Zwembaden

Realisatie van Rotrix Zwembaden BVBA

Rotrix Zwembaden BVBA

 1. Sint-Janstraat 8c
 2. 2323 Hoogstraten (Wortel)
 3. +32 3 314 85 18
 4. info@rotrix-zwembaden.be
 5. http://www.rotrix-zwembaden.be
Zwembad paspoort
 1. Type: overloopzwembad
 2. Afmetingen: 12 m x 5 m, diepte loopt af van 1,20 m naar 1,50 m
 3. Afboording: smalle boordsteen van 10 cm breed (x 15 cm diep) van blauwe hardsteen
 4. Filter: hoogbedfilter met ‘Actief Filter Materiaal’ (AFM)
 5. Verwarming: energiezuinige warmtepomp
 6. Afdekking: solar lamellenrolluik 
 7. Varia: automatische chloor- en de pH-regeling, UV-lamp, PLC sturing 

Stijlvol en onderhoudsarm

Een uit de kluiten gewassen tuin in de Kempen werd opgedeeld in compartimenten. In de zwemzone kwam er een groot, onderhoudsarm bad. Het ligt stijlvol ingebed in een ruim terras in blauwe steen, onder het goedkeurend oog van een poolhouse in Franse eik. Een totaalproject, getekend Rotrix Zwembaden uit Hoogstraten.

Zaakvoerder Patrick Lenaerts: “Onze klant vroeg ons om een totaalproject af te leveren. Dat betekent dat we zorgden voor zowel de aanleg van het zwembad zelf, als voor de afwerking met een terras en een poolhouse. Verder klonk de wens naar een praktisch zwembad dat een minimum aan onderhoud vraagt. Ook de esthetiek vond onze klant erg belangrijk, het zwembad moest er mooi uitzien en als geheel passen in de tuin.”

Rotrix’ voorstel
“Om daarop in te spelen stelden we onze klant voor om te kiezen voor een overloopzwembad. Dat voert alle drijvende vuiltjes die in het bad belanden onmiddellijk af. Dat is niet alleen erg praktisch. Het oogt ook bijzonder knap met de waterlijn op gelijke hoogte van het terras.”

Het zwembad
“Het werd een zwembad van twaalf meter lang bij vijf meter breed. De diepte loopt af van 1,20 m naar 1,50 m. De kuip werd volledig geïsoleerd. Om ze af te werken gebruikten we een polyester bekleding. We kozen om veiligheidsredenen voor een smalle boordsteen van 10 cm breed (x 15 cm diep) van blauwe hardsteen. Je hoeft niet op de boord te staan om in of uit het zwembad te gaan. Zo vermijd je mogelijk slipgevaar. De blauwe steen lieten we op maat zagen. Hij vormt één geheel met de tegels van het terras, eveneens in blauwe steen. De ronde hoektrap onder water is erg gebruiksvriendelijk en bovendien een mooi sierelement. We werkten het bad af met roestvrijstalen ledonderwaterverlichting.”

Technieken
“We kozen voor een hoogbedfilter met ‘Actief Filter Materiaal’ (AFM) waardoor de klant nog maar weinig zelf hoeft te handelen om het water te reinigen. De filter spoelt wekelijks automatisch terug. Een automatische driewegkraan bespaart energie. Hij schakelt automatisch om naar filtratie via de overloopgoot wanneer het rolluik zich opent plus éénmaal 20 minuutjes per dag om het water in de buffertank ook dagelijks te desinfecteren. Op deze manier blijft het water ook glashelder tijdens vakantieperiodes, wanneer het rolluik bijvoorbeeld 14 dagen niet geopend wordt.
Bij overvloedige regen benut de filter automatisch het overtollige regenwater om de filter extra ‘schoon te spoelen.’ Ook de chloor- en de pH-regeling en het gebruik van een UV-lamp verloopt automatisch. We stelden zelf een elektrakast samen met een PLC sturing die we ook zelf programmeerden. De niveauregeling voor de overlooptank verloopt traploos. De verwarming van het zwembadwater gebeurt door een energiezuinige warmtepomp.”

Afdekking
“Om het zwembad af te dekken bouwden we een solar lamellenrolluik in het bad. De lamellen warmen op door de zon en geven gratis extra warmte af aan het water. De aandrijving van het rolluik gebeurt met een onderwatermotor met tandwielaandrijving en niet met een buismotor. Het voordeel hiervan is dat herstellen – indien nodig – veel eenvoudiger kan. De as hoef je niet meer te demonteren. Om de veiligheid van de lamellenafdekking te verhogen plaatsten we twee grijpstangen in de lengterichting van het bad. Daarmee voorkom je dat er iemand – of een huisdier – per ongeluk tussen de badrand en de afdekking doorschiet.

Poolhouse
“De tuin van onze klant is heel groot. Het zwembad vormt er samen met het poolhouse één apart compartiment. Het poolhouse werd gebouwd in onverwoestbare Franse eik. Het kijkt mooi uit over het zwembad en geeft het totaalplaatje een perfecte balans.”