel mensen zien een zwemvijver als de kroon op het werk bij het creëren van een groen paradijs voor alle seizoenen. Daarvoor ben je bij dit groenbedrijf uit Essen aan het juiste adres. In de wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness- en Zwemvijverbouwer’ werd immers al verschillende jaren op rij zilver en goud behaald. Een echte pionier dus in het concipiëren van zwemvijvers met een natuurlijk elan.

 

ALS EEN HOND IN HET WATER
Hier heeft Tuinwerken Willemsens een oude vijver omgebouwd tot stemmig waterelement bij het terras. “De filterzone hebben we gerealiseerd zoals we dat voor al onze zwemvijvers doen”, vertelt zaakvoerder Jeroen. De pompen staan in het water opgesteld aangezien het niet de bedoeling is om deze waterpartij echt te gebruiken om in te zwemmen. “Dat neemt echter niet weg dat we zoals anders dezelfde technische opbouw van de filter hebben toegepast. Zo oogt de waterpartij waar je op uitkijkt vanuit de leefkamer en vanop het terras, steeds kristalhelder. Leuk dat je de vissen kunt
zien zwemmen!” De hond des huizes neemt maar al te graag een frisse duik en soms een ferme slok om zijn dorst te lessen naar het schijnt …

                                                      NA                                                                                                           VOOR  

   

ORGANISCHE LOOK
De aanwezige vijver werd helemaal uitgebroken. “De wanden hebben we steiler uitgegraven om meer watervolume te bekomen. Vervolgens is alles met stabilisé afgewerkt”, vervolgt de specialist uit Kumtich. Rondom verfraaien plantenzones het geheel. “Onze zwemvijvers herbergen gezond water maar hebben ook een organische look. De juiste plantenkeuze is heel belangrijk. Hierbij voorzien we steeds een ruime variatie aan vijverplanten met verschillende bladvorm en groeiwijze.” Of met een fraaie bloem zoals Sagittaria sagittifolia (wit bloeiend pijlkruid), zwanenbloem Butomus umbellatus of moerasgoudsbloem Caltha palustris (gele bloem). “Naast de gekende irissen natuurlijk. Ideaal om zo’n filterzone op te fleuren. Maar wij kiezen, eerder ietwat verrassend, voor de blauwe en minder woekerende soort.”

KLAAR VOOR EEN FRISSE DUIK
“Filtering gebeurt door de verschillende lavasubstraten waar we onze ruime filterzone mee opbouwen. Door gebruik te maken van regelbare pompen met laag verbruik kunnen we de flow doorheen
de filter regelen of variëren doorheen de seizoenen.” De stapstenen in gebrande graniet zetten aan om te midden van het water de fauna en flora te bewonderen. Of gewoon een kortere weg te nemen en zo richting de tuin te schrijden waar je in het zwembad dan toch een frisse duik kunt nemen.

 

BRONS VOOR BAD IN STAAL
Met dit prachtige, 12 x 5 m grote skimmerbad behaalde Van Eeckhoudt brons in de categorie renovatie van de wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness- en Zwemvijverbouwer 2023-24’. “Om de noodzakelijke renovatiewerken in te schatten, brachten onze technici om te beginnen een bezoekje aan de site”, klinkt het op kantoor in Wolvertem. Omdat de kuip nog kon genieten van voldoende structurele stabiliteit, kon het geheel worden ingekleed met hoogwaardig plaatmateriaal in inox 316L. Dit type roestvast staal is uitermate corrosiebestendig en goed bestand tegen chloriden en zuren. “We hebben alles precies opgemeten en alle materialen werden op voorhand in ons atelier gefabriceerd. De nieuwe skimmers zijn volledig geconstrueerd in hetzelfde materiaal en worden in één geheel gelast aan de kuip, zonder mechanische afdichtingen of chemische kit.”

                                                      NA                                                                                                           VOOR  

   

Niet enkel de look telt, ook de zwembadtechnieken worden gereviseerd en de defecte onderdelen vervangen.

Van afgedankt zwembad tot luxueus biobad. Van verwaarloosde waterpartij tot zalige zwemvijver. Het staat als een paal boven water: de juiste renovatiewerken doen wonderen. Daarbij moet men oog hebben voor het totaalplaatje, maar dan wel met een milieuvriendelijke en energiezuinige insteek.