8 redenen om meer te zwemmen

Zwemmen is een complete boost voor zowel lichaam als geest. Door regelmatig te zwemmen, pak je niet alleen je fysieke fitheid en hartgezondheid aan, deze sport is ook goed voor een mentale oppepper. Of je nu stress wilt verminderen of gewoon wilt genieten van een moment voor jezelf, zwemmen biedt het allemaal. Wij zetten acht redenen op een rij om je wat vaker aan deze all-in-one sport te wagen.

Tekst: Reine Driesen

 

​1. LEKKER ONTSPANNEN
Zwemmen is zoveel meer dan een fysieke activiteit, er zijn ook diepgaande mentale voordelen aan gekoppeld. Doordat je in het water gewichtloos bent, voel je minder druk van de zwaartekracht, waardoor er minder fysieke spanning op het lichaam wordt uitgeoefend. Maar er is meer: tijdens het zwemmen wordt de aanmaak van serotonine gestimuleerd, een neurotransmitter die bekend staat om zijn stemmingsverbeterende effecten, waardoor je je gelukkiger en zelfzekerder voelt. Tel daarbij op de rustgevende werking van het water, en je hebt een perfecte mix om zowel je lichaam als geest te ontspannen en te versterken.

   

 

2. ZALIG SLAPEN
De fysieke inspanning van zwemmen stimuleert de afgifte van endorfines, dit zijn de 'feel good'-hormonen van ons lichaam. Endorfines helpen niet alleen bij het verminderen van pijn en spanning, maar hebben ook een rustgevend effect, wat leidt tot een diepe en rustgevende slaap. Bovendien bevordert zwemmen de productie van melatonine, het hormoon dat onze slaap-waakcyclus reguleert. Hierdoor kun je sneller in slaap vallen en genieten van een meer herstellende nachtrust.

 

3. BLOEDDRUKBEHEERSING
De hydrostatische druk van het water is goed voor het cardiovasculaire systeem. Of in mensentaal: als we zwemmen, zorgt het water voor druk op alle punten van ons lichaam. Dit maakt het gemakkelijker voor het hart om bloed door het lichaam te pompen. Hierdoor verlaagt de bloeddruk en loop je minder risico op hypertensie. Door regelmatig te zwemmen, train je je hart op een zachte, maar effectieve manier, waardoor het sterker en efficiënter wordt in het rondpompen van bloed. Dit draagt bij aan een betere cardiovasculaire gezondheid op lange termijn.

 

4. CALORIEËN VERBRANDEN
Eet je al eens graag een ijsje in de zomer? Of hoort een aperitief op het terras er voor jou gewoon bij? Geen nood, al die extra calorieën die je in de zomer consumeert, kan je er ook weer af zwemmen. Zwemmen is namelijk een uitstekende manier om calorieën te verbranden. Afhankelijk van de intensiteit van je zwemsessie kan je tot wel 500 calorieën per uur verbranden. Het unieke aan zwemmen is dat het je in staat stelt om een volledige lichaamstraining te krijgen zonder je gewrichten te belasten. Zo is zwemmen een goed, low-impact en verfrissend alternatief voor hardlopen.

 

5. EEN VERBETERDE MOBILITEIT
Tijdens het zwemmen gebruik je bijna alle spiergroepen in je lichaam. Van je armen en schouders, tot je benen en buikspieren. Deze geïntegreerde bewegingen helpen de flexibiliteit en mobiliteit van je gewrichten te verbeteren. Het water biedt natuurlijke weerstand, waardoor je spieren tijdens het zwemmen kunnen strekken en werken. Dit kan helpen bij het vergroten van je bewegingsbereik. De term 'low-impact' doet eigenlijk tekort aan de buitengewone voordelen die zwemmen biedt. Het is niet zomaar een activiteit met weinig impact, het is een vorm van bewegen waarbij de principes van biomechanica (hoe het lichaam beweegt) en hydrodynamica (hoe het water beweegt) in balans zijn en effectief samenwerken. Het water biedt een beschermende omgeving waarin je het lichaam kan uitdagen, spierkracht kan opbouwen en mobiliteit kunt verbeteren, allemaal zonder het risico van overbelasting of het verergeren van een blessure.

 

6. HELLO BEACH BODY!
Naast een goede cardiovasculaire oefening en low-impact training voor je gewrichten, is zwemmen ook een effectieve vorm van weerstandstraining. Elke slag die je neemt vereist inspanning tegen de weerstand van het water, wat resulteert in het opbouwen en versterken van spieren. Tijdens het zwemmen werken veel spieren in je lichaam. Door regelmatig te zwemmen krijg je meer spierontwikkeling wat ervoor zorgt dat alles wat strakker en meer in shape is.

 

7. MEER LONGCAPACITEIT
Tijdens het zwemmen ligt de focus op ademhaling. Naarmate je meer vertrouwd raakt met het coördineren van je ademhaling met je slagen, verbetert je vermogen om efficiënter zuurstof op te nemen en kooldioxide af te geven. Hierdoor vergroot je je longcapaciteit en verstevig je de spieren tussen je ribben. Ook voor mensen met ademhalingsproblemen zoals astma of zij die enkele jaren geleden door corona zijn getroffen, kunnen door te zwemmen hun longcapaciteit verbeteren.

 

8. MEER FUN!
Zwemmen is niet alleen een sport; het is ook een sociale activiteit. Of je nu thuis plonst met kinderen, vrienden en familie of deelneemt aan zwemlessen bij een zwemclub, het is altijd een moment van samenhorigheid. Door samen te zwemmen, creëer je een band met anderen die dezelfde passie delen. Dit gevoel van verbondenheid en vriendschap is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor ons emotionele welzijn en sociale leven.