Zwembaden

Realisatie van 't Groene Plan

't Groene Plan

't Groene Plan
  1. Plassendonk 6
  2. 2260 Herenthout
  1. +32 (0)494 70 38 22
  2. [email protected]

Hybride zwemvijvers en prachtige tuinen

Al meer dan tien jaar legt Kris Buggenhout van ’t Groene Plan met succes zwemvijvers aan. Dat succes mag geen wonder heten want Kris troont zijn toekomstige klanten altijd mee naar zijn eigen tuin waar hij in de praktijk kan uitleggen waar ’t Groene Plan voor staat: perfect in de tuin geïntegreerde zwemvijvers waarbij gezondheid, gebruiksgemak en esthetiek centraal staan.

De zwemvijvers van ’t Groene Plan maken altijd een onlosmakelijk onderdeel uit van een groter geheel. Kris houdt ervan om totaalprojecten op maat te ontwerpen. Daarbij zorgt hij zowel voor het design als voor de grondwerken, de aanleg van de zwemvijver, de bestrating en de beplanting. Wie dat wenst kan zijn tuin zelfs tooien met unieke beeldhouwwerken van de hand van Kris’ echtgenote. Een tuin annex zwemvijver van ’t Groene Plan is een parel aan uw huis.

De esthetiek van water
In zijn persoonlijke tuin legde Kris een hybride zwembad aan met een zwemgedeelte van 10 m x 5 m x 1,5 m. Het moerasgedeelte – met planten die het water zuiveren – meet 2,5 m x 5 m. In de zomer doet het dienst als zwembad, in de winter verandert de functie in die van een esthetisch mooie zwemvijver. Kris Buggenhout: “Het type zwembad is nog niet zo bekend. Vele mensen denken dat de keuze beperkt is tussen een traditioneel zwembad en een natuurlijke zwemvijver. Je kunt de twee echter ook met elkaar combineren, zoals hier het geval is. Zelf noem ik het een hybride zwembad omdat het beste van de twee werelden gecombineerd wordt, zonder de nadelen ervan. In de zomermaanden gebruiken we het als een volwaardig zwembad. Een warmtepomp verwarmt het water dan tot 28 °C, wat bij een zwemvijver ondenkbaar is. De chloorvrije waterbehandeling gebeurt met behulp van een Intelliflo pomp, een externe filter en zuurstofwater. Wanneer het zwemseizoen is afgelopen, hoeven we het niet af te dekken zoals een klassiek zwembad. Dan schakelen we over op de biologische filter waarbij de gele lis en lavagruis het zuiverende werk doen, net zoals bij een zwemvijver. Hetzelfde type zwembad kan ook het hele jaar door werken met een klassieke filter, maar hier kozen we dus voor de natuurlijke versie. Dat betekent ook dat we geen rolluik nodig hebben en ook tijdens de koudere maanden kunnen uitkijken op een mooie waterpartij in plaats van op een kunstmatig dekzeil.”

Belgische producten
Zijn waterparadijs is een bouwkundig zwembad bestaande uit een betonnen grondplaat en betonnen blokken voor de wanden. Het geheel is bekleed met EPDM-rubberfolie om het waterdicht te maken en vervolgens zijn er natuurstenen met witte voegen op de bodem geplaatst. Dat geeft een mooi lichteffect. Kris: “Ik werk altijd met Belgische grondstoffen. De natuursteen voor de wand en de arduin voor de afboording komen beiden uit België.”

Maatwerk
Het hybride zwembad ligt te pronken midden in een prachtige tuin die het bad als het ware omarmt. Aan het plantengedeelte steekt een prachtige vlonder enkele meters in het water. Die is gemaakt van padoek, een zeer duurzaam en uitzonderlijk stabiel hout uit Midden- en West-Afrika dat fraai grijsachtig verkleurt en heel geschikt is voor hoogwaardige toepassingen zoals buitenschrijnwerk.Tegenover de woning staat een groot poolhouse dat Kris zelf tekende en liet uitvoeren door een bevriende aannemer: “Het bouwen van het poolhouse is het enige dat ik niet zelf doe omdat het maatwerk is. Mijn ontwerpen passen altijd precies in de tuin die er al ligt of die nog aangelegd moet worden. Alles moet in verhouding zijn. Het ene houdt verband met het andere, dus je kan daar niet zomaar iets neerzetten.”Het poolhouse bevat een sauna, een spa, kleedruimtes met toilet, een buitenkeuken en een loungegedeelte. Achteraan in de tuin zie je enkele bronzen beelden die de tuin een zekere grandeur geven, zonder opvallend of bombastisch te zijn. Het zijn unieke beelden van Kris’ partner die beeldhouwster is: “Als klanten hier komen en ze willen ook een uniek beeldhouwwerk in hun tuin, dan kan daar voor gezorgd worden.”