Zwembaden

Realisatie van 't Groene Plan

't Groene Plan

't Groene Plan
 1. Plassendonk 6
 2. 2260 Herenthout
 1. +32 (0)494 70 38 22
 2. [email protected]
Zwembad paspoort
 1. afmetingen: 10x4m
 2. diepte:1,5m
 3. bodem en wanden: betonblokken 29/19/19
 4. afwerking: Bodem in keramische tegel geplaatst in wildverband
 5. type pomp:intelliflo
 6. type filter:diepbed
 7. verwarming:warmtepomp 17Kw
 8. afdekking: Vloeibaar rolluik
 9. afboording:Massieve blokken in hardsteen
 10. terras:Kleiklinkers vande moortel Colosseum

Ecologische waterpret in eigen tuin

Ecologische waterpret in eigen tuin met zwemvijver, biozwembad of hybride zwembad

De tuinen die tuinarchitect Kris Buggenhout aanlegt, onderscheiden zich door een hedendaagse, strakke vormgeving en worden vaak vervolledigd door een mooie waterpartij: een zwemvijver, een biologisch zwembad of een hybride zwembad. Met zijn hybride zwembad ontwikkelde Kris Buggenhout een 100% ecologisch concept dat uniek is in België en de voordelen van een zwembad en van een vijver in één combineert. De creaties van Kris Buggenhout blijven niet onopgemerkt. Het Hybride zwembad behaalde dit jaar een gouden medaille in de categorie boven 50.000 euro in de wedstrijd “Zwembadbouwer van het jaar”. In de categorie tot 50.000 euro in deze wedstrijd behaalde een ander project van hem een zilveren medaille.

Kris Buggenhout heeft reeds meer dan tien jaar verworven vakmanschap in de aanleg van totaalconcepten. Kris Buggenhout: “Alles gebeurt in eigen beheer, van het ontwerp, de grondwerken en de bestratingen over de aanleg van een zwemvijver, biozwembad of hybride zwembad tot de aanplantingen en de integratie van een houten poolhouse. De tuinontwerpen die ik maak, zijn over het algemeen strak waarbij ik de nodige variatie breng met subtiele planten. Ik vind het belangrijk dat een tuin tijdloos en onderhoudsvriendelijk is, met traag groeiende planten, zodat je niet te snel moet gaan snoeien. Ik kies graag voor sobere kleuren, die je terugvindt bij hortensia’s en siergrassen.”

Natuurlijke zwemvijver, biozwembad of hybride zwembad?

Voor een traditioneel zwembad waarbij je een flinke portie chloor moet gebruiken om het water proper te houden, ben je bij ’t Groene Plan niet aan het juiste adres. Kris Buggenhout gaat enkel ecologisch verantwoord te werk met de aanleg van een zwemvijver, biozwembad of hybride zwembad. 

Kris Buggenhout: “Opteer je voor een zwemvijver, dan wordt het water enkel en alleen gezuiverd met een plantenfilter. Het water is zuiver, maar het kan zijn dat er zich wat algen vormen of dat de zijkanten van de vijver wat glad worden door de biofilm die zich daarop hecht. Dat zijn nu eenmaal de wetten van de natuur. Het water van een biologisch zwembad wordt niet gezuiverd door chloor of zout, maar door citroenzuur, waardoor er ook geen kalkaanslag optreedt. Doordat we natuursteen in het bad gebruiken, krijgt het water een unieke, natuurlijke kleur. Leuk meegenomen is dat je met een biozwembad ook in de winter kan uitkijken op het water en je geen dekzeil of rolluik moet leggen. Een hybride zwembad bestaat uit het eigenlijke zwembad én een plantenfilter die enkel dienst doet in de winter. In de zomermaanden gebruik je dit zwembad als een volwaardig zwembad, met een waterpomp die het water verwarmt tot 28°. Wanneer het winterseizoen eraan komt, schakel je gewoon over op de plantenfilter.”

Nieuw: ‘vloeibaar rolluik’

Heel innovatief is het ‘vloeibare rolluik’ dat je op je zwembad kan laten aanbrengen. Op het water wordt een flinterdun laagje van slechts enkele microns dik gelegd, onzichtbaar voor het blote oog, maar met een grote isolerende werking waarmee je tot zestig procent van je warmteverlies kan besparen. Het laagje bestaat uit magnetisch geladen moleculen. Dit betekent dat je gewoon in je zwembad, ‘door je vloeibaar rolluik heen’ kan springen en zwemmen. Na je zwempartij komen de moleculen van de vloeibare rolluik terug samen om hun isolerende laagje te vormen. Kris Buggenhout: “Het is veel leuker om het hele jaar door vanuit je huis op het water te kunnen zien, in plaats van op een rolluik of dekzeil, toch?”

Toontuin

Aan de Leibeeklaan 8 in Herenthout heeft’t Groene Plan een toontuin die kan bezocht worden op maandag en vrijdag van 10 tot 12 en van 13 tot 16 uur, op zaterdag van 10 tot 14 uur alsook op afspraak.   (NV)

’t Groene Plan, Leibeeklaan 8, 2270 Herenthout, T 014 70 61 51, [email protected], www.groeneplan.be

 

Project met groot eikenhouten poolhouse

Voor het project op bijgaande foto koos Kris Buggenhout in samenspraak met de bouwheer voor een zwembad in blauwe hardsteen, met arduinen trappen over de volledige breedte. Bovenaan is er een plage waar kleine kinderen kunnen spelen. De overgang naar het terras wordt gevormd door een dikke, massieve steen, die deels over het water hangt. De bestrating is sober en bestaat uit Belgische hardsteen en kleiklinkers. De bouwheer koos voor een hybride zwembad, met een plantenfilterzone die niet aansluit op het bad, maar uit het zicht werd aangelegd. De tuin is eenvoudig en bestaat uit buxusbollen, gecombineerd met oude fruitbomen en met een aantal heesters. De oude fruitbomen hebben een mooie, grillige vorm en zorgen voor een contrast tussen oud en nieuw. Een vrij groot eiken bijgebouw met rieten dak maakt het plaatje compleet.