Zwembaden

Realisatie van Ollevier en co bvba

Ollevier en co bvba

Ollevier en co bvba
 1. Gerhees 34
 2. B-3945 Ham
Zwembad paspoort
 1. Afmetingen: 45 m x 14 m x 1,6 m
 2. Bodem: Gewapend beton 20 cm dik.
 3. Muren: betonblokken 19 cm breed met stampbeton achteraan.
 4. Bekleding: Cementbezetting 1 cm dik, waterdichting met polyester antraciet.
 5. Boordstenen: Donkere kleiklinker gemetst met brede voeg.
 6. Terras: Bankirai hout boven filterkelder, kleiklinkers naast vijver.
 7. Varia:
  1. Pomp: Oase Aquamax expert 50.000 l/u (x 3)
  2. Filter: Moerasfiltratie met 3 trommelfilters als voorfiltratie (upflow via bodemdrains en skimmers)

Grote combi: KOI/zwemvijver

Het unieke aan deze vijver is de mooie combinatie tussen de gigantische afmetingen en een romantisch ontwerp. Ondanks de grootte is er toch nauw gelet op het kleinste detail.

De filtering van het watervolume ( 400m3 ) vraagt de nodige specialisatie.

400m3 is niet niks, zeker niet als er een visbestand in komt en alles volledig biologisch gefilterd wordt.

Drie lijnen parallel geschakeld filteren deze vijver. Automatische pompen, automatische spoeling van de filters, ontsmetting,… De filterruimte van 5 x 5 meter bevindt zich onder het terras van het prieel met rieten dak. Het water is glashelder.

De tuin van de eigenaar is omgetoverd tot een volledige oase van rust. In de winter hebben ze er zicht op vanuit de veranda, in de warmere maanden kunnen ze van hun vijver genieten vanuit het eiken bijgebouw. De eigenaars zelf zijn echte dierenliefhebbers en kunnen genieten van een 60-tal grote unieke KOI. De kleinkinderen daarentegen gebruiken de vijver als zwemvijver; de 30 m lange zwemzone kan al tellen…

De filters worden automatisch gespoeld met druksensoren. Toch gaat onze onderhoudstechnicus op regelmatige tijdstippen langs om alles te controleren.

Ook deze eigenaars kunnen zorgeloos genieten van hun allround vijver.

De eigenaars hadden daarvoor al een vijver, met verschillende stabiliteitsproblemen. We kregen dus de opdracht om de nieuwe vijver extra stevig te maken.

De bodemplaat is 20 cm dik en dubbel bewapend. De afzuigleidingen van 110mm en de acht bodemdrains liggen hier nog onder, ook in de beton. De muren zijn volledig opgemetst met blokken van 19x19x29. De achterkanten 20 cm breed zijn opgevuld met een bewapeningsnet en stampbeton. De binnenkant is gecementeerd en daarna met antraciet polyester bekleed.

Vier skimmers en acht bodemdrains zuigen het water aan. Van daaruit wordt het door trommelfilters mechanisch gefilterd en vervolgens ontsmet. Een deel gaat onderin de valse bodem van het moeras, een deel gaat terug rechtstreeks de vijver in voor extra circulatie.

De filterkelder is overdekt met een bankirai terras, met daarop een eiken bijgebouw met rieten dak. In het terras zit een luik en trap ingebouwd om de kelder gemakkelijk in en uit te gaan.

Een extra pomp voor de cortenstaal plantenfilter kan optioneel opgezet worden.

Door de warme verlichting (kleur) wordt de tuin ook ‘s avonds een waar paradijs.