Zwembaden

Realisatie van Ecoworks bvba

Ecoworks bvba

  1. Schaarbeeklei 636
  2. 1800 Vilvoorde
  3. +32 2 657 77 31
  4. info@ecoworks.be
  5. http://www.ecoworks.be

Mooi, duurzaam en ecologisch

Ecoworks is een bedrijf dat zijn naam alle eer aandoet en er telkens voor kiest om zijn zwemvijvers te voorzien van duurzame, biologische filterzones. Ook in dit project in Hasselt waar men tegemoetkwam aan de wensen van de klant en zorgde voor een prachtige zwemvijver.

John Kinnen: ‘De klant kwam bij ons aankloppen voor een zwemvijver. Hij gaf ons de vrijheid om een voorstel uit te werken over het ontwerp en de filtratie. Hij heeft echter een achtergrond in de bouw, waardoor de lat op het vlak van technieken bijzonder hoog lag. Dat resulteerde in een sterke ruwbouw, een uitgebreide zuiveringstechniek en de nodige voorzieningen om water te hergebruiken.’

Gefaseerd
We tekenden het bad in de helling van het terrein met een overloop naar een lager gelegen filterzone met onderwatertuin. We dachten ook vooruit en voorzagen naast het technisch lokaal een poolhouse met sauna. Die worden echter pas in een latere fase verder afgewerkt. De plaatsing van het rolluik zal eveneens gefaseerd gebeuren. Momenteel is er enkel een voorziening getroffen op de bodem van het bad voor de plaatsing van een rolluik. Op die manier probeert Ecoworks steeds mee te denken over keuzes die later kunnen worden gemaakt. Steeds op maat van de klant.

Feeërieke ledverlichting
Het project is een betonnen overloopvijver. Het beton werd reeds op voorhand ingekleurd. Om de nodige sfeer te brengen, plaatsten we led inbouwspots in het zwemgedeelte, ledverlichtingstrips onder de terrasplanken om de boord uit te lichten en led staanders in de filterzone om de beplanting te accentueren.

Filter
De filterzone bestaat uit een oeverzone met waterplanten en een verticale top-down lavafilter van 140 cm diepte met drainage en holle ruimte onderaan voor afzuiging van bezinking. Er wordt in de filter ook een bacteriecultuur toegevoegd aan het water bij opstart. Daarnaast staat er in de technische ruimte een voorfilter op de pomp en een extra PO4-filter om fosfaten op te nemen uit het water. Ten slotte bevindt er zich ook een onderwatertuin opgebouwd met vijveraarde en afgedekt met kiezel. De weelderige groei van zuurstofplanten en lelies vormt een zeer natuurlijk geheel.

Poolhouse
In samenspraak met de klant werd ervoor gekozen om het poolhouse te laten aansluiten bij het terras van de vijver. Op die manier creëert men een overdekte patio om te verpozen. De in het poolhouse gebouwde sauna en het sanitair zijn dan ook nooit ver weg. Onder het poolhouse zit de kelder die dienst doet als technische ruimte voor het bad.

Opties
Ecoworks werd in 2007 opgericht en wordt dagelijks geleid door een marketeer, een bioloog (met extra master in de waterwetenschappen) én een handelsingenieur. Samen met vijftien medewerkers realiseerden ze al meer dan 100 zwemvijvers in eigen beheer. Ecoworks verzorgt daarbij het totale plaatje van A tot Z. Zowel ontwerp als aanleg en onderhoud. Daarbij gebeurt de aanleg en opvolging altijd door één vaste ploeg.In die afwerking kunnen, net zoals bij een zwembad, alle mogelijke opties opgenomen worden: verlichten, verwarmen, afdekken, tegenstroom, randafwerkingen... Ecoworks is trouw aan zijn naam en pleit daarom voor een volledig biologisch proces van waterzuivering. Het bedrijf maakt dan ook deel uit van de Internationale Organisation für Badeteiche (IOB) en houdt zich aan de Duitse FLL normering aangaande privé- en openbare zwemvijvers.