Zwembaden

Realisatie van Cools Tuinaanleg bvba

Cools Tuinaanleg bvba

Cools Tuinaanleg bvba
  1. Schriek 10
  2. 2910 Essen
  1. +32 (0)36 67 28 58
  2. [email protected]

Natuurlijk en esthetisch zwemgenot

Op de vraag waarom ze dit project kiest voor Zwembadenplus antwoordt Griet Cools van Cools bvba: “Omdat het hele plaatje klopt. De vijver, de terrassen, de tuin, het poolhouse… Alles vormt een eenheid en zo zien we het graag.” Dat dit familiebedrijf al 23 jaar ervaring heeft met het aanleggen van zwemvijvers en tuinen zal zeker meespelen in het prachtige resultaat van al hun projecten. Bovendien wordt alles door eigen mensen uitgevoerd.

Deze zwemvijver van 15 m x 5 m en 1,5 m diep doet met zijn strakke vorm wat denken aan een zwembad. Maar daar stopt de vergelijking. Het onderhoud, de zuivering, de bekleding… een zwemvijver heeft zijn eigen wetmatigheden.

Grondwerken
De kuip werd gemetst met betonblokken die op hun beurt gecementeerd werden en bekleed met een EPDM rubberfolie. Cools bvba maakt er een punt van de folie altijd te kleven. Ook al is dat niet strikt noodzakelijk, het komt de kwaliteit en afwerking alleen maar ten goede.
Rubberfolie is altijd zwart maar dat heeft zo zijn voordelen: het camoufleert de minimale aanslag die ontstaat en zorgt voor een natuurlijk uitzicht. Bovendien hebben zon en vorst geen invloed op deze sterke folie wat een hoge duurzaamheid garandeert. De hoektrap is, net zoals de boordsteen van 10 cm dik en 35 cm breed, van gebrande en geborstelde arduinsteen.

Zuivering
De zuivering van het water verloopt totaal natuurlijk en automatisch via een zuiveringsgedeelte van 3,75 m x 5 m. Er worden dus geen chemicaliën of andere stoffen toegevoegd. De zuivering wordt o.a. verzorgd door lavastenen waarmee het zuiveringsgedeelte opgevuld is. Even belangrijk zijn de talrijke irissen die met hun horizontale wortels een extra filtermat vormen. Bovendien nemen ze snel de voedingsstoffen uit het water op en zorgen ze met hun kleurrijke bloemen voor een esthetisch beeld. Naast irissen zijn er ook nog enkele andere planten die voor visuele variatie zorgen. Buiten het occasioneel verzamelen van bladeren vraagt een zwemvijver nagenoeg geen onderhoud en wordt het water met de jaren alleen maar zuiverder.

Skimmereffect
Tussen het zwem- en het zuiveringsgedeelte werden ondiepe geulen tussen de stapstenen voorzien. Zij hebben een skimmereffect waardoor er een optimale doorvloeiing ontstaat. In de zuiveringsbak werden 3 Messner pompen geïnstalleerd. 2 ervan pompen het water rechtstreeks naar het zwemgedeelte, de 3e pomp stuurt het water eerst langs een warmtepomp die op nachttarief werkt. Het water wordt dus ’s nachts opgewarmd zodat het overdag een aangename temperatuur heeft.

Esthetische toetsen
De poolhouse van Timeless Wood werd perfect geïntegreerd in het geheel en versterkt het ontwerp. Ook de steiger en het houten terras uit IPE hardhout geven de tuin een extra cachet en ’s avonds zorgen 2 ledlampen van 12 Watt voor een feeërieke sfeer.