Zwembaden

Realisatie van Cools Tuinaanleg bvba

Cools Tuinaanleg bvba

Cools Tuinaanleg bvba
  1. Schriek 10
  2. 2910 Essen
  1. +32 (0)36 67 28 58
  2. [email protected]
Zwembad paspoort
  1. Afmetingen: 18,20 m x 13,50 m
  2. Materiaal vloerplaat & wanden: uitgegraven in de juiste glooiing en bijgewerkt met gestabiliseerd zand waar nodig
  3. Wandbekleding: EPDM
  4. Varia: UV-lamp tegen zweefalgen, automatische bijvulling, natuurlijke zuivering via moerasgedeelte met drainage
  5. Vijverplanten: Irissen aangevuld met assortiment moerasplanten

Natuurlijk watereffect

Deze natuurlijke zwemvijver ligt in een glooiing van de tuin en sluit aan op een bospartij. De natuurlijke vorm, de stapstenen naar het filtergedeelte en de combinatie van een terras in hardhout en randbeplanting versterken het natuurlijke watereffect.

Met deze zwemvijver in Kalmthout verraste de firma Cools haar opdrachtgevers. Want daar waar ze oorspronkelijk aan het denken waren over een zwembad, werd het uiteindelijk een volledige nieuw aangelegde tuin met een organische zwemvijver. Een parel van een natuurlijke vijver die perfect past in zijn omgeving en dan ook terecht goud won in de categorie Zwemvijvers tot 50.000 euro.

In eerste instantie waren de mensen op zoek naar een zwembadbouwer om een zwembad aan te leggen in hun tuin. Maar na enkele ontwerpen en voorstellen die niet op de golflengte van de opdrachtgevers zaten, begon men te twijfelen over een zwembad en kwam een zwemvijver in zicht. Want met een zwemvijver zouden ze meer zwemoppervlakte krijgen en zou er minder onderhoud nodig zijn. Ze staken her en der hun licht op en kwamen terecht bij Cools. 
Griet Cools: ‘We hadden vrij snel een goed contact met die mensen en na een tijdje kregen we de opdracht om heel de tuin opnieuw aan te leggen, inclusief voortuin, oprit en zwemvijver. We stelden hen een zwemvijver in organische vorm voor en dat zagen ze onmiddellijk zitten.’

Eén met de natuur
De vijver ligt achter in de tuin, op het diepste punt van een glooiing die afloopt naar een oud bos. Tuin en vijver sluiten wonderwel aan bij dat stuk natuur en doen de tuin op een natuurlijke manier overlopen in zijn omgeving. De vijver meet plusminus 18,20 m op 13,50 m en heeft een diepte die varieert van 140 cm tot 210 cm. Griet Cools: ‘Om de zwemvijver zo natuurlijk mogelijk te houden hebben we geen gemetste kuip gebruikt. We hebben de vijver uitgegraven en de wanden verstevigd met gestabiliseerd zand van 250 kg. De rand is gemaakt van hardhouten palen van 2 m hoogte. Per lopende meter werden drie palen geplaatst. Onder de folie bevindt zich een bodemdrainage met kokos slangen van 50 mm. Die zijn aangesloten op een toezichtsput.’

Houten terras
De zuivering gebeurt op volledig natuurlijke wijze met een moerasgedeelte van 6,8 m op 9,8 m en met een diepte van 1,45 m met drainage (met kokos), lava, en irissen. Deze zuivering werkt met 3 pompen M20000 van Messner die het water rondpompen. Er werd een EPDM-rubberfolie geplaatst en de hoeken netjes uitgelijmd. Als overloop naar het moerasgedeelte werden stapstenen geplaatst in hergebruikte arduinen borduren. Wanneer er verdamping van het water is, wordt de vijver automatisch terug op peil bijgevuld. Als randafwerking werd geopteerd voor de combinatie van een houten terras in hardhout en randbeplanting. Het geeft de waterpartij een zeer natuurlijke look.