1 2 3… GO!

Volg de stappen naar je eigen zwembad

Een zwembad staat synoniem voor plezier en afkoeling. Maar voordat je met het gezin in het water plonst, zijn er enkele stappen die je als bouwheer – of bouwdame – moet doorlopen. Daarom stelden we een stappenplan op boordevol gericht advies en praktische informatie. 1 2 3 … Go!

 

STAP 1
LIGGING

Plaats het zwembad niet zomaar aansluitend op je terras, maar zoek een plek in de tuin waar het lang zonnig blijft en er weinig tot geen bladeren van de bomen in het water kunnen vallen. Let er ook op dat de wind het oppervlaktevuil in de richting de skimmers blaast. In België komt de wind vaak uit het westen. Is dat in jouw tuin ook het geval? Plaats de skimmers dan zeker aan de oostkant van de kuip.

 

STAP 2
GRONDONDERZOEK

Heb je te maken met zandgrond, leem of klei? De grondsoort heeft veel invloed op hoe draagkrachtig en stabiel de bodem is. Laat een sondering en eventueel een bijkomende stabiliteitsstudie uitvoeren als je niet zeker bent. Zo weet je welke acties je moet ondernemen om een grondverzakking te voorkomen. Elke grondsoort vraagt z’n eigen aanpak en dus kennis van zaken.

 

STAP 3
BOUWVERGUNNING

Ga na bij de gemeente welke bouwkundige vereisten er gelden op je bouwgrond en of je een bouwvergunning nodig hebt om je zwemdroom te verwezenlijken. Deze voorschriften zijn regionaal en gemeentelijk bepaald.

 

STAP 4
TUINARCHITECT

De aanleg van het zwembad zal je tuin (gedeeltelijk) beschadigen. Hou daarom rekening met de heraanleg van de tuin en neem eventueel een tuinarchitect onder de arm om er een mooi totaalplaatje van te maken. Door bepaalde voorzieningen zoals de voorbereidingswerken voor de beregening in acht te nemen, kan je de schade achteraf beperken.

 

STAP 5
DENK NA OVER DE VOLGORDE

Als je een halfopen of gesloten bouwplaats hebt, is het zinvol om de basiswerken van de kuip reeds te laten uitvoeren voordat je de woning bouwt. Op deze manier vermijd je dat men achteraf nog moet graven als de tuin moeilijk bereikbaar is. Maar ook de kost van een kraan om de kuip over de woning te heffen, kan je op deze manier uitsparen.

 

STAP 6
KIES HET TYPE ZWEMBAD

Er zijn drie soorten zwembaden waaruit je kunt kiezen: bouwkundige zwembaden, standaard monoblokken en monoblokken op maat. Welk soort zwembad je kiest, hangt voornamelijk van je designvoorkeur af.

 

STAP 7
KIES DE WATERBEHANDELING

De waterbehandeling speelt een grote rol in het opzetten van de techniek van het zwembad. Wil je het water met chloor ontsmetten, dan kan je voor een manuele of automatische regeling kiezen. Gaat je voorkeur uit naar ‘zachter’ water? Dan zijn chloorarme en chloorvrije opties zoals hydrolyse, zoutelektrolyse of ionisatie een goede optie.

 

STAP 8
DE TECHNISCHE INSTALLATIE

Met de hoge onderhoudskosten in het achterhoofd, is het eens zo belangrijk om na te denken hoe je ideale technische installatie eruitziet. Hoe beter de hydraulica (filter-pompcombinatie) in elkaar steekt, hoe minder chemicaliën je nodig hebt om het water proper te houden. Kies voor een patroonfilter om je waterverbruik binnen de perken te houden. En combineer een inverter-warmtepomp met zonnepanelen om je energiefactuur te drukken.

 

STAP 9
LET OP HET LEIDINGWERK

Een lang netwerk van leidingen zorgt ervoor dat de technische installatie harder moet werken om het water naar het zwembad te pompen. Daarom bevindt de technische installatie zich best zo dicht mogelijk bij het zwembad. Plaats je de technische installatie in de kelder, ook dan zullen de kosten stijgen omdat het water meer hoogte moet overbruggen. Verder zijn hoeken van 90° ook nefast voor een efficiënte doorstroming.

 

STAP 10
KIES JE EXTRA’S

Extra’s zoals massagejets, bruisplaten, watervallen, fonteintjes, een tegenstroominstallatie en zelfs sfeervolle ledverlichting vereisen de nodige techniek. Een basic zwembad kost tegenwoordig om en bij de 50.000 euro. Hoe meer extra’s je toevoegt, hoe meer de prijs zal stijgen. Ook de keuze van de afwerkingsmaterialen heeft invloed op de prijs van het zwembad.

 

STAP 11
INFORMEER NAAR EEN 'ZWEMBADLENING’

In principe bestaat er niet zoiets specifiek als een zwembadlening. Wil je een lening aangaan voor het zwembad, dan kan je informeren bij de bank naar een renovatielening met een verbouwing als doel. Een renovatielening heeft altijd een vaste looptijd en een vast maandelijks bedrag waardoor je nooit met onverwachte kosten te maken krijgt. Zelfs als je voldoende geld hebt om het zwembad te bekostigen, kan een renovatielening belastingtechnisch zeer interessant zijn.

 

STAP 12
KIES JE ZWEMBADBOUWER

Nu je weet wat je wil, kan je op zoek gaan naar een zwembadbouwer. Laat je gidsen door de resultaten van de wedstrijd ‘Belgische Zwembad-, Wellness- en Zwemvijverbouwer’ achteraan dit magazine. Of probeer de zoekfunctie op zwembadenplus.be om te zien welke betrouwbare zwembadbouwers er zich in jouw buurt bevinden. Schrijf sowieso meer dan één bouwer aan en let erop dat je geen appelen met peren vergelijkt in de verschillende offertes. Controleer daarenboven de solvabiliteit van het bedrijf voordat je tekent. Je zou niet de eerste zijn die het voorschot voor het zwembad kwijt is aan een firma die de boeken moest sluiten.

 

STAP 13
VRAAG NAAR DE TCO

Vraag de zwembadbouwer hoeveel de TCO, total cost of ownership, ongeveer zal bedragen zodat je bij de eindafrekening van je energiefactuur niet voor een onaangename verrassing komt te staan. Schat je bouwer de TCO redelijk hoog in? Dan is het nuttig om de energievreters uit het voorgestelde zwembadtoebehoren te vervangen door alternatieven die minder verbruiken. Ook een overloopzwembad zal jaarlijks aanzienlijk meer kosten dan een skimmerzwembad. Choose wisely!

 

STAP 14
VOER EEN DRUKTEST UIT

Eens alles in kannen en kruiken is, begint de zwembadbouwer met de grondwerken. Wanneer de leidingen geplaatst zijn, vraag je een druktest als ze nog openliggen. Door druk worden eventuele lekken zichtbaar en kunnen ze dadelijk hersteld worden. Wanneer de druktest zonder problemen verloopt, weet je dat eventuele lekken achteraf veroorzaakt werden.

 

STAP 15
HERKEURING ELEKTRICITEIT

Laat je goed informeren over de werking van de technische installatie wanneer het zwembad klaar is. En ook belangrijk: vergeet niet dat de elektrische installatie van je huis moet herkeurd worden na de bouw van het zwembad!

 

STAP 16
GENIETEN

Eens je alle voorgaande stappen hebt doorlopen rest je nog maar één ding: genieten! Dus waar wacht je op? Tijd om je zwembad in te wijden met een frisse duik, een barbecue of nog beter: een poolparty!